Suabejojo, ar su Europos sveikatos draudimo kortele gaus medicinos pagalbą užsienyje

Skaitytojai teiraujasi, kada vykstant į užsienį užtenka Europos sveikatos draudimo kortelės (ESDK) ir kada reikėtų įsigyti draudimą iš draudimo bendrovės. Valstybinės ligonių kasos (VLK) atstovai informuoja, kokiais atvejais teikiama medicinos pagalba turint ESDK ir ką daryti, jei kortelė liko namuose.

Įtikinėja pirkti papildomą

„Per atostogas ruošiamės pakeliauti – aplankyti Prancūziją, Italiją. Vyksime su kelionių organizatoriumi. Buvome nusiteikę vežtis tik ESDK – juk keliausime po ES, kur ši kortelė galioja. Tačiau kelionių organizatorius vis įtikinėja, kad reikia pirkti ir papildomą sveikatos draudimą. Kelionių organizatoriaus darbuotoja pateikė pavyzdį, esą, jei gausime saulės smūgį, arba, pavyzdžiui, ištiks apendicito priepuolis, turint ESDK mums nebus teikiama nemokama medicinos pagalba“, – pokalbį su kelionių organizatoriaus atstove prisiminė kaunietė Daiva.

Ji teigė anksčiau į užsienį keliaudavusi tik su ligonių kasų išduodama ESDK, tačiau, pasak jos, niekada užsienio medikų pagalbos neprireikė. Šįkart moteris suabejojo ir dėl vyro ligos. „Vyras serga antrojo tipo cukriniu diabetu. Ar, paūmėjus ligai, pagalba, turint ESDK, kitose ES valstybėse jam būtų teikiama nemokamai?“ – svarstė moteris.

Tik būtinoji pagalba

Pasitaiko atvejų, kai apdraustieji išvyksta į kelionę be ESDK. Tokiu atveju galima savarankiškai susiformuoti sertifikatus, laikinai pakeičiančius ESDK.

VLK primena, kad Europos sveikatos draudimo kortelė (ESDK) yra dokumentas, patvirtinantis privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) apdrausto asmens teisę gauti iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšų apmokamas būtinosios medicinos pagalbos paslaugas laikino buvimo ES, Europos ekonominės erdvės (EEE) šalyse (Islandijoje, Norvegijoje, Lichtenšteine), taip pat Šveicarijoje ir Jungtinėje Karalystėje metu, tačiau negarantuoja planinės sveikatos priežiūros.

„Pasitaiko atvejų, kai apdraustieji išvyksta į kelionę be ESDK. Jeigu tokiu atveju PSD draustam asmeniui skubiai prireikia kreiptis dėl būtinosios medicinos pagalbos į ES šalies gydymo įstaigą, galima savarankiškai susiformuoti sau ir (ar) nepilnamečiams savo šeimos nariams sertifikatus, laikinai pakeičiančius ESDK“, – teigė Valstybinės ligonių kasos (VLK) Tarptautinių reikalų skyriaus patarėja Neringa Šafranavičienė.

Išvykus į kelionę be ESDK, reikėtų prisijungti prie VLK elektroninių paslaugų portalo ligoniukasa.lrv.lt ir į savo telefoną ar kitą mobilųjį įrenginį atsisiųsti ESDK pakeičiantį sertifikatą. Jei nėra galimybės prisijungti ir savarankiškai suformuoti sertifikato bei atsisiųsti jo į savo mobilųjį telefoną ar kitą įrenginį, reikia kreiptis į šalies, kurioje asmuo vieši, vietos valstybinio sveikatos draudimą įstaigą. Ši įstaiga kreipsis į teritorinę ligonių kasą pagal asmens gyvenamąją vietą Lietuvoje su prašymu atsiųsti ESDK pakeičiantį sertifikatą.

Staiga susirgus

VLK atstovai pabrėžia, kad su ESDK teikiama tik būtinoji medicinos pagalba. Tai yra pagalba, teikiama staiga susirgus, paūmėjus lėtinei ligai, patyrus traumą, patekus į eismo įvykį, kitais panašiais atvejais. Kokia konkrečiai pagalba turi būti suteikta, sprendžia gydantis gydytojas.

„Už privalomuoju sveikatos draudimu apdraustam pacientui suteiktą būtinosios medicinos pagalbą sumoka paslaugas teikiančios valstybės ligonių kasa, o priemokas ar mokesčius pacientas moka pats.

Tad, jei, viešint užsienyje, ištiks saulės smūgis, apendicito priepuolis ar paūmės cukrinis diabetas ir gydytojas nuspręs, kad pacientas negali laukti, kol grįš namo ir galės kreiptis į savo šeimos gydytoją, o jam yra reikalinga būtinoji pagalba, ji jam bus suteikta nacionalinei sveikatos sistemai priklausančioje įstaigoje. Jei tos šalies pacientams už minėtas paslaugas reikia primokėti, vadinasi, priemokas teks susimokėti ir atvykusiems iš Lietuvos“, – teigė N.Šafranavičienė.

Ji pabrėžė skirtumą: ES šalies gydymo įstaigai nepateikus ESDK ar ją pakeičiančio sertifikato už gydymą (net jeigu tai yra būtinoji medicinos pagalba) tektų susimokėti savo lėšomis visą gydymo kainą (ne tik paciento priemokas).

„Pagalbą teikiantis gydytojas turi atsižvelgti į numatomą asmens lankymosi šalyje narėje trukmę, nes, vadovaujantis ES teisės aktais, pacientui turi būti suteikta tokio masto pagalba, kad nereikėtų dėl medicininių priežasčių anksčiau laiko grįžti į šalį, kurioje yra apdraustas sveikatos draudimu. Paslaugos asmenims, sergantiems lėtinėmis ligomis, teikiamos tik išimties atvejais, kai pacientui būtina nuolatinė priežiūra (pvz., dializės paslaugos), – aiškino VLK atstovė. – Jei asmuo žino, kad kelionėje reikės dializės paslaugos arba deguonies terapijos, jis tuo turėtų pasirūpinti prieš išvykdamas iš savo šalies. Likus 2–3 savaitėms iki kelionės, jis turėtų kreiptis į šalies, į kurią vyksta, atsakingą sveikatos draudimo instituciją ar gydymo įstaigą ir susitarti dėl reikalingo gydymo. Būtinai reikėtų išsiaiškinti, ar ta gydymo įstaiga priima pacientus su ESDK ar jį pakeičiančiu sertifikatu ir kokius dokumentus (išrašus iš medicininių dokumentų, išverstus į atitinkamos šalies kalbą, tyrimų rezultatus ir pan.) privalo turėti kreipdamasis dėl dializės arba deguonies terapijos paslaugų.“

Jei sudarę sutartis

ESDK ir ją pakeičiantį sertifikatą priima tik valstybių nacionalinėms sveikatos sistemoms priklausančios gydymo įstaigos, sudariusios sutartis su ligonių kasomis ar valstybinį sveikatos draudimą įgyvendinančiomis įstaigomis. Tačiau N.Šafranavičienė pabrėžė, kad nacionalinei sveikatos sistemai gali priklausyti ir privačios gydymo įstaigos, todėl kreipiantis į Europos šalies gydymo įstaigą visada būtina pasidomėti, ar ji priima pacientus, turinčius ESDK.

VLK atstovų pasiteiravome, ar, jų manymu, vykstant į užsienį verta papildomai apsidrausti privačių draudimo bendrovių siūlomu sveikatos draudimu.

„Privačios draudimo bendrovės siūlo įvairiausius kelionės draudimų variantus, todėl, ar draustis privačiu kelionės (sveikatos) draudimu, reikia nuspręsti pačiam žmogui. Apsidrausti kelionės (sveikatos) draudimu pirmiausia reikėtų vykstant į tas šalis, kuriose negalioja ESDK. Kita vertus, yra paslaugų, kurių nekompensuoja ESDK. Pavyzdžiui, ESDK neužtikrina transportavimo išlaidų kompensavimo, jei dėl nelaimingo atsitikimo ar ligos užsienyje tektų vykti namo“, – teigė VLK atstovė.

Daugiau informacijos apie ESDK ir jį pakeičiantį sertifikatą galima rasti čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aigars.

Aigars.  portretas
Tai yra absurdo naujiena.

pastabusis

pastabusis portretas
Nereikia nė 12 - 20 eurų, jei nesiruoši slidinėti ar nardyti. Užtenka 7 - 10 eurų. Teko painaudoti draudimu užėjus inkstų akmenligės priepuoliui. Kai suriečia skausmai, nėra nei laiko nei noro skaityti sąlygas ar aiškintis, kuri užsienio ligoninė su kuo sutartis yra sudariusi. Be to galite išsiimti banko kreditinę kortelę, kurios išlaikymas visiems metams kainuoja apie 20 eurų ir kuri garantuoja sveikatos draudimą užsienyje. Tada nereikės nė papildomo draudimo pirkti.

yja

yja portretas
na, jei turit pinigų kelionei tai išleist dar kelis papildomus eurus yra niekis, o nauda gali būt didelė. Pamąstykit apie savo saugumą ir nepagailėkit tu 12 ar 20 eurų. Prieš covid daug teko keliauti ir visuomet veždavomės ir ESDK ir papildomą draudimą. Net vykdami į pvz. Latviją 1-2 dienom. Laimei išbandyt veiksnumą neteko, bet įsigyti papildomą draudimą privalu. Tai tokia mano nuomonė. Neturi atliekamų pinigų papildomam draudimui-sėdėk geriau namie
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių