V. Kasiulevičius – apie griežtus ribojimus, COVID-19 atvejų augimą bei Slovėnijos pavyzdį

  • Teksto dydis:

„Praėjusią savaitę vyliausi, kad Lietuvos COVID-19 situacija paseks Slovėnijos pavyzdžiu, tačiau labiausiai tikėtina, kad Lietuvoje susirgimų skaičius dar kurį laiką augs“, – sako medikas Vytautas Kasiulevičius.

„Slovėnija praėjusį rudenį taikė labai griežtus ribojimus ir tik tokiu būdu pavyko numušti susirgimų kreivę žemyn. Lietuvos ribojimai slovėniškųjų nepasiekė net ir gruodžio mėnesį, o mūsų susirgimų kreivė žiemos piko metu atitiko serbišką, čekišką ir kitų maksimalius protrūkius patyrusių šalių kreives“, – rašė profesorius.

Jis pasidalijo ir grafikais, kuriose pavaizduotos šalys, kuriose šiuo metu yra delta bangos protrūkis ir kurios taiko labai minimalius ribojimus (indeksas neviršija 40). Slovėnijos ribojimams skirta atskira skaidrė.

„Skirtumas nuo Lietuvos tas, kad leidžiami socialiniai renginiai tik iki 50 žmonių. Slovėnijoje visų žmonių prevencinį testavimą apmoka darbdaviai. Skirtingai nuo Lietuvos visuose grafikuose pažymėtose trijose šalyse susirgimų santykis su mirtimis, ligoninių užpildymu yra daug geresnis. Tikėtina, kad tai susiję su didesne Lietuvos žmonių širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Taip pat atkreiptinas dėmesys, kad Slovėnija kaukių dėvėjime jokių išimčių anksčiau nedarė, o jos taikomi ribojimai lanksčiau reaguoja į situaciją. Ir paskutinė Slovėnijos vakcinacijos skaidrė pagal amžiaus grupes – panašu, kad slovėnų vaikai savo tėvų nuo skiepų taip stipriai neatkalbinėja“, – rašė V. Kasiulevičius.

Primename, kad praėjusią parą nustatyti 2066 nauji COVID-19 atvejai, mirė 21 žmogus. Iš daugiau kaip dviejų dešimčių mirusiųjų pilnai paskiepyti buvo vos du.

Ligoninėse šiuo metu gydoma 1214 COVID-19 pacientų – šiek tiek mažiau nei ankstesnę parą, 141 iš jų – reanimacijoje.

14 dienų naujų susirgimų koronavirusu skaičius 100 tūkst. gyventojų pasiekė 726,1 ir per parą paaugo apie dviem dešimtimis punktų. Septynių dienų teigiamų diagnostinių testų rodiklis pakilo iki 8,2 procento.

Iš viso Lietuvoje nuo pandemijos pradžios COVID-19 susirgo 335,8 tūkst. žmonių, iš jų tebeserga beveik 16,9 tūkst. – tiek pat kaip ir ankstesnę parą.

Nuo COVID-19 ligos iki šiol iš viso Lietuvoje mirė 5041 žmogus, iš jų pilnai paskiepyti buvo 118. Tiesiogiai ir netiesiogiai su COVID-19 siejama 9951 mirtis.

Ketvirtadienį paskelbti Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) duomenys rodo, kad Lietuva yra pirma Europos Sąjungoje (ES) pagal naujų COVID-19 atvejų rodiklį ir antra pagal mirtis.

Remiantis šiais duomenimis, per 14 dienų 100 tūkst. gyventojų Lietuvoje teko 645,7 COVID-19 atvejo ir tai buvo aukščiausias rodiklis tarp ES šalių.

Antra yra Slovėnija su 627 užsikrėtimais 100 tūkst. gyventojų.

Pagal mirčių, tenkančių milijonui gyventojų per 14 dienų rodiklį, Lietuva yra antroji su 80,5 mirtimis. Pirmoji pagal mirtis – Bulgarija, kur milijonui gyventojų teko 139 mirtys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Xio

Xio portretas
Keista kad iš straipsnių dingo informacija apie Izraelį. Va ten tai tikrai pavyzdys kaip vakcinos daugina virusą. :D

Valius

Valius portretas
Nu ir debi las. Is kur toki buka zmogeli istrauke?

Vanga 2

Vanga 2 portretas
pajuto maitą
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių