- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Seimas po ilgų dvikovų tarp premjerės Ingridos Šimonytės bei biudžeto ir finansų komiteto pirmininko Mykolo Majausko pagaliau užbaigė ginčą – restoranai, maitintojai turės 9 proc. lengvatinį PVM tarifą iki pat metų pabaigos. Tik ar verslas tuo džiaugiasi? Apie tai LNK reportaže buvo kalbamasi su viešojo maitinimo įstaigų asociacijos direktoriumi, garsiu Lietuvos virtuvės šefu Liutauru Čepracku.
– Ar tokiu sprendimu verslas džiaugiasi?
– Savaime suprantama, kad mes džiaugiamės, kaip ir kiekvieną kartą, kai mums ką nors šiek tiek numeta, nepriklausomai nuo to fakto, kad mes tikėjomės, jog laikas bus ilgesnis. Bet tai – tik tarpinė stotelė ir mes rankų nenuleisime.
– Esate minėjęs, kad Lietuva būtų pusfabrikačių valstybė, jeigu šios lengvatos nebūtų, tiesa?
– Apskritai turėkime omenyje, kad žengiame į sudėtingą periodą, į recesiją. Dar mes sužinosime, ar tai nėra tik kompresas numirėliui. Tačiau savaime suprantama, kad tai – nemaža paskata ir galbūt vienas iš veiksnių, leisiančių išgyventi kai kuriems restoranams.
Sumažinto PVM tarifo dėka po naujų metų mes nebūsime vėl apkrauti papildomais mokesčiais, kurie neabejotinai kai kuriems restoranams bus paskutinis vinis į jų karstą.
– Kaip kiti restoranai reaguoja, kokios galėtų būti pasekmės, jeigu nebūtų priimtas toks sprendimas?
– Įsivaizduoju, kad tai paskatintų dalį nueiti atgal į šešėlį. Tai taip pat nepaskatintų išlįsti iš šešėlio tų, kurie yra šešėlyje. Kalbėjau su kolegomis ir galiu pasidžiaugti, kad sulaukiu tik pačių teigiamiausių emocijų, nes mes esame nepripratę prie didelių dovanų įvertinus paskutinius trejus metus. Šioje situacijoje aš įžiūriu tai kaip tam tikrą atidėjimą, paspirtį kai kuriems restoranams. Šiuo klausimu aš nusiteikęs pozityviai, bet tai nereiškia, kad tai – galutinė pergalė, kad tikslas yra pasiektas.
– Ar premjerės pasisakymai, kad labiausiai pralobs greitojo maisto ir tinkliniai restoranai, yra teisingi?
– Dalis tiesos šiuose pasakymuose yra. Tie restoranai tikrai laimės daugiau negu mažieji, bet, manyčiau, kad maitinimo visumą sudaro ne greitojo maisto restoranai ir užsienio svečiai keliauja ne į greitojo maisto ar tinklinius restoranus, o Lietuvos vardą ir prestižą stiprinančius mažuosius restoranus. Iš kai kurių pseudomenininkus atstovaujančių žmonių girdėjau, kad maistas nėra menas, tai norėčiau pastebėti, jog Prancūzija, Italija ar Ispanija pasiginčytų. Kulinarija yra neatsiejama kultūros dalis ir tai yra vienas iš pamatinių kultūros dalių, kuri yra žymiai tvaresnė nei tiesiog popsas.
Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:
– Kaip pasikeistų jūsų kasdienybė, jeigu po metų nebūtų pratęsta PVM lengvata? Ar tai pajaustų ir darbuotojai?
– Kadangi keliaujama į sunkų periodą, niekas nežino, kaip mums viskas pasibaigs. Viliuosi, kad tai nebus 2007–2008 metai. Iš dalies tai pasijaus, nes dar padaugės bankrotų. Manyčiau, kad daugelis restoranų savininkų laukia šventinio gruodžio periodo, nes per vieną mėnesį gaunama nemaža dalis metinių pajamų, kurios paskui leidžia išgyventi tuos tuščius mėnesius, pavyzdžiui, vasarį ar kovą. Galbūt dalis laukia, kad galėtų patyliukais sausį užsidaryti. Tai, žinoma, pasijaus ir darbuotojams, nes mūsų rinkoje darbuotojų padaugės. Tačiau, turint omenyje, kiek jų mums jau trūko, tai jų padaugėjimas ir išėjimas dirbti į kitas rinkas reikš, kad mes dar labiau nuskursime reikalingų žmonių kiekiu.
– Ar lengvata atsispindi kliento lėkštėje?
– Norėčiau pastebėti, kad restoranai nekelia taip kainų, kaip brangsta visi produktai. Mes visais įmanomais būdais dar stengiamės amortizuoti iš kokių nors savo resursų, kurių mes neturime, nes, manyčiau, ne paslaptis visiems, kad nuėjus į parduotuvę matome labai stipriai pakilusias kai kurių produktų kainas. Reikėtų turėti omeny, kad mes juos irgi perkame ir matome tą padidėjimą. Šioje situacijoje sumažinto PVM tarifo dėka po naujų metų mes nebūsime vėl apkrauti papildomais mokesčiais, kurie neabejotinai kai kuriems restoranams bus paskutinis vinis į jų karstą.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Seimas: nuo šių metų balandžio startuoliai turės atitikti naują kriterijų
Nuo šių metų balandžio startuoliai turės atitikti naują kriterijų – turėti didelį inovacijomis grįstą verslo plėtros potencialą. Valstybė labiau skatins būtent tokias įmones. ...
-
Maitinimo sektoriui sužibo viltis: Paluckas žada diskutuoti apie PVM lengvatą
Premjeras Gintautas Paluckas sako, kad pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos maisto produktams ir viešojo maitinimo įstaigoms klausimą Seimas nagrinės pavasario sesijoje. Nors Vyriausybės vadovas neatsako, ar tokią atsakomybę palaikytų, ...
-
Užfiksuotas metų rekordas: šis butas – brangiausias per visą Lietuvos istoriją
2024 metų brangiausiai Vilniuje parduotų butų sąrašas stebina savo solidumu ir įspūdingomis sumomis. ...
-
Skrendantiems į Jungtinę Karalystę – naujovė: palies absoliučiai visus
Jau nuo balandžio vykstantys į Jungtinę Karalystę privalės gauti kelionės leidimą. Visi keliautojai, kad gautų leidimą atvykti į šalį, turės registruotis internetu ir sumokėti 12 eurų. Tai galios net ir skrendantiems jungiamaisiais skryd...
-
Seimas padidino rajono kelių finansavimą: ar to užteks?
Seimas dešimtadaliu padidino finansavimą rajoniniams keliams, lėšas paskirstant pagal gyventojų skaičių ir kelių ilgį juos valdančiose savivaldybėse, taip pat leido pačioms savivaldybėms apsispręsti, kokio lygio kelio remonto nori. ...
-
Seimas spręs, ar plėsti prijaukintų laukinių gyvūnų ar paukščių sąrašą
Seimas svarstys, ar plėsti prijaukintų laukinių gyvūnų ar paukščių sąrašą. Į jį įtraukus daugiau gyvūnų, jų augintojams nebereikėtų rūpintis leidimais juos laikyti nelaisvėje, jiems įrengti reikalavimus atitinkančias vietas. ...
-
Paaiškėjo, kada ir kam atiteks našta už brangesnę elektrą
Balansavimo pajėgumų sąnaudos, kurias šiuo metu apmoka visi elektros vartotojai, 2026–2028 metais bus perkeltos už balansą atsakingiems elektros gamintojams ir tiekėjams. ...
-
Sabutis: elektromobilumo plėtros kartelė Lietuvoje kyla dar aukščiau2
Seimas pakoregavo elektromobilių parko plėtros planus, atnaujino jų įkrovimo stotelių vystymo šalia valstybinės reikšmės kelių tikslus, kurių vienas esminių – užtikrinti šių stotelių galią pagal šalyje regi...
-
Sviestas primena auksą jau ne tik spalva, bet ir kaina: toliau bus tik blogiau?10
Prekybos tinkluose brangiausio sviesto kaina jau viršija 3 eurus. Pirkėjai juokauja, kad sviestas auksinis tapo ne tik pagal spalvą, bet ir kainą. Vieni iš lyderių ES esame ir pagal pieno kainą. Ekspertai pieno produktų kainų atžvilgiu ni...
-
Paluckas: tokios tarybos reikėjo anksčiau2
Vyriausybei iki sausio pabaigos ketinant įsteigti Maisto tarybą, premjeras Gintautas Paluckas sako, kad nepaisant jau išaugusių maisto kainų jų stebėsena ir analizė išlieka svarbi ir ateityje. ...