Darbo rinkos barometro rodyklė krito žemyn

Pasak Lietuvos užimtumo tarnybos, Europos šalių darbo rinkos padėtis dėl antrosios koronaviruso bangos destabilizuojasi, tačiau šis procesas neprilygsta šokui, kuris buvo patirtas pavasarį. Deja, statistika negailestinga.

Gruodžio 8-ąją, įsibėgėjus antrajam karantinui, mūsų šalyje nedarbas pasiekė 15,5 proc. Tačiau liepos pradžioje, atšaukus verslo apribojimus, registruotas Jis siekė 12,6 proc., o dabar šoktelėjo iki nuo 2008-ųjų krizės neregėto rekordo.

Lapkritį paskelbtas Europos darbo rinkos barometras rodo, kad ateities perspektyvos dėl antrosios COVID-19 bangos kol kas sumažėjo švelniai.

Paskutinį rudens mėnesį Europos darbo rinkos barometro rodiklis siekė 98,5 balo. Palyginti su spaliu, stebimas 0,7 balo kritimas. Tai yra pirmoji neigiama tendencija nuo šių metų kovo – vis dėlto tuomet rodiklis per mėnesį krito net 7 balais, iki 93,5, o per pusmetį didelę dalį šio nuosmukio pavyko kompensuoti.

Europos darbo rinkos barometro skalė svyruoja nuo 90 (labai prasta padėtis darbo rinkoje) iki 110 (labai gera padėtis). 100 balų vertė laikoma neutralia: tokiu atveju per artimiausius tris mėnesius nenumatoma nei reikšmingo darbo rinkos augimo, nei nuosmukio.

Horizonte jau matome vakcinas, todėl viliamės, kad greitai Europa vėl atsidarys ir darbo rinka galutinai stabilizuosis.

Skelbiama, kad pernai lapkritį Europoje buvo fiksuotas vidutinis 103,3 balo lygis, o šiemet paskutinį rudens mėnesį jis smuktelėjo iki 98. Didžiausias nuosmukis (93,5 balo) buvo matomas šiemet balandį, o pastebimesnio atsigavimo sulaukta tik liepą (97,1 balo).

Lietuvoje darbo rinkos barometro rodyklė žemiau 100 balų ribos nukrito jau pernai spalį ir iki pat metų pabaigos dar leidosi žemyn, kol pasiekė 96,8 žymą. Tai buvo blogiausia tarp visų duomenis teikiančių valstybių situacija. Šiemet sausį–kovą vėl pavyko pasiekti 100 balų, tačiau nuo balandžio stebimas krytis.

"Pavasario karantino metu Europos darbo rinka patyrė šoko būseną, tačiau, nors antroji koronaviruso banga ir trukdo rinkai atsigauti, dar vieno nuosmukio visos Europos mastu tikėtis nereikia, – IAB tyrimų skyriaus vadovas ir projekto iniciatorių Enzo Veberį cituoja Užimtumo tarnyba. – Dabartinį nuosmukį lemia vien tik karantinas, todėl poveikis darbo rinkai gali būti tik trumpalaikis. Horizonte jau matome vakcinas, todėl viliamės, kad greitai Europa vėl atsidarys ir darbo rinka galutinai stabilizuosis."


Ne visos ES duomenys

Visos Europos darbo rinkos barometro projekte dalyvaujančios valstybinės užimtumo tarnybos pateikia savo teritorijai būdingus rodiklius. Tokius duomenis teikia šešiolika tarnybų, įsikūrusių Austrijoje, Bulgarijoje, Kipre, Čekijoje, Danijoje, Belgijos generaliniame direktorate, Belgijoje–Flandrijoje ir Belgijoje–Valonijoje, Vokietijoje, Islandijoje, Lichtenšteine, Lietuvoje, Lenkijoje, Liuksemburge, Maltoje ir Portugalijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių