Sunkiausia priimti sprendimą: laikas pas psichikos sveikatos specialistą

  • Teksto dydis:

Respublikinės Šiaulių ligoninės Psichiatrijos klinikoje surengta spaudos konferencija, kurios metu psichikos sveikatos gydymo specialistės psichiatrė Romualda Ališauskienė ir slaugytoja Laimutė Onutė Mikelevičienė pasakojo apie atviros psichiatrijos mėnesį.

Laikas nuo Pasaulinės savižudybių prevencijos dienos iki Pasaulinės psichikos sveikatos dienos skiriamas psichikos ligų stigmai mažinti, tad specialistai rengia ne tik anonimines konsultacijas, atvirų durų dienas, bet ir atvirus pokalbius apie ligas, daugeliui sužlugdančias gyvenimą, jei laiku nesikreipiama pagalbos.

Apie tai, kodėl svarbu laiku kreiptis pagalbos, pasakojo II psichozinių ir afektinių būsenų bendros psichiatrijos skyriaus vedėja, laikinai einanti direktorės pareigas, R. Ališauskienė.

Atviros psichiatrijos mėnuo skirtas stigmai psichiatrijoje mažinti. Laikas suprasti, kad psichikos ligomis sergama kaip ir bet kokio kito organo ligomis. Reikia suvokti, kad žmogui yra būdinga sirgti psichikos ligomis, o susirgus reikia gydytis. Žmonės dažnai klaidingai supranta, kad dėl psichikos ligų jie bus gydomi priverstinai,  kad gali būti apribota jų kasdieninė veikla.

Psichikos sutrikimai vystosi palaipsniui. Psichikos sutrikimai atsiranda gyvenimo eigoje – palaipsniui. Jeigu psichikos ligas lyginsime su kažkokiu širdies veiklos sutrikimu, tai pastebėsime, jog dauguma jų daugėja su amžiumi. Dėl neteisingo gyvenimo būdo, blogos mitybos, judėjimo stokos daugėja širdies ir kraujagyslių susirgimų. Kai žmogus suvokia, kad šlubuoja širdis, eina pas šeimos gydytoją, kur jam diagnozuojama ir gydoma liga. Dauguma psichikos sutrikimų  taip pat atsiranda su amžiumi, su gyvenime patiriamais stresais. Dėl stresinių situacijų atsiranda nerimas, nemiga, įtampa, nuotaikos sutrikimai. Labai svarbu, kad šiuos sutrikimus žmogus suvoktų, įvardintų pirmiausia pats sau ir pradėtų ieškoti pagalbos.

„Kai pasireiškia psichikos ar psichologinės problemos, žmogui kažkodėl atrodo, jog gali patys sau padėti. Vieni pradeda klausytis patarimų susiimti, pailsėti, važiuoti atostogauti. Prisimenu tarybinius laikus, kai visi sakydavo, kad „Nervus dėk į konservus“. Deja, konservai turi galiojimo laiką, jie pasensta ir pradeda sproginėti. Taip ir su žmogaus psichikos sveikata: kai nervai pradeda „sproginėti“, tada jau aišku, jog susiformavo psichikos sutrikimas, kurį reikia gydyti ir kreiptis į gydytoją psichiatrą“, – akcentavo R. Ališauskienė.

Kalbant apie psichikos ligų profilaktiką, reikia žinoti, kad iki to laiko, kol susiformuoja psichikos sutrikimai, yra pagalba, apie kurią žmonės užmiršta arba nežino. R. Ališauskienė dažnai savo pacientams sako, kad reikia eiti į psichikos sveikatos centrus, kurie Šiauliuose dirba puikiai. Juose yra psichologai, pas kuriuos besilankantis žmogus nebus įrašytas į psichikos ligų registrą, bet gaus reikiamą konsultaciją. Dažnai dar visuomenė bijo ir nelabai diferencijuoja šiuo specialistus: psichologas, psichoterapeutas, psichiatras, tad visoje Lietuvoje organizuojami renginiai padės diferencijuoti, kada reikia kreiptis į vieną ar kitą specialistą.

„Vakarų Europoje jau yra lygis turėti savo psichoterapeutą ar psichologą. Žmonės nebijo pasisakyti, kad turi psichologinių problemų, kad išgyvena stresą, kurio nemoka įveikti ir kreipiasi į savo psichologą, psichoterapeutą, su kuriuo kalba, bendrauja, ir tai jiems padeda išspręsti stresines situacijas. Pas mus žmonės to dar bijo, nes dar ne visi suvokia skirtumą psichologo konsultacijos, psichoterapeuto pagalbos, ar psichiatro skiriamo gydymo. Dažnai įsivaizduoja, jog jei prasitars, kad turi psichikos problemų, liks žymė visam gyvenimui. Todėl žmonės slapstosi, dangstosi, geriau vartoja raminančių tablečių, manydami, kad lengviau užmigs, nerimas sumažės. Deja, šeimos gydytojo skiriamos tabletės padeda tik tam kartui, o problemų neišsprendžia“, – kalbėjo R. Ališauskienė.


Atviros psichiatrijos mėnuo – tai psichikos ligų ir jų gydymo stigmos mažinimo iniciatyva, kuria siekiama supažindinti visuomenę su šiuolaikinės psichiatrijos pasiekimais, paskatinti žmones laiku kreiptis tinkamos pagalbos. Prie jos prisijungę psichikos sveikatos paslaugas teikiančios gydymo įstaigos atvers savo duris, kartu su nevyriausybinėmis organizacijomis pakvies domėtis psichiatrija ir psichikos sveikata. Visoje Lietuvoje vykstantys renginiai – tai galimybė pažvelgti į šiuolaikinę psichiatriją, daugiau sužinoti apie psichiatrijoje taikomų metodų įvairovę: vyks paskaitos, atvirų durų dienos, kūrybinės dirbtuvės, spaudos konferencijos ir diskusijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

666

666 portretas
o po to į teismą prieš Lietuvą , nes iki to davedė žmones nusikaltėliai ir valstybės priešai lietuvos seimo nariai su prezidentais .

...

... portretas
Tie psich* 'gydytojai' sau aukų ieško.

Zenonas Priekuliškis

Zenonas Priekuliškis portretas
Kaune Renatas Jankūnas pas šeimos gyd. paprašė tik vaistų nuo depresijos. Vėliau jiems buvo lengviau jį patalpinti į Rokiškio psichiatrinę ligoninę. Neva jau gydėsi. Mano tel. 8 662 33770
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių