Už pragulų skausmą baisiau komplikacijos

Sutrikus kraujotakai bet kurioje kūno vietoje, ji apmiršta. Tai gali nutikti nejudantiems ligoniams, priverstiems ilgai gulėti. Ne tik senoliams, bet ir vaikams.

Paradoksas: kalta įranga

Žmogaus gyvenimas tarsi sukasi ratu: vos gimę vaikai nemoka vaikščioti ir yra priversti gulėti. Senoliai neretai prieš mirtį nebegali vaikščioti ir gyvenimo saulėlydį praleidžia lovoje.
Insultas ar traumos neretai netrumpam paguldo į lovą bet kokio amžiaus žmogų. Tai priežastys, dėl kurių gulint per prispaustas kūno vietas nebeprateka kraujas ir išsivysto pragulos. Iki šiol buvo manoma, kad tai atsitinka tik suaugusiesiems. Naujausių studijų duomenimis, pragulos tapo rimta problema ir gydant vaikų ligas. Priežastis, pasak tyrimą atlikusių vieno JAV medicinos centro gydytojų, yra itin netikėta: pragulų vaikams atsirado dėl ligoninės įrangos. Tai veido kaukės, naudojamos dirbtinai ventiliuojant plaučius, pulso matuokliai ir gipso įtvarai. Visi šie prietaisai dažniausiai naudojami teikiant pagalbą sunkiai sergantiems ligoniams. Daugeliu atvejų tai yra ilgas gydymo laikotarpis, dėl to ir atsiranda pragulos.

Kuo pragulos pavojingos?

Masažas ar paprasčiausias ligonio vartymas – priemonės išvengti pragulų. To nedarant ilgainiui atsivėrusios žaizdos gali sukelti daug rimtesnių sveikatos problemų. Dažniausiai pragulų atsiranda tose kūno vietose, kur kaulai yra labai arti kūno paviršiaus. Jos gali pasireikšti pakitusia odos spalva arba atvira žaizda. Pastarosios yra itin pavojingos, nes ant žaizdos gali nesunkiai patekti infekcija ir sukelti sunkių komplikacijų: puliavimą, kraujo užkrėtimą, dujinę gangreną ir kitas.


Gali tekti kiekvienam

Kiekvienam iš mūsų gali tekti prižiūrėti sunkiai sergantį artimą žmogų. Žinotina, kad svarbu protarpiais, kelis kartus per dieną, ligonį apversti ant kito šono arba kitaip pakeisti jo gulėjimo pozą. Pasikonsultavus su specialistais, pravartu įsigyti specialių čiužinių, tvarsčių ar raiščių, kurie sumažina spaudimą jautriose kūno vietose ir apsaugo nuo pragulų. Pasitarus su gydytoju galima naudoti specialius kremus arba tepalus ir sureguliuoti mitybą – įtraukti į ligonio racioną produktų, skatinančių žaizdų gijimą, jei pragulos jau formuojasi.

Pragulų komplikacijos

Pūlynas – tai puriųjų audinių pūlinis uždegimas. Dažniausia ir pagrindinė šio uždegimo priežastis yra A grupės streptokoko bakterija, kuri patenka į gilesnius odos sluoksnius pro žaizdą. Pagrindiniai pūlyno simptomai yra odos paraudimas, pabrinkimas, jautrumo ir karščio pojūtis toje vietoje. Šis uždegimas gydomas antibiotikais. Bakterija, sukėlusi pūlyną, gali sukelti antrinę infekciją bet kurioje kitoje kūno vietoje. Tokiu atveju pacientas yra gydomas ligoninėje, leidžiant antibiotikus tiesiai į veną.
Kraujo užkrėtimas – organizmo reakcija į infekciją, kuri, kaip ir pūlyno atveju, patenka per žaizdą. Kraujo užkrėtimas gali labai greitai paveikti gyvybei svarbius organus, nes kraujas infekciją išnešioja po visą organizmą. Dėl kraujo užkrėtimo ligoniui pakyla labai aukšta temperatūra, padažnėja širdies plakimas ir kvėpavimas. Diagnozavus šią ligą ankstyvoje stadijoje, ligoniai gali gydytis ir namuose, vartodami antibiotikus, tačiau jeigu kraujo užkrėtimas yra jau įsisenėjęs, tuomet būtinas gydymas stacionare, prijungus gyvybę palaikančią įrangą.
Kaulų infekcija (osteomielitas), kaulų liga, kurią sukelia bakterijos, ir sąnarių infekcija (sepsinis artritas) išplinta būtent nuo pragulų, tiksliau nuo žaizdų, atsivėrusių pragulų vietose. Šios infekcijos gali pažeisti kremzles, rankų, kojų galūnes, sutrikdyti sąnarių veiklą. Paprastai kaulų ir sąnarių infekcijos gydomos antibiotikais, tačiau itin rimtais atvejais pažeistas sąnarių ir kaulų vietas gali tekti pašalinti chirurginiu būdu.
Dujinė gangrena – tai reta, tačiau itin sunki infekcinės kilmės komplikacija. Dujinę gangreną sukelia bakterijos klostridijos. Jos paprastai gyvena aplinkoje, kur nėra deguonies, gamindamos dujas ir skleisdamos nuodingus toksinus. Dujinė gangrena gydoma greitai pašalinant negyvus audinius. Itin sudėtingais atvejais gangrenos pažeistas vietas tenka amputuoti.


Šiame straipsnyje: pragulossveikataliga

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių