Apklausa: Baltijos šalių jaunuoliai mano, kad ateityje vietoj jų dirbs robotai

  • Teksto dydis:

Pirmą kartą atlikta reprezentatyvi Baltijos šalių apklausa parodė gyventojų požiūrį į robotus ir atskleidė, kaip jie vertina darbo vietų robotizavimą ateityje. Daugiausiai netikrumo dėl darbo vietų jaučia jauni specialistai.

Estijoje ir Latvijoje daugiau nei trečdalis 16-19 metų jaunuolių mano, kad ateities darbo rinkoje juos pakeis robotai, o tuo tarpu Lietuvoje dažniausiai robotus kaip grėsmę savo darbo vietoms mato kiek vyresni – 20-24 metų specialistai. Saugiausiai savo darbo vietose jaučiasi vyresni darbuotojai.

Jaunosios kartos baimės ir inovatyvumas

SBA grupei priklausančios robotų diegimo įmonės „Robotex“ užsakymu atlikta Lietuvos, Latvijos ir Estijos gyventojų apklausa atskleidė, kad nors didelė dalis šalių gyventojų teigia nematą rizikos ateityje darbą prarasti dėl robotizacijos, nerimą dėl to jaučia jauni specialistai. Pavyzdžiui, Lietuvoje net 40 proc. 20-24 metų respondentų mano, kad jų darbo vietas pakeis robotai, tačiau vieni dėl to yra ramūs ir neišgyvena, o kiti – nerimauja. Tuo tarpu Latvijoje ir Estijoje tokią pačią nuomonę turi kiek jaunesni, dar į darbo rinką neįsilieję ar neseniai darbus susiradę, 16-19 metų jaunuoliai, atitinkamai 41 proc. ir 42 proc.

„Daugiau nei trečdalis jaunuolių, kurie jau įžengė arba dar tik įžengs į darbo rinką, mano, kad ateityje jų darbo vietoje bus įdarbintas robotas – tai gali būti nerimą kelianti tendencija. Vis dėlto, didžioji dalis šio amžiaus žmonių, kurie užaugo išmaniųjų technologijų apsuptyje, dėl to nesibaimina. Jauni žmonės tikrai supranta, kad tobulėjant technologijoms robotai gebės atlikti vis daugiau užduočių. Manau, kad tokia tendencija tik išryškina jaunosios kartos suvokimą, kad darbo rinkoje vis paklausesni bus specialistai, kurie geba spręsti problemas, inovuoti, valdyti robotus ir sėkmingai dirbti komandoje kartu su kitais“, – teigia „Robotex“ vadovas Vytautas Kazlauskas.

Jauni žmonės tikrai supranta, kad tobulėjant technologijoms robotai gebės atlikti vis daugiau užduočių.

Vyresnioji karta darbo rinkoje jaučiasi saugiai dėl patirties

Baltijos šalių gyventojų apklausa taip pat atskleidė, kad saugiausiai savo darbo vietose jaučiasi vyresni specialistai. Lietuvoje net 70 proc. 45-54 metų respondentų mano, kad ateityje jų darbo robotas pakeisti negalės. Estijoje tokių – 66 proc.

Tuo tarpu Latvijoje ramiausiai jaučiasi kiek jaunesni specialistai – 67 proc. 25-34 metų respondentų teigia, kad jų darbų robotai ateityje nepakeis.

„Vyresni profesionalai, kurie darbo rinkoje patirtį kaupė jau 15-20 metų, yra svarbi darbo rinkos dalis. Jų nuomonę apie robotizaciją ir ramų požiūrį į šį procesą gali lemti sukauptos žinios ir patirtis, suvokimas, kad savo įgūdžius ateityje galės orientuoti į tuo metu darbo rinkai aktualius iššūkius arba keisti karjeros kelią. Be viso to, rinkos profesionalai dažniausiai ne tik puikiai išmano savo tiesioginį darbą, bet ir yra išsamiai susipažinę su rinka, konkurentais, gali numatyti pokyčius. Šiuo atveju tarp respondentų vyrautų nuomonė, kad jų patirties ir žinių robotai, dirbtinis intelektas ateityje – nepakeis. Vis dėlto vyresniųjų ramų požiūrį į savo darbo vietą ateityje taip pat gali lemti ir bendras požiūris į technologijas ir kiek plačiai jos gali būti naudojamos vertinant ateities perspektyvą”, – teigia V. Kazlauskas.

Abi šias tendencijas patvirtina ir tai, kad visose Baltijos šalyse būtent vadovaujamas pozicijas užimantys gyventojai nemano būsią pakeisti robotų. Lietuvoje vadovai jaučiasi ramiausiai – net 82 proc. jų teigia, kad ateityje jų robotai nepakeis, Latvijoje – 72 proc., o Estijoje – 77 proc.

Tuo tarpu visose šalyse būtent studentai dažniausiai mano, kad jų darbo vietas pakeis robotai, tačiau didžioji dalis to nesibaimina. Lietuvoje – 23 proc. mano, kad darbo vietai grėsmė yra, tačiau 16 proc., dėl to nesijaudina. Atitinkamai Latvijoje 50 proc. ir 32 proc. ir Estijoje – 37 proc. ir 27 proc.

Reprezentatyvią Lietuvos, Latvijos, Estijos gyventojų apklausą šių metų balandį atliko tyrimų bendrovė „NielsenIQ“, iš viso apklausta 4800 gyventojų.


Šiame straipsnyje: jaunimasdarbasrobotaiapklausa

NAUJAUSI KOMENTARAI

Taip

Taip portretas
Robotai dirbs o jaunimas gaus algas:)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių