Elektros kainų pasiutpolkė: kai kas atsisako net arbatos

  • Teksto dydis:

Rugsėjo mėnesį lietuviai suvartojo gerokai mažiau elektros energijos, o kainos biržoje šokinėjo it pašėlusios. Kas nulėmė šiuos pokyčius, pasakojama LNK reportaže.

Lyginant su rugpjūčio mėnesiu, rugsėjį elektros energijos vartojimas sumažėjo 8 proc.

„Verslas ir žmonės taupo. Tiesa, rugpjūtis pasižymėjo karščiais, tad nemažai naudota kondicionierių“, – sakė „Litgrid“ vadovas Rokas Masiulis.

Elektros vartojimo mažėjimas pastebimas visuose sektoriuose.

„Natūralu, žmonės pamato kainas ir pradeda mažiau vartoti“, – teigė R. Masiulis.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Tikimasi, kad vartojimas toliau kris. O nuo spalio iki vasario mėnesio dažniausiai vyrauja daugiau stipresnių vėjų, tad elektra dar turi prošvaisčių atpigti.

„Elektros kaina sumažėjo šiek tiek dėl vėjo generacijos. Vėjo generacijos Europoje nemažai“, – pasakojo R. Masiulis.

Gatvėje sutikta moteris aiškino, kaip jai sekėsi taupyti.

„Išjungiau galybę elektros prietaisų, virdulį, mikrobangų krosnelę, tik šaldytuvas liko. Kai išjungiu, tai išjungiu viską, net arbatos nebegeriu. Viskam naudoju dujas, o šviesos nedegu“, – dalijosi praeivė.

Žmonės pradėjo mąstyti apie elektros energiją ir kad ją galima taupyti

Jau kurį laiką Lietuvoje kalbama apie saulės energijos elektrines, jų montavimą. Tiesa, rugsėjį saulės beveik nebuvo.

„Skirtingais metų laikais energija gaminama skirtingais būdais. Vasara saulės laikas, kai dominuoja ši energija, dabar turime vėjo gaminamą energiją“, – tikino R. Masiulis.

Beprotiški pokyčiai

Gyventojams teko pajausti nemažai anomalijų ir kainų pokyčių. Vieną parą kilovatvalandė kainavo apie keturis eurus, o neseniai naktinės elektros kaina tesiekė 9 ct.

„Rinka toks dalykas, kai nebus vėjo, kaina vėl kils. Manau, kad baisusis rugpjūtis daugiau nepasikartos. Statoma vis daugiau atsinaujinančios energetikos, tai chaotiškai veikia ir kainas“, – dėstė R. Masiulis.

Lietuvoje planuojama įdiegti daugiau baterijų, energijos kaupimo įrenginių. Tikimasi, kad tai padės išlyginti kainų svyravimus. Toks žingsnis siūlomas ir saulės jėgainių savininkams, jog šalia jėgainių parkų pastatytų ir tam tikro dydžio baterijas.

„Tai leistų sukaupti elektros energiją, kai turimas perteklius ir ją panaudoti, kai jaučiamas trūkumas“, – aiškino R. Masiulis.

„Sunku visiems, ne tik man vienai“ , – dalijosi 83-ejų metų pensininkė.

„Biržoje tvarkome nemažai dalykų. Turime statyti atsinaujinančią energetiką, proveržio paketas tikrai stumtelėjo į priekį. Kuo daugiau šios energetikos objektų turėsime, tuo bus geriau Lietuvai“, – aiškino R. Masiulis.

Taupymo priemonių griebėsi visi.

„Turiu gerą planą, kilovatvalandė kainuoja 18 ct. Aišku, apribojom kai ką. Nebeturim grindinio šildymo, centrinio šildymo. Džiovyklės mažiau naudojam“ , – pasakojo sutikta praeivė.

„Ateinantiems metams pateikėme pasiūlymą sumažinti elektros tarifus, tad elektra tikrai pigs“, – geras naujienas pranešė R. Masiulis.

Didžiausi suvartojami elektros kiekiai vyrauja nuo 8-12h ryte ir 18-19h vakare.

„Jei tomis valandomis žmonės mažiau vartotų, išlygintų kainų pikus. Ir bendra elektros kaina mažėtų. Žmonės pradėjo mąstyti apie elektros energiją ir kad ją galima taupyti“, – juokėsi R. Masiulis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taigi

Taigi portretas
Skurdas bado akis, nes labiausiai vargsta pensinikai ir mažas pajamas gauna tieji. Sitie žmonės ir taip taupė, o dabar jau taip už smaugti, kad toliau jau ner kur. O dalies tautiečių pajamos tokios, kad net nesidomi kokios energetinės ar maisto kainos, jie ir netaupo.ir jiems galvos neskauda, įskaitant ir valdžios atstovus.

Anonimas

Anonimas portretas
Mokėjau 30, dabar 130. Į kavines nevaikštau, alaus negeriu. Uš kur paimti tą 100?

Kas norejo

Kas norejo portretas
Tas ir pries pabrangima sedejo patamsyjeirTV ziurejo matydavosi praeinant ar pries esanciuose namuose...pasakymas kad negeria arbatos yra briedas nes 1ai stiklinei uzsivirint vandeni daug energijos nereikia...aisku jei seima didesne tai visais laikais buvo ekonomiskiau virint vandeni su dujomis...ir daugiausia verkia ne paprasti pensininkai o tokie kurie priprate prie geru pajamu bet mazesniu islaidu tai dabar gave saskaitas kaip pvz Žvagulis šakociu kepejas ale leidzia i kelnes...
VISI KOMENTARAI 29

Galerijos

Daugiau straipsnių