Ekspertai: lietuviai į NT investuoja mieliau nei į obligacijas

  • Teksto dydis:

Aiškėja, kad mūsų šalies gyventojams nekilnojamasis turtas (NT) – populiariausias būdas investuoti pinigus, pasakojama LNK reportaže.

Vilnietis Dainius šiuo metu turi net 21 nekilnojamojo turto objektą, skirtą nuomai.

„Vienas dalykas, – kad nenuvertėtų pinigai ir kad būtų nuolatinis pinigų srautas. Kitas dalykas – man labai patinka“, – atviravo investuotojas Dainius Zgrabskis.

Tokių kaip Dainius Lietuvoje – ne vienas ir ne du. Štai po penkis ir daugiau būstų turi apie 1600, po keturis būstus –beveik 5 tūkst. namų ūkių. Dar beveik 27 tūkst. – po tris būstus. O daugiausiai turinčių – po du būstus. Pastarųjų priskaičiuojama net 140 tūkst. Palyginti su užpernai, pernai būstų parduota dešimtadaliu mažiau. Tačiau tų, kurie pirko antrą, trečią ar net ketvirtą būstą, padaugėjo.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Jeigu, sakykime, per metus turime apie 32 tūkst. įsigytų butų, tai iš jų investicinių būstų, kuriuos įsigijo jau turintys butą ar namą, sudarė apie 7 tūkst. Galima sakyti, kad beveik kas penktas butas buvo įsigytas kaip investicinis“, – teigė Registrų centro atstovas Mindaugas Samkus.

Ir tokį vadinamą investicinį būstą žmonės mieliau perka net ne sostinėje.

„Vilniuje ta dalis sudaro 18 proc., Kaune – apie 21 proc., o Klaipėdoje – net 25 proc. Tad pajūryje, galima sakyti, net kas ketvirtas būstas – investicinis“, – sakė M. Samkus.

Ekspertų lietuvių meilė NT nestebina.

„Tai yra ir tam tikra meilės forma tai turto klasei. Kai investuoti į akcijas ar obligacijas, tu investuoji į įmonę ir nieko negali daryti su jomis. Tai tau arba teikia finansinę naudą, arba ne. O būstą tu gali nuomoti ir gauti nuolatines pajamas“, – komentavo bendrovės „Inrento“ vadovas Gustas Germanavičius.

Žmonės investuoja į mažus butus, loftus, viską, kas yra maždaug iki 100 tūkst. eurų.

 

Be to, investuoti į NT saugiau nei į akcijas ar obligacijas.

„Žmonės investuoja į mažus butus, loftus, viską, kas yra maždaug iki 100 tūkst. eurų“, – teigė G. Germanavičius.

Nuomos versle jau septintus metus besisukantis Dainius taip pat ieško pigesnio būsto, kurio kaina būtų net penktadaliu mažesnė už rinkos.

„Tai yra mūsų apsidraudimas nuo galimo NT rinkos kritimo ir panašių netikėtumų. Mes butą atnaujiname. Jei reikia kapitalinio remonto ar paprasto, gražiai suremontuojame, stilingai įrengiame, tuomet galima daugiau gauti už nuomą“, – verslo niuansus atskleidė investuotojas Dainius.

Pasaulinė praktika rodo, kad investicija į būstą šiek tiek lenkia infliaciją, todėl pirkti jį ir nuomoti – apsimoka. Kai kurios apklausos rodo, kad nemažai lietuvių perka būstą ir ne Lietuvoje.

„Užsienyje, kur klimatas palankesnis, šiltesnis, būstą su apdaila galima ir pigiau įsigyti. Tad vieną pirkome apsidrausdami, jeigu prasidėtų karas“, – kalbėjo D. Zgrabskis.

Daugiau nei 173 tūkst. žmonių Lietuvoje turi po du butus ar net daugiau, tačiau tai nereiškia, kad visi antrą būstą perka tik nuomai. Gali būti, kad perka sau. Dalį laiko – nuomoja, o paskui perleidžia vaikams. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

turi buti

turi buti  portretas
nt mokestis 2 ajam ir daugiau nt turinčiam žmogui pvz 100-300eur i metus už nt papildoma. Pirmas bustas yra būtinybe, kaip oras, vanduo, jis negali buti apmokestintas, žmogus ji nusipirko, jau sumokėjo pvm, leidimus, ir t.t. plius už šiukšles moka už kvadratus. Bei už žemę moka. Apmokestinti reikia tuos kurie tersia, turi daug nt, daug automobiliu ir pan.

geda

geda portretas
Tv reportažai perpausdinami?? Nėra savų straipsnių???

Apmokestinti

Apmokestinti portretas
tokius reikia,nes kenkia kitiems del naudos sau!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių