Kas dešimtas lietuvis 2017-aisiais planuoja skolintis pragyvenimui

  • Teksto dydis:

Lietuvos gyventojai savo ateitį planuoja remdamiesi išoriniais finansavimo šaltiniais. Praėjusiais metais skolinosi net ketvirtadalis lietuvių, o 2017-aisiais kas dešimtas gyventojas planuoja tai padaryti.

„Baltijos tyrimų“ atlikta apklausa apie skolinimosi įpročius atskleidžia, jog šiais metais skolintis pragyvenimui ir būtiniausioms reikmėms ruošiasi net 10 proc. lietuvių. Didžiausia jų dalis (6 proc.) teigė, kad papildomas lėšas stengsis gauti iš giminių, draugų ar pažįstamų.

Apklausa atskleidė, kad 31 proc. visų apklaustųjų pinigus rengiasi skolintis tam, kad galėtų įsigyti stambų buities pirkinį (buitinę techniką, baldus) 25 proc. - kasdienių poreikių patenkinimui. 13 proc. teigė, jog skolinsis siekdami įsigyti automobilį, 9 proc. – būsto remontui bei 17 proc. kitiems dalykams, pavyzdžiui, skolų grąžinimui, atostogoms, studijoms finansuoti ar verslui vystyti.

Pasak „Vivus.lt“ marketingo vadovės Justinos Ambrasienės, tokia finansinė padėtis, kai gaunamų pajamų nepakanka net būtinosioms pragyvenimo reikmėms patenkinti, dažną lietuvį skatina kreiptis ir į vartojimo kreditų bendroves. 

„Pastebėjome, kad 2016 metais kreditus klientai vertino kaip patogią, paprastą ir, svarbiausia, greitą pagalbos priemonę. Tekdavo sulaukti prašymų ir iš žmonių, kurie susidūrę su atveju, jog nebeturi lėšų būtiniausioms pragyvenimo reikmėms nebežinodavo, ką daryti. Noriu priminti, kad vartojimo kreditas laukiamą efektą suteiks tik tuomet, jei asmuo, prieš pasirašydamas sutartį, kritiškai įvertins savo finansinę padėtį ir galimybes. Tikimės, kad 2017 metais Lietuvos gyventojai skolinsis atsakingai“, - teigia J. Ambrasienė.

Lietuvos gyventojų tyrimas apie skolinimosi įpročius atliktas 2016 m. lapkričio mėnesį. Apklausa buvo atliekama kaip Lietuvos Nacionalinio Omnibuso dalis. Tyrimo metu apklausta 1010 Lietuvos gyventojų nuo 18 metų ir vyresnių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių