Daugiau pinigų – daugiau sveikatos?

  • Teksto dydis:

Seimui patvirtinus Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžetą 2017 m., planuojama, kad jį sudarys daugiau kaip 1,5 mlrd. eurų. Tai yra beveik dešimtadaliu daugiau nei pernai.

Paslaugoms ir vaistams

Šių metų PSDF biudžete – apie 1,57 mlrd. eurų ir, palyginti su praėjusiais metais, tai yra 9,5 proc., arba 136,8 mln. eurų, daugiau.

"Tai užtikrins nenutrūkstamą sveikatos priežiūros išlaidų apmokėjimą PSDF biudžeto lėšomis. Vadinasi, privalomuoju sveikatos draudimu apdrausti žmonės gaus reikiamą sveikatos priežiūrą, o už jiems suteiktas gydymo paslaugas, kompensuojamuosius vaistus, medicinos pagalbos priemones apmokės ligonių kasos", – tikina Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos Ekonomikos departamento direktorė Simona Adamkevičiūtė.

Jos teigimu, augant finansavimui, bus galima padėti didesniam medikų pacientų skaičiui: kompensuoti daugiau medicinos paslaugų, būtinų vaistų ir taikyti modernų gydymą, už kurį iki šiol nebuvo apmokama valstybės lėšomis.

Daugiau – visoms sritims

PSDF biudžeto pajamas sudarys PSD įmokos – beveik 1,091 mlrd. eurų, valstybės biudžeto įmokos ir asignavimai – 464,5 mln. eurų, savanoriškos asmenų įmokos – apie 2 mln. eurų, išieškomos ar grąžinamos lėšos už PSDF biudžetui padarytą žalą – beveik 2,4 mln. eurų.

"Tikimasi, kad Valstybinio socialinio draudimo fondo valdyba surinks daugiau PSD įmokų. Padidėjusi suma sudarė galimybes didinti sveikatos priežiūros finansavimą. Patobulintame šių metų PSDF biudžete sveikatos priežiūros paslaugoms papildomai numatyta 4,2 mln. eurų, sveikatos programoms ir kitoms sveikatos draudimo išlaidoms – 4,5 mln. eurų", – skaičius vardija S.Adamkevičiūtė.

Iš viso apie 137 mln. eurų išaugusias PSDF biudžeto lėšas numatyta paskirstyti šioms sritims: apie 94,4 mln. eurų (9,3 proc.) didės lėšos sveikatos priežiūros paslaugoms, 23,7 mln. eurų (8,8 proc.) daugiau bus skiriama vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms kompensuoti, 3,4 mln. eurų (7,8 proc.) didės lėšos medicininei reabilitacijai ir sanatoriniam gydymui.

Ir nenumatytoms išlaidoms

Šiemet dar daugiau dėmesio ketinama skirti prevencinėms programoms įgyvendinti ir pritraukti kuo daugiau žmonių jose dalyvauti, kitoms PSDF biudžeto lėšomis apmokamoms sveikatos programoms plėtoti. Taigi, 13,1 mln. eurų (17,4 proc.) didės lėšos sveikatos programoms ir kitoms sveikatos draudimo išlaidoms.

Pagrindinę PSDF biudžeto išlaidų dalį – daugiau nei 70 proc. visų išlaidų – sudarys lėšos sveikatos priežiūros paslaugų išlaidoms apmokėti. Šiemet tam numatoma daugiau kaip 1,11 mlrd. eurų, vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms bus skirta beveik 291,7 mln. eurų, medicininei reabilitacijai ir sanatoriniam gydymui – beveik 47,6 mln. eurų, ortopedijos techninėms priemonėms – apie 13,3 mln. eurų, sveikatos programoms ir kitoms sveikatos draudimo išlaidoms – apie 88,6 mln. eurų.

Kasmet yra numatomas PSDF biudžeto rezervas, kurio lėšos naudojamos laikinam PSDF pajamų trūkumui padengti arba nenumatytoms išlaidoms apmokėti. Planuojama, kad šiemet jis sudarys apie 25,4 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

donatas

donatas portretas
o kaip su medikų atlyginimais?nė žodžio
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių