Elektros tiekėjų pasirinkimą ėmė temdyti šešėliai

Vos tik prasidėjusį elektros rinkos liberalizavimą lydi ir šešėliai. Energetikos ministerija sulaukė skundų, kad UAB "Ignitis", kaip visuomeninis tiekėjas ir nepriklausomas tiekėjas, galimai piktnaudžiauja savo padėtimi. Bus atliekamas tyrimas.

Prašoma ištirti

Reaguodama į gautus energijos vartotojų nusiskundimus ir siekdama užtikrinti, kad visi elektros tiekėjai turėtų lygias konkurencijos sąlygas, Energetikos ministerija kreipėsi į Valstybinę energetikos reguliavimo tarybą (VERT) prašydama įvertinti, ar UAB "Ignitis" nepiktnaudžiauja siųsdama informaciją apie nepriklausomo elektros energijos tiekimo pasiūlymus.

Energetikos ministeriją pastaruoju metu užlūdo pasikartojantys elektros energijos vartotojų nusiskundimai dėl UAB "Ignitis" veiksmų. Vartotojai skundžiasi "Ignitis", kaip bendrovės, vykdančios elektros energijos nepriklausomo tiekimo veiklą, siunčiamais nepriklausomo elektros energijos tiekimo pasiūlymais, nors šie vartotojai nėra patekę į pirmąjį dereguliavimo etapą. Nusiskundimuose taip pat pažymima, kad šie vartotojai nėra davę sutikimo, kad jų duomenys būtų perduoti nepriklausomiems tiekėjams, todėl keliamas klausimas, kokiu būdu ir kokiu pagrindu "Ignitis" įgijo ir naudojasi asmeniniais vartotojų duomenimis.

Keliamas klausimas, kokiu būdu ir kokiu pagrindu "Ignitis" įgijo ir naudojasi asmeniniais vartotojų duomenis.

Energetikos ministerija skelbia siekianti, kad elektros energijos rinka veiktų efektyviai, o perėjimas prie mažmeninės elektros tiekimo rinkos būtų sklandus ir skaidrus. Laikantis Energetikos įstatyme ir Elektros energetikos įstatyme nurodytų lygiateisiškumo, veiksmingos konkurencijos užtikrinimo, vartotojų teisių apsaugos, objektyvumo, skaidrumo ir nediskriminavimo principų, turi būti sudarytos vienodos verslo sąlygos visiems nepriklausomiems elektros energijos tiekėjams ir laiku užkertamas kelias piktnaudžiauti padėtimi rinkoje ar kitokiais veiksmais daryti neigiamą įtaką efektyviai konkurencijai tarp elektros energijos rinkos dalyvių.

"Ignitis" teisinasi

"Ignitis" komentuoja, kad jo, kaip nepriklausomo tiekėjo, pasiūlymus apie egzistuojančius planus gavo tik tie klientai, kurie buvo užsisakę bendrovės naujienlaiškius apie būsimus pokyčius elektros rinkoje, arba tie, kurie buvo pateikę tiesioginės rinkodaros sutikimus.

"Siekdami dar didesnio aiškumo klientams ir atsižvelgdami į jų pastebėjimus, nuo šiol siunčiamuose laiškuose gyventojams pažymime, kad klientas laišką gavo, nes yra davęs tiesioginės rinkodaros sutikimą. Taip pat pažymime, kad iki šių metų gruodžio 10 d. nepriklausomą elektros tiekėją privalo pasirinkti tik ne mažiau kaip 5 000 kWh per metus suvartojantys privatūs klientai", – BNS komentavo "Ignitis" atstovas Lukas Zadarackas.

Latvijoje ir Estijoje – daugiau

Valstybė toliau reguliuos tik kai kurias kainos dedamąsias: už elektros energijos perdavimo, skirstymo ir viešuosius interesus atitinkančias paslaugas. Elektros energijos įsigijimo ir tiekimo kainas lems tiekėjų konkurencija ir kaina elektros biržoje.

Buitiniai vartotojai Lietuvoje naują elektros energijos tiekėją rinksis trimis etapais iki 2022 m. Pirmame etape šiuo metu dalyvauja daugiausia – 5 000 kWh ar daugiau per metus – energijos suvartojantys objektai. Iš viso Lietuvoje jų priskaičiuojama 98 063, arba maždaug 5,8 proc. visų buitinių šalies elektros energijos vartotojų. Jie jau gavo visuomeninio tiekėjo laišką apie nuo sausio 1-osios pasibaigsiančią elektros tiekimo sutartį ir informaciją apie galimybę pasirinkti naują tiekėją.

Šie vartotojai jau kviečiami iki šių metų gruodžio 10 d. pasirinkti naują elektros energijos tiekėją. Šiuo metu tai daro penkios licencijuotos įmonės, tačiau ilgainiui tikimasi 1,6 mln. buitinių vartotojų rinkoje sulaukti ir didesnio tiekėjų būrio.

Štai kaimyninėje Latvijoje, kurioje elektros rinkos atvėrimas prasidėjo 2015 m., šiuo metu energiją namų ūkiams jau siūlo septyniolika tiekėjų, o Estijoje nuo 2013-ųjų savo paslaugas teikti ėmėsi dešimt bendrovių.

Lietuvoje jų gerokai mažiau. Rugsėjį nepareiškusių nesutikimo vartotojų kontaktinius ir elektros suvartojimo duomenis bendrovė "Energijos skirstymo operatorius" (ESO) perdavė tiekėjams, kurie teikia ar pateiks savo pasiūlymus. Tai bendrovės: "Ignitis", "Elektrum Lietuva", "Enefit" ir "Inregnum", UAB "Perlas energija". Perduoti šiuos duomenis nepriklausomiems tiekėjams ESO įpareigoja Elektros energetikos įstatymas.

Gaus tiekėjų pasiūlymus

"Visiems nepriklausomiems tiekėjams ESO perdavė šiuos vartotojų duomenis: elektros energijos vartojimo objekto adresą, savininko kontaktus ir vidutiniškai per mėnesį tame objekte suvartotos elektros energijos kiekį, skaičiuojant dvylika kalendorinių mėnesių laikotarpį nuo 2019 m. birželio 1 d. iki 2020 m. gegužės 31 d. Būtent šio laikotarpio metu skaičiuotas į pirmąjį tiekėjo pasirinkimo etapą patekusių vartotojų sunaudojamos elektros energijos kiekis", – teigė ESO Ryšių su visuomene projektų vadovas Tomas Kavaliauskas.

Pasak jo, dabar klientams beliks pasirinkti jiems tinkamiausias elektros energijos tiekimo paslaugas siūlančios įmonės pasiūlymą ir ši kartu su ESO pasirūpins visa reikalinga dokumentacija.

Anot T.Kavaliausko, vartotojams, kurie nesutiko, kad jų duomenys būtų saugiai perduodami kitiems tiekėjams ir informavo apie tokią savo valią ESO, dabar reikės savarankiškai kreiptis į norimą tiekėją, siekiant gauti elektros energijos tiekimo pasiūlymą.

"Tiek naują tiekėją jau pasirinkę, tiek dar besirenkantys vartotojai visą reikalingą informaciją apie pasikeitimus gali rasti specialioje svetainėje www.pasirinkitetiekeja.lt. Čia pateikiamas ir tiekėjų sąrašas, ir atsakymai į dažniausiai iškylančius klausimus bei kita naudinga informacija apie pagrindinius žingsnius atsisakant visuomeninio tiekimo monopolinių sąlygų Lietuvoje", – priminė ESO atstovas.

Rinktis gali visi

Antrame etape, po metų – iki 2021-ųjų gruodžio 10 d., naują tiekėją turės pasirinkti sunaudojantys 1 000–5 000 kWh, o trečiame etape, iki 2022-ųjų gruodžio 10 d., – visi likę elektros energijos vartotojai. Į paskutinį pokyčio etapą bus įtraukiami ir socialiai pažeidžiami gyventojai, namų bendrijos ir administratoriai bei kt.

Elektros energijos vartotojams svarbu žinoti tai, kad rinktis naująjį tiekėją jau dabar gali visi norintys – tiek patenkantys į antrąjį, tiek į trečiąjį elektros energijos tiekėjų pasirinkimo etapus ir nelaukdami 2021 ar 2022 m.

Pasirinkus norimą elektros energijos tiekėją pakanka pasirašyti su juo sutartį, o likusius formalumus sutvarko tiekėjas. Sutartį pasirašius iki einamojo mėnesio 10 d., pasirinkto tiekėjo paslaugomis galima naudotis jau nuo kito mėnesio pradžios.

Pasitikrinti, į kurį etapą patenka, visi vartotojai gali savarankiškai, prisijungę ESO savitarnos svetainėje, kur prie savo valdomų objektų matys, kurio etapo dalyvis jis yra, jei nepateko į pirmąjį. Nepaisant etapo, norintys greičiau sudaryti sutartį su nepriklausomu tiekėju vartotojai gali ir patys kreiptis į juos bei gauti tiekimo pasiūlymus. Šiuo metu nepriklausomus tiekėjui klientai renkasi aktyviai.

"Tiekėjus renkasi tiek į pirmąjį, tiek į vėlesnius etapus patenkantys klientai. Pasirinkimai priešpaskutinę rugsėjo savaitę atlikti dėl beveik 13 tūkst. objektų. Aktyviausi klientai elektrą jau perka iš nepriklausomų tiekėjų, kiti sutarė dėl paslaugos teikimo nuo paskutinių šių metų mėnesių ar nuo 2021 m. sausio. Vienų pasirinkimo priežastys gali būti noras gauti geresnes sąlygas, nei gauna dabar, ar papildomas paslaugas, kitų siekis – pirkti tik iš atsinaujinančių šaltinių arba tik Lietuvoje pagamintą elektros energiją", – vardijo T.Kavaliauskas.

Lietuvoje palaipsniui atsisakant monopolinių elektros tiekimo buitiniams vartotojams sąlygų, beveik šimto tūkstančių nekilnojamojo turto objektų savininkai gavo pranešimus iš visuomeninio tiekėjo apie tai, kad jų sutartys baigs galioti kitų metų sausio 1-ąją.

Valstybė toliau reguliuos tik kai kurias kainos dedamąsias: už elektros energijos perdavimo, skirstymo ir viešuosius interesus atitinkančias paslaugas. Elektros energijos įsigijimo ir tiekimo kainas lems tiekėjų konkurencija ir kaina elektros biržoje.

Šie vartotojai jau kviečiami iki šių metų gruodžio 10 d. pasirinkti naują elektros energijos tiekėją. Šiuo metu tai daro penkios licencijuotos įmonės, tačiau ilgainiui tikimasi 1,6 mln. buitinių vartotojų rinkoje sulaukti ir didesnio tiekėjų būrio.

Štai kaimyninėje Latvijoje, kurioje elektros rinkos atvėrimas prasidėjo 2015 m., šiuo metu energiją namų ūkiams jau siūlo septyniolika tiekėjų, o Estijoje nuo 2013-ųjų savo paslaugas teikti ėmėsi dešimt bendrovių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Diedui

Diedui portretas
Nepriklausomas ir nacionalinis tai lygiai tas pat,kaip LRT kuriam vadovauja Monika,kuri gauna algos daugiau kaip Prezidentas.Kuo daugiau nacionalinis ir kuo labiau nepriklausomas,tuo bagotesnis ir labiau naudoja baudžiavinius resursus.

Magyla

Magyla portretas
Reikia pavardžių? Energetikos ministras Vaičiūnas, vyriausybės vadovas Skvernelis... Žinoma, tai tiktai ilgoko sąrašo pradžia.

Sūduvis

Sūduvis portretas
Labai būtų įdomu sužinoti kas pasiųlė šita įteisintą vagystė, seimui ir vyriausybei, būtų įdomu sužinoti kiek pasipildė šito ,,tautos didvyrio,, asmeninė sąskaita už atkatus?
VISI KOMENTARAI 38

Galerijos

Daugiau straipsnių