Kiek tėvams šiemet kainuos rugsėjis?

Keista rudens aritmetika – tėvai mokyklinėms prekėms išleidžia šimtus, o prekybininkai tikina, kad būtiniausių prekių krepšelį galima suformuoti ir už kelias dešimtis eurų.

Išpurčiau visus stalčius

Prieš metus sulaukiau nemažai kritikos iš skaitytojų ir savo aplinkos žmonių, esą 300 eurų, kuriuos išleidau ruošdama vyresnėlę į pirmąją klasę, – protu nesuvokiama suma.

Diskusija beprasmė, kaip ir ginčai apie skiepus. Vis dėlto kritikus nuraminsiu – šįsyk išleidau kur kas kuklesnę sumą, bet tik todėl, kad prieš metus pirkta uniforma neprarado savo pirminės išvaizdos, o kuprinė, kurią su gera nuolaida pirkau pernai už 64 eurus, atrodo lyg ką tik nuimta nuo lentynos. Beliko tik išpurtyti pavasarinių sausainių trupinius ir iš kampučių surinkti priekinėje kišenėje užsilikusius saldainių popierėlius.

Ačiū dėdėms ir tetoms už Kalėdų dovanas – flomasterius, akvarelę ir guašą. Atsargų rašomojo stalo stalčiuose tiek, kad galėčiau pasidalyti su kaimynais iš antrojo aukšto. Revizijas rekomenduoju padaryti visiems – ne tik daug lobių rasite, bet ir dešimtį eurų sutaupysite.

Tiesa, vyresnėlės pageidavimu į pirkinių krepšelį įmečiau kreidelių ir spalvotų pieštukų. Abi priemonės su 40 proc. nuolaida kainavo apie 5 eurus. Žinoma, galėjau išleisti perpus mažiau, tačiau ne kartą pasimokiau, kad pigios piešimo priemonės būna ne pačios geriausios kokybės, o pasimauti ant populiarios lietuvių liaudies patarlės "Šykštus moka du kartus" jau nebenorėjau.

Parkeriui negailėjau

Pirmokės penalas per metus visiškai susidėvėjo, todėl teko ieškoti naujo. Atidžiai peržvelgusi asortimentą, dukra pirštu bakstelėjo į tamsiai violetinį su užtrauktuku.

Nudžiugau ne tik dėl pasikeitusio, dabar jau antrokės skonio, bet ir dėl prekės kainos. Penalas, kuris dar prieš kelias dienas viename didžiųjų prekybos centrų kainavo 9 eurus, su 58 proc. nuolaida man atsiėjo 3,78 euro. Žinoma, vos per metrą nuo šio puikavosi žėrintis, dvigubai didesnis ir trigubai brangesnis gražuolis, tačiau mudviejų su dukra nuomonė sutapo – ne viskas auksas, kas auksu žiba.

"Pieštukų turiu, flomasterių irgi. Trintukų namuose – bent keli. Reikia parkerio!" – prisiminusi, kad pernykštis rašant drasko sąsiuvinių lapus, dukra stabtelėjo prie stendo, nukabinėto pačiais įvairiausiais parkeriais.

Pasirinkimo laisvės neribojau, tik paprašiau žiūrėti į brangesnius. Taip, vaikų batams ir pirmosioms rašymo priemonėms neskaičiuoju, todėl šiemet, kaip ir prieš metus, plunksnakočiui skyriau beveik 12 eurų.

"Pirštai neslysta ir nepavargsta. Trikampė forma neleidžia plunksnakočiui nusiristi nuo stalo..." – pardavėja-konsultantė jau buvo bepradedanti apdainuoti puikųjį parkerį. Paprašiau netęsti, nes parkerio, kurio nesudorotų pirmoko ar antroko gniaužtai, dar niekas neišrado.

Sąsiuvinių daug nepirkau, pinigų netaškiau – pabijojau praėjusių metų scenarijaus, kai neliestos stalčiuje liko gulėti bent kelios krūvelės pirmai klasei skirtų sąsiuvinių linijomis ir langeliais.  Ir nors sąsiuvinis yra ta prekė, į kurios kainą įprastai nežiūriu, suglumau, kad "Kakės Makės" šypsena viršelyje įkainota 55 centų.

Skirtingi poreikiai

Uniforminio sarafano ir megztinio šiemet nepirkau. Tik prigriebiau vienus baltus marškinėlius trumpomis ir dvejus ilgomis rankovėmis specializuotoje parduotuvėje.

Šis pirkinys atsiėjo netoli 30 eurų. Galėjau išsisukti ir perpus pigiau, bet naršydama po drabužių parduotuves supratau, kad balti marškinėliai be kaspinėlių, žvynelių ir piešinėlių – retenybė. Priešingai nei, tarkim, sportinių kelnių ar tamprių. Jų pasirinkimas didelis, o kainos svyruoja nuo kelių iki kelių dešimčių eurų.

Vyresnėlei sportinį krepšelį sukomplektavau beveik už 50 eurų. 33 eurus atsiėjo sportiniai bateliai, o už likusius nupirkau jūros mėlio sportines tampres ir palaidinę trumpomis rankovėmis.

Žinau, rugsėjo pradžioje kelias dešimtis eurų teks atriekti antros klasės pratyboms, todėl suma keisis. Šios dienos manosios išlaidos siekia apie 100 eurų. Pasmalsavau, kiek rugsėjis atsieis kitoms šeimoms. Dukrą į vienuoliktą klasę leisianti kaunietė Ana planavo įsitekti į 70 eurų sumą. Tiek esą atsieis kanceliarinės prekės ir pratybos, kurias ji žadėjo pirkti rugsėjo pradžioje.

"Odinė kuprinė, kurią įsigijo praėjusį pavasarį, tarnaus dar ir šiemet, o penalą jai atstoja kosmetinė. Su vyresniais vaikais paprasčiau, žinoma, tik tuo atveju, jei vietoje "Disney" neužsimano kito prekės ženklo", – kalbėjo Ana.

Būsimo pirmoko Raigardo mama Julija planavo išleisti pusę vidutinės lietuvio algos. Panašiai tiek esą žadėjo išleisti ir dar dvi jos bičiulės.

"Brangiausia buvo uniforma ir kuprinė. Už švarką, megztinį, marškinius ir kelnes sumokėjau daugiau nei 100 eurų. Panašiai tiek kainavo ir kuprinė. Spėju, kad iš viso išleisiu apie 400 eurų, nors ir neperku brangiausių prekių", – rankomis skėsčiojo moteris.

Keičiasi įpročiai

Artėjant rugsėjui tėvai išlaidas skaičiuoja šimtais, nors prekybininkai tikina, kad mokyklai galima pasiruošti vos už kelias dešimtis eurų.

"Žinau, visų poreikiai skirtingi, ir jei vienam tinka parkeris už 3 eurus, kitas pirks tik už 12 eurų, bet..." – lenkdama pirštus "Maximos" komercijos vadovė Vilma Drulienė skaičiavo išlaidas.

Žinau, visų poreikiai skirtingi, ir jei vienam tinka parkeris už 3 eurus, kitas pirks tik už 12 eurų, bet...

Didesnis krepšelis iš 30 būtiniausių prekių, dažniausiai reikalingų pirmokams, anot jos, kainuoja apie 31 eurą. Penkiolikos būtiniausių prekių krepšelis vyresnių klasių moksleiviams atsieis apie 10 eurų.

Ir nors dauguma tėvų mokyklines priemones perka per akcijas, prekybininkai pastebi, kad nemažai pirkėjų renkasi kokybiškesnius, brangesnius ir ilgiau tarnaujančius daiktus, taip ne tik taupydami, bet ir prisidėdami prie aplinkos saugojimo.

"Nagrinėjant mokinio krepšelio sudėtį, galima teigti, kad viena didesnių investicijų – kuprinė. Mūsų prekybos tinkle klientai ją gali įsigyti ir už 5, ir už 60 eurų. Tiesa, pastebime, kad pigesnės, mažiau nei 20 ar net mažiau nei 10 eurų kainuojančios kuprinės populiarumo nesulaukia", – V.Drulienės teigimu, tėvai renkasi žinomus ir jau patikrintus prekės ženklus.

Tarkim, praėjusiais metais buvo populiariausios "Wauban" kuprinės, kainuojančios beveik 23 eurus. Jų parduota 1 706 vienetai. Į moksleivių namus iškeliavo daugiau nei po tūkstantį spalvotų "Adidas" ir "Nike" kuprinių, kainuojančių beveik po 35 eurus.


Ar mokinio krepšeliui tikrai pakanka 10–30 eurų?

Sąsiuviniai 0,11–0,55 euro.

Aplankai sąsiuviniams, vadovėliams ir pratyboms 0,30–1,30 euro.

Piešimo popierius (A4 ir A3 formato) 0,39–1,99 euro.

Akvarelinis popierius 0,76–3,59 euro.

Spalvotas dvipusis popierius arba kartonas 0,61–2,99 euro.

Rašalinis plunksnakotis 1,99–14,99 euro

Pieštukiniai klijai 0,29–1,99 euro.

Žirklės  galais 0,70–4,99 euro.

Guašas 1,19–5,99 euro

Akvarelė 0,89–4,99 euro.

Penalas 2,39–32,99 euro.

Pieštukai: 0,66–17,59 euro.

Flomasteriai 0,90–16,83 euro.

Kuprinė 4,99–99,99 euro.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimui Pidarui ir >....

Anonimui Pidarui ir >.... portretas
Pats geriausias būdas padaryti taip, kad niekas neskaitytų knygos - įtraukti ją į mokyklinę programą

...

... portretas
okupantu laikais buvo mokslas nemokamas.o dabar kitu okupantu mokslas brangus

mama trijų vaikų

mama trijų vaikų portretas
Kas turi daug pinigų,tas daug ir išleidžia.Jeigu pinigų trūkumas,reikia gyventi pagal išgales,o ne tenkinti visus vaiko norus.Užauginau tris vaikus be niekieno pagalbos su šiek tiek didesne,nei minimali alga.Neturėjo pirkinių su prekės ženklais,bet nuo to mokslas nenukentėjo.Vienas baigė su dviem 100.Daug pirkinių galima naudoti ir kelis metus,ir ,turint kelis vaikus, galima keistis.Aš tik už mokyklines uniformas,kurių dėka nebūna "madų demonstravimo" ir sutaupoma drabužiams, ir pašaipų mažiau.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių