Nepriklausomo elektros tiekėjo pasirinkimas: vieni žeria kritiką, kiti ragina paskubėti apsispręsti

  • Teksto dydis:

Nepriklausomo elektros tiekėjo pasirinkimo antrasis etapas artėja prie pabaigos, praneša LNK.

Tokių, kurie apie elektros tiekėjo pasirinkimą nieko pasakyti negali, dar 400 tūkst. Visi jie pagal elektros suvartojimą priklauso antrajam elektros rinkos liberalizavimo etapui ir tai padaryti turės iki birželio 18 d.,  kitaip už elektrą mokės 25 proc. brangiau. 

Dėl išaugusių elektros kainų opozicija Seime siūlo dar kartą atidėti nepriklausomo elektros tiekėjo pasirinkimą.

„Versti sudaryti sutartis elektros vartotojams ir įsipareigoti trumpesnį ar ilgesnį laiką rizikuojant savo pajamomis valstybė neturėtų. Tuo labiau, kad pats valstybinis energetikos reguliuotojas, jo vadovas, sako, kad pasirinkimas tikrai labai sudėtingas“, – teigė socialdemokratų frakcijos seniūnas Gintautas Paluckas.

Tačiau valdančiųjų tokie argumentai neįtikino. Anot Vyriausybės, elektros rinkos mechanizavimo atidėjimas aukštų kainų problemos neišspręstų. Vietoj termino atidėjimo siūloma elektros ir gamtinių dujų kainas kompensuoti.

„Dabar Vyriausybė tiesiog siūlo paties liberalizavimo sprendimo neatidėti, bet numatyti kompensacijas, nes tuo metu kainų kompensavimas arba kainų augimo apribojimas buvo taikomas tik reguliuojamiems vartotojams. Dabar yra pasiūlyta schema, kuri leistų apriboti tą augimą ir reguliuojamiems vartotojams, ir tiems, kurie yra pas nepriklausomą tiekėją“, – sakė premjerė Ingrida Šimonytė.

Šiuo metu nepriklausomų elektros tiekėjų siūlomi tarifai svyruoja nuo 22 iki 40 ct/kWh.

„Pinigus gautų energijos skirstymo operatorius ir pagal konkrečius duomenis, pagal visų vartotojų suvartojimą, tos lėšos bus pervedamos tiekėjams, kurie turėtų visas tas subsidijas atspindėti sąskaitose“, – kalbėjo energetikos viceministrė Inga Žilienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Nuo liepos 1 d. elektra neturėtų žmonės brangti labiau negu 40 proc., nes tas pabrangimas bus finansuojamas iš biudžeto, kas vėlgi yra mūsų visų pinigai, bet bent sąskaitose mes nematysim didesnio negu 40 proc. kainų padidėjimo“, – aiškino SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas.

Kompensacijos būtų skirtos ir buitiniams, ir nebuitiniams vartotojams. Buitinių vartotojų kainoms kompensuoti siūloma skirti 570 mln., verslui – 120 mln. eurų. Opozicija tokią kompensacijų tvarką kritikuoja – sako, kad valstybės pinigai nuguls tarpininkų kišenėse. 

„Didelė dalis tos kompensacijos iš biudžeto, iš tų 700 mln. eurų, eis net ne valstybės valdomai įmonei, kas šiuo metu yra „Ignitis“, o tiems privatiems subjektams, kurie taps elektros energijos tiekėju privatiems vartotojams. Jeigu mes jau turime viešąsias lėšas iš biudžeto, tai norėčiau, kad jos keliautų ten, kur valstybė turi kažkokį žodį“, – teigė G. Paluckas.

Seimui pritarus kompensacijos elektrai ir gamtinėms dujoms įsigaliotų nuo liepos.

„Laikas pasitaikė blogas su liberalizavimu, bet kitose šalyse seniausiai yra viskas liberalizuota, taip pat ir Latvijoje bei Estijoje“, – sakė T. Povilauskas.

Pristabdyti elektros ir dujų kainų augimą valstybės lėšomis numatoma artimiausią pusmetį, nors ekonomistai tikina, kad nuo sausio 1 d. tikėtinas dar vienas elektros kainų šuolis. Kol kas įgyvendinant visus tris elektros rinkos liberalizavimo etapus didžiausia dalis, beveik 70 proc., visų buitinių vartotojų jau pasirinko visuomeninį elektros tiekėją „Ignitis“. Antroje vietoje – „Perlas energija“, kurį rinkosi apie šeštadalis gyventojų.

Iki tūkstančio kilovatvalandžių per metus suvartojantys ūkiai nepriklausomą tiekėją turės pasirinkti trečiajame etape iki metų pabaigos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Algis

Algis portretas
Niekaip negalima suprasti kam reikalingi elektros pardavimo tarpininkai? Kodėl jos negali pardavinėti elektros gamintojas? Matyt reikia, kad dykaduoniai galėtų puikiai gyventi. Tai totalus sukčiavimas pritariant valstybės vyriausybei. Tai tas pats kaip iš ūkininko reikalauti, kad javų lauke augtų ir piktžolės. Aišku, kad tai nesąmonė. Bet net mūsų vyriausybė to reikalauja. Kur dingo protas ?

As

As portretas
JUOS VISUS REIKIA TEISTI UZ PIKTYBINI KENKIMA LIETUVAI.BET MANO MANYMU TEISINGUMAS SPJOVE SKREPLI I VEIDA LIETUVAI PER MASIULO BYLA

Anonimas

Anonimas portretas
Kreivio klaida, kad 2021 m. nukėlė elektros liberalizavimo procesą Dabar mokėsime visi dvigubai. Gal atsistadydintu, nei nesugeba prognozuoti ir valdyti.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių