I. Šimonytė: mokesčių pakeitimus reikia matyti bendrame kontekste

Prezidentui Gitanui Nausėdai Seimo pavasario sesijoje rengiantis teikti siūlymą dėl pelno mokesčio lengvatos įmonėms, sparčiai didinančioms darbo užmokesčio fondą, ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė sako, kad mokesčių pakeitimai turėtų būti vertinami matant bendrą kontekstą.

„Manau, kad reikėtų visus pakeitimus matyti kitų pakeitimų kontekste, kurie galėtų ir turėtų būti – gyventojų pajamų mokesčio, aplinkosauginių mokesčių, ir būtų gerai, kad skirtingi mokesčiai nebūtų kaitaliojami pakeliui be bendresnio matymo“, – portalo „15min“ laidoje „Išbandymas valdžia“ sakė I. Šimonytė.

„Bet prezidentas turi tam tikras konstitucines ir statutines teises, jo teikiamas projektas vis tiek bus įtrauktas į darbotvarkę, kai tik bus įregistruotas, ir bus pateiktas Seime. Seimas turės įgyvendinti įprastas procedūras ir pasiūlymą svarstyti, nepaisant to, kad Vyriausybė savo pasiūlymų dar nebus pateikusi“, – pridūrė premjerė.

Paklausta, kokios mokesčių lengvatos biudžetui kainuoja daugiausia, I. Šimonytė atsakė, kad tai yra neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD), tačiau šios nuostatos atsisakyti nesvarstoma.

„Daugiausia kainuoja turbūt NPD, tačiau nėra jokios kalbos apie tai, kad šios nuostatos galėtų būti atsisakyta. Tai yra plati lengvata ir tokio masto požiūriu viena iš pačių didžiausių, bet tai, kad dėl lengvatos netenkamos biudžeto pajamos yra ženklios, nereiškia, kad lengvatos būtinai reikia atsisakyti. Jei taip atsitiktų, tuomet galbūt socialinės paramos išlaidos padidėtų tiek pat ar gal net daugiau“, – sakė premjerė.

Penktadienį G. Nausėda sakė, kad jo teikiama pelno mokesčio lengvata yra „savalaikė ir adaptuota dabartinei situacijai.“

„Man sako, kad tokiu būdu bus suteikiamos privilegijos didelėms, stambioms įmonėms, kurios daugiausia pelno mokesčio ir sumoka. Netiesa. Statistika rodo, kad 60 proc. pelno mokesčio įplaukų suneša smulkusis ir vidutinis verslas. Be to, pelno mokesčio lengvata skatins ne apskritai tas įmones, kurios daugiausia sumoka, o tas, kurios elgsis taip, kaip yra numatyta šituo įstatymu. Aš manau, kad tai yra savalaikis, tiksliai adaptuotas dabartine situacijai sprendimas, kurio nėra tikslo atidėlioti“, – anksčiau sakė G. Nausėda.

Praėjusį antradienį finansų ministrė Gintarė Skaistė sakė, kad mokestinių lengvatų pasiūlymai bus planuojami po išsamių diskusijų, todėl galimi įstatymų pakeitimų projektai nukeliami vėlesniam laikui, ne artėjančiai pavasario Seimo sesijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nausėdas

Nausėdas portretas
LIBERALŲ-KONSERVATORIŲ mokesčių dalybos: Leman, Leman-, Daniel. Leman, Leman, Leman-Daniel. Tai yra šimonytės fašistinei bandai -VISKAS -lietuvių liaudžiai sausas įstatymas ir užpernykščiai lašiniai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių