D. Arlauskas: norėtume, kad prezidentas labiau atsižvelgtų į verslo interesus

  • Teksto dydis:

Lietuvai su kaimynais reikėtų ieškoti daugiau kontaktų, o naujasis prezidentas turėtų labiau atsižvelgti į verslo interesus, sako Lietuvos darbdavių konfederacijos vadovas. Pasak Dano Arlausko, norėtųsi, kad Gitanas Nausėda sumažintų visuomenėje tvyrantį baimės sindromą.

„Norėtųsi sumažinti visuomenės „įelektrinimą“, ypač kaimynų atžvilgiu (...). Tikslas – sumažinti tam tikrą baimės sindromą. Mes dabar esame savotiškuose priešakiniuose apkasuose ir sakome viską, ką galvojame“, – BNS pirmadienį sakė D. Arlauskas.

„Ginant verslo interesus norėtųsi ir su latviais, estais, lenkais, čekais, Višegrado šalimis glaudesnio bendradarbiavimo ir savo pozicijos formavimo. Naujas prezidentas skelbė, kad bandys sutaikyti partijas, tai aš manau, kad ir su kaimynais reikia ieškoti daugiau kontaktų (...). Norėtume, kad naujasis prezidentas labiau tenkintų mūsų interesus“, – teigė jis.

D. Arlauskas pripažino, kad prezidentas vidaus politikoje turi pakankamai nedideles galias, tačiau teigė, jog jis gali turėti didelį moralinį poveikį šalies politikoje.

„Žmogus, kuris turi visuomenės palaikymą, jis turi ir didesnę galimybę kalbėti visuomenės atžvilgiu ir skleisti žinią ar Seimui, ar Vyriausybei (...). Moralinis, politinis poveikis gali būti labai stiprus, bet tam reikia turėti mandatą, kurį gavo išrinktasis prezidentas, ir turėti nuomonę“, – teigė Darbdavių konfederacijos vadovas.

Pasak D. Arlausko, G. Nausėda šiuo metu yra tinkamas prezidentas, galintis nuraminti konfliktuojančias šalis tiek vietos, tiek užsienio politikos arenoje.

„Aš manau, mums šitam laikotarpiui reikia ne kiek labai stipraus, bet žmogaus, kuris sako – susėskim, apsiraminkim, nuimkim „gazą“ ir eikim toliau. Visoj Europoje ateina per daug agresyvių politikų – purvus drabstančių, kurie nori kumščiais pamojuoti. Lietuva gali iš tikrųjų pasitraukti nuo to naratyvo, kad visi kaimynai aplink blogi, o mes geriausi, teisingiausi“, – sakė D. Arlauskas.

„Reikia, kad šita institucija (prezidentūra – BNS) kviestų verslą, ir ne tik verslą ir neįgaliuosius, ir švietimo, ir kitus darbuotojus, ir ieškoti to balanso, nes šito trūko“, – teigė jis.

Buvęs vieno didžiausių Lietuvoje bankų SEB prezidento patarėjas ekonomistas G. Nausėda sekmadienį laimėjo prezidento rinkimus, nurungęs buvusią finansų ministrę, Seimo narę Ingridą Šimonytę.

Save išsikėlęs kandidatas surinko 65,86 proc. balsų, rodo negalutiniai rezultatai. Už I. Šimonytę balsavo 32,86 proc. rinkėjų.

Naujasis prezidentas pradės eiti pareigas po inauguracijos liepos 12-ąją.

R. Dargis: tikimės geresnių santykių su prezidentu

Ekonomistui G. Nausėdai tapus prezidentu tikimasi geresnių santykių tarp verslo ir prezidento, sako Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas. Robertas Dargis, be kita ko, tikisi, kad naujasis prezidentas girdės ir tarsis su oponentais bei nekels savo interesų aukščiau kitų visuomenės sluoksnių. 

„Nėra paslaptis, kad paskutiniais metais prezidentūroje verslas nebuvo labai laukiamas svečias. Ką mes girdėjome, dažnai įvairius epitetus, kurie verslui nebuvo labai malonūs ir džiaugsmingi“, – BNS sakė R. Dargis. 

„Be abejonės, yra ir problemų, dėl to, kad ir paskutiniai skandalai įvykę su politikais verslo žmonių. Bet reikia kalbėti apie visą verslą, nes tas, kas atsirado politinės korupcijos akiratyje, tai tik labai maža verslo dalis“, – pridūrė jis.  

Anot R. Dargio, G. Nausėda „atėjęs iš sistemos, kuri veikia versle“, todėl jis turės didesnį supratimą ir nusiteikimą verslo atžvilgiu.  

„Žinojimas, ką reiškia efektyvi viešojo sektoriaus bendradarbystė su privačiu sektoriumi turbūt leis valstybei turėti kitokius rezultatus“, – teigė jis. 

Pasak R. Dargio, sudėtingesnis uždavinys G. Nausėdai bus sutelkti Seimą. Pasak verslininko, tai, ar prezidentas sugebės bendradarbiauti su partijomis ir įtikinti dėl svarbių, valstybei reikalingų pokyčių, priklausys ne tik nuo G. Nausėdos, bet ir nuo jo komandos. 

R. Dargis teigė besitikintis, kad naujajam prezidentui pavyks keisti iki šiol buvusią prezidento retoriką. 

„Lietuvoje tarimosi kultūra, girdėjimas kito, argumentuoti savo interesus, bet negalvoti, kad tavo interesai yra virš visų, tas yra dar mums naujas dalykas. (...) Šito dalyko Lietuvoje labai trūksta. Turiu viltį, kad su nauju prezidentu situacija keisis“, – sakė verslininkas.

„Tarkime, kad ir partijų atžvilgiu, dabartinė nueinanti prezidentė parodė partijų blogąsias ydas, kalbėdama apie tai, kad partijose yra ir įvairių korupcijų atvejų, tos bylos... Bet kitos sistemos mes demokratijoje neturime. (...) Klausimas yra ne kovoti prieš ją, bet keisti ją ir ugdyti ją. (...) Kritikuoti ne tiek sudėtinga, kiek sudėtinga pasiūlyti sprendimus ir dirbti, kad tie sprendimai būtų įgyvendinti“, – kalbėjo R. Dargis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

čempionas ,

čempionas , portretas
gana bataliju, gana laikas bėga greitai laikrodžio dūžiai rodykles sukasi aplink aši, o mes vis stovime ir žiūrime nesuprasi į ką, čempionas jau yra , krepšininkas nubėgo į briuselio , liko kas kas laimėjo, rungtynes lietuvos padangei, juk ir paukščiu balsus išgirdo mūsų naujas prezidentas visus metus ėjo ratu ir kokius pinigus išmėtė, ar tik nereiks oligarhams po tokiu pinigeliu rėmimo, ponams tarnauti, ir dėrybas vesti juk jau pirmas blynas išsakytas aš nenoriu kištys į bankininku reikalus ,jau ištruko žodis iš mūsų čempiono, pono tritaškis jau išmestas bet tritaškio dar nemėtė, nors paparalei, po šimt pipkiu būtų ,negerai, sakoma, mano nuomones jausmas nelauk bus nulis iš to vyro, išsakytas ponios maldekenes lupu vakar dienos posakio, nekartosime bet lauksime, kas keisis bet mano žiūrėjimo pradžia miglota juk ponai ir liks ponais o garbės trokšdami, mažai ką spres, mūsų reikalai gal po 50 metu keisis tik ne dabar mūsų ekonomikos rezultatas liko nulio vietoj,

aha

aha portretas
feodalas nori ,kad jam vergai drbtu uz putros lekste. Akivaizdu ,valstybe per daug nuolaidziauja oligarham ,kai kas is ju senai turejo sedet,uz 'nuopelnus ' Lietuvai ,bet …?

Vaje

Vaje portretas
KGB Danukas rūpinasi.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių