- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Norėdami sutaupyti, gaminame namuose: pasiruošus vakarienę, dalį jos galima pasilikti rytdienos pietums ar įsidėti į darbą. Be to, pavyksta gyventi tvariau, nes galime sunaudoti šaldytuve užsilikusį maistą. Tokiu atveju troškiniai ir apkepai su makaronais – puikus pasirinkimas.
Edita Gavelienė teigia, kad maistingiausi yra viso grūdo makaronai, taip pat pagaminti iš kietagrūdžių kviečių ar grikių, papildyti daržovėmis.
Nors makaronų patiekalai dažniausiai yra labai mėgstami vaikų, mitybos ekspertė siūlo jais nepiktnaudžiauti, tačiau nepulti ir į kitą kraštutinumą – dėl angliavandenių baimės visiškai jų neišbraukti iš savo mitybos raciono. Svarbu, kiek makaronų suvartojama ir kaip jie paruošti.
„Didelė klaida, kai kontroliuodami svorį žmonės bijo valgyti įvairų maistą. Naudingiau yra planuoti kiekvienos dienos maisto kiekį, išlaikyti valgymo režimą ir nebadauti. Makaronai aprūpina žmogaus organizmą kompleksiniais angliavandeniais ir nors nepasižymi didele mineralinių medžiagų gausa, juose yra šiek tiek kalcio, magnio ir geležies, o kai kuriose rūšyse – ir cinko. Priklausomai nuo miltų, iš kurių yra pagaminti makaronai, juose gali būti ir B grupės vitaminų. Jeigu makaronai yra viso grūdo ar iš kietagrūdžių kviečių, grikių ir dar papildyti špinatais ar burokėliais, tampa maistingesni“, – teigia E. Gavelienė.
Sveikatai palankiau rinktis nepervirtus makaronus, kurie Italijoje dar vadinami al dente. „Jeigu makaronai neišbrinkę, jų glikeminis indeksas bus mažesnis, vadinasi, ir cukraus lygis kraujyje kils lėčiau. Be to, taip ilgiau jausimės sotūs“, – paaiškina pašnekovė.
Gydytoja dietologė rekomenduoja iš makaronų pagamintus patiekalus valgyti ne dažniau nei vieną du kartus per savaitę, tačiau atkreipia dėmesį, kad tam tikrų ligų varginami žmonės savo mitybos racione turėtų jų vengti.
„Jeigu tai kvietiniai, ruginiai ar kiti glitimo turintys makaronai – celiakija sergantys arba neceliakinį jautrumą glitimui turinys asmenys šių makaronų neturėtų valgyti. Taip pat, savaime suprantama, nereikėtų valgyti nė trupinėlio duonos, sausainių ir kitų produktų, kurių sudėtyje yra glitimo. Vis dėlto svarbu nepamiršti, kad glitimo turi ne tik kviečiai, miežiai ar rugiai, bet ir kuskusas, manų, perlinės ir bulguro kruopos, net speltos miltai“, – įspėja gydytoja dietologė.
Makaronų apkepas su daržovėmis, mėsa ir sūriu
400 g makaronų,
2 skardinės konservuotų pomidorų,
125 g mocarelos,
50 g fermentinio sūrio,
400 g turimos mėsos ar dešrelių likučių,
2 šaukštai alyvuogių aliejaus,
2 šaukšteliai cukraus,
1 svogūnas,
3 susmulkintos česnako skiltelės,
1 šaukštelis džiovinto raudonėlio,
žiupsnelis aitriosios paprikos dribsnių (nebūtinai).
Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kepkite svogūną 8–10 minučių, kol suminkštės ir pradės karamelizuotis. Įmaišykite česnaką, kepkite dar 1–2 minutes. Sudėkite smulkintus pomidorus, raudonėlį, aitriąją papriką ir 2 šaukštelius cukraus, pagardinkite prieskoniais ir užvirkite. Keptuvę uždenkite dangčiu ir patroškinkite pomidorus 15–20 minučių, kol padažas sutirštės. Įmaišykite virtą ar keptą mėsą, kurią norite panaudoti. Dideliame puode užvirkite pasūdytą vandenį. Makaronus virkite minutę trumpiau, nei nurodyta ant pakuotės, arba tol, kol jie bus al dente. Nukoškite, bet pasilikite puodelį vandens, kuriame virė makaronai. Suberkite makaronus į padažą ir išmaišykite, jei reikia, įpilkite šiek tiek pasilikto vandens. Sudėkite makaronus į kepimo indą, užbarstykite tarkuotu sūriu. Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C ir kepkite apkepą apie 10–15 minučių, kol sūris ims burbuliuoti ir įgaus auksinę spalvą.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kepsninių sezono nemari klasika – lietuvių dievinami šašlykai
Darbo savaitei dar neįpusėjus, jau pradedame kurti savaitgalio planus poilsiui su šeima ar draugais – laukiame, kada galėsime stoti prie kepsninės ir išbandyti įvairius naujus ar jau pamėgtus patiekalus. Nors kulinarijoje „po at...
-
Kepsnių sezonas: 5 žingsniai iki tobulo marinato2
Druska ir pipirai – šiuos du pagrindinius prieskonius galima rasti kone kiekvienuose namuose, o ir jie beveik visada atsiduria kepamai mėsai naudojamame marinate. Tačiau maisto ekspertai pastebi, kad yra gausybė būdų, kaip paįvairinti mėsos...
-
„Moving Mountains“ produktai: skani alternatyva mėsai15
Visame pasaulyje stebima tendencija, kad vis daugiau žmonių domisi sveika ir tvaria mityba, rūpinasi aplinkosauga, ieško alternatyvų mėsai, todėl auga susidomėjimas augalinės kilmės produktais. Tokie maisto gaminiai yra puikus baltymų bei skai...
-
Kepsninių sezonas: naujų vėjų – daug, grilio karalius – vienas1
Šiltuoju sezonu kepsninėse vis dažniau atsiduria netikėti patiekalai. Kaip pastebi garsus virtuvės šefas Egidijus Lapinskas, kulinarijoje po atviru dangumi kasmet atsiranda naujovių – nuo kugelio, šakšukos ar net ledų de...
-
E. Monkevič: virtuvėje man reikia patirti atradimo džiaugsmą6
Yra žmonių, kurie gebėjimą gaminti paveldėjo. Viena tokių – maisto tinklaraštininkė, kelių knygų apie maisto gamybą ir gausybės receptų autorė Elžbieta Monkevič, kurios giminėje gamino visi – tiek vyrai, tiek moterys. Dabar g...
-
Daugiavaikė mama šeimos gyvenimą papildo spalvomis3
Živilė Stumbrienė – trijų vaikų mama, kuriai patinka būti fėja virtuvėje ir burti maisto produktais, ieškoti naujų skonių. Ne mažiau jai svarbios ir spalvos, nes spalva, kaip ir kvapas ar skonis, yra viena svarbiausių maisto produktų ...
-
Salierų stiebai – pietų stalui1
Salierai – išties universali daržovė: įvairiems patiekalams galima panaudoti tiek stiebus, tiek lapelius, tiek šakniagumbį. Dėl mažo kaloringumo ir didelės maistinės vertės salierus reikėtų įtraukti į būtinų daržovių sąra&...
-
Ajurvedos specialistė: valgymas turėtų būti tarsi ritualas (receptai)16
Kaunietė Asta Gruodė gyvena vadovaudamasi ajurvedos filosofija, praktikuoja ajurvedinę mitybą ir jau šešerius metus moko maitintis ir gaminti pagal ajurvedą kitus. Šis holistinis mokslas padeda jai atrasti balansą gyvenime. Tai žini...
-
M. Janavičius įrodė: gaminti maistą – puikus vyriškas hobis (receptai)4
„Vieno vyro hobis gali būti žvejyba ar medžioklė, kito – krapštytis prie automobilio, o vienas iš mano hobių yra gaminti maistą“, – sako maisto tinklaraštininkas Marius Janavičius. Jam patinka gaminti ir apie...
-
Velykų stalui – išbandyti skoniai (receptai)1
Kiekviena šeimininkė turi savo Velykų valgiaraštį – šeimos pamėgtus patiekalus. Tačiau neprošal kasmet jį atšviežinti. Gal pravers maisto tinklaraščio „Nuo užkandžio iki deserto“ kūrėjos O...