Garsus virtuvės šefas: sužinosime, ar PVM lengvata nėra tik kompresas numirėliui

  • Teksto dydis:

Seimas po ilgų dvikovų tarp premjerės Ingridos Šimonytės bei biudžeto ir finansų komiteto pirmininko Mykolo Majausko pagaliau užbaigė ginčą – restoranai, maitintojai turės 9 proc. lengvatinį PVM tarifą iki pat metų pabaigos. Tik ar verslas tuo džiaugiasi? Apie tai LNK reportaže buvo kalbamasi su viešojo maitinimo įstaigų asociacijos direktoriumi, garsiu Lietuvos virtuvės šefu Liutauru Čepracku.

– Ar tokiu sprendimu verslas džiaugiasi?

– Savaime suprantama, kad mes džiaugiamės, kaip ir kiekvieną kartą, kai mums ką nors šiek tiek numeta, nepriklausomai nuo to fakto, kad mes tikėjomės, jog laikas bus ilgesnis. Bet tai – tik tarpinė stotelė ir mes rankų nenuleisime.

– Esate minėjęs, kad Lietuva būtų pusfabrikačių valstybė, jeigu šios lengvatos nebūtų, tiesa?

– Apskritai turėkime omenyje, kad žengiame į sudėtingą periodą, į recesiją. Dar mes sužinosime, ar tai nėra tik kompresas numirėliui. Tačiau savaime suprantama, kad tai – nemaža paskata ir galbūt vienas iš veiksnių, leisiančių išgyventi kai kuriems restoranams.

Sumažinto PVM tarifo dėka po naujų metų mes nebūsime vėl apkrauti papildomais mokesčiais, kurie neabejotinai kai kuriems restoranams bus paskutinis vinis į jų karstą.

– Kaip kiti restoranai reaguoja, kokios galėtų būti pasekmės, jeigu nebūtų priimtas toks sprendimas?

– Įsivaizduoju, kad tai paskatintų dalį nueiti atgal į šešėlį. Tai taip pat nepaskatintų išlįsti iš šešėlio tų, kurie yra šešėlyje. Kalbėjau su kolegomis ir galiu pasidžiaugti, kad sulaukiu tik pačių teigiamiausių emocijų, nes mes esame nepripratę prie didelių dovanų įvertinus paskutinius trejus metus. Šioje situacijoje aš įžiūriu tai kaip tam tikrą atidėjimą, paspirtį kai kuriems restoranams. Šiuo klausimu aš nusiteikęs pozityviai, bet tai nereiškia, kad tai – galutinė pergalė, kad tikslas yra pasiektas.

– Ar premjerės pasisakymai, kad labiausiai pralobs greitojo maisto ir tinkliniai restoranai, yra teisingi?

– Dalis tiesos šiuose pasakymuose yra. Tie restoranai tikrai laimės daugiau negu mažieji, bet, manyčiau, kad maitinimo visumą sudaro ne greitojo maisto restoranai ir užsienio svečiai keliauja ne į greitojo maisto ar tinklinius restoranus, o Lietuvos vardą ir prestižą stiprinančius mažuosius restoranus. Iš kai kurių pseudomenininkus atstovaujančių žmonių girdėjau, kad maistas nėra menas, tai norėčiau pastebėti, jog Prancūzija, Italija ar Ispanija pasiginčytų. Kulinarija yra neatsiejama kultūros dalis ir tai yra vienas iš pamatinių kultūros dalių, kuri yra žymiai tvaresnė nei tiesiog popsas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kaip pasikeistų jūsų kasdienybė, jeigu po metų nebūtų pratęsta PVM lengvata? Ar tai pajaustų ir darbuotojai?

– Kadangi keliaujama į sunkų periodą, niekas nežino, kaip mums viskas pasibaigs. Viliuosi, kad tai nebus 2007–2008 metai. Iš dalies tai pasijaus, nes dar padaugės bankrotų. Manyčiau, kad daugelis restoranų savininkų laukia šventinio gruodžio periodo, nes per vieną mėnesį gaunama nemaža dalis metinių pajamų, kurios paskui leidžia išgyventi tuos tuščius mėnesius, pavyzdžiui, vasarį ar kovą. Galbūt dalis laukia, kad galėtų patyliukais sausį užsidaryti. Tai, žinoma, pasijaus ir darbuotojams, nes mūsų rinkoje darbuotojų padaugės. Tačiau, turint omenyje, kiek jų mums jau trūko, tai jų padaugėjimas ir išėjimas dirbti į kitas rinkas reikš, kad mes dar labiau nuskursime reikalingų žmonių kiekiu.

– Ar lengvata atsispindi kliento lėkštėje?

– Norėčiau pastebėti, kad restoranai nekelia taip kainų, kaip brangsta visi produktai. Mes visais įmanomais būdais dar stengiamės amortizuoti iš kokių nors savo resursų, kurių mes neturime, nes, manyčiau, ne paslaptis visiems, kad nuėjus į parduotuvę matome labai stipriai pakilusias kai kurių produktų kainas. Reikėtų turėti omeny, kad mes juos irgi perkame ir matome tą padidėjimą. Šioje situacijoje sumažinto PVM tarifo dėka po naujų metų mes nebūsime vėl apkrauti papildomais mokesčiais, kurie neabejotinai kai kuriems restoranams bus paskutinis vinis į jų karstą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pastabai

Pastabai portretas
Žmones taupo todel turi daug pinigu

pastaba

pastaba portretas
kas draudzia kavinems ir restoranams kainas kelti? juk zmones pinigu tai turi, lietuvos bankas neseniai pries kelias savaites sake, kad lietuviu pinigai bankuose vis dideja, zmones susitaupo net kad ir kainos kyla, ir siekia rekordu rekordus 20,4 milijardus EUR...issivaizduojate, pinigu yra, ju yra nesvaikai daug, tik nebijokite kelti kainu,
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių