Specialistai apie darbo ir poilsio derinimą: svarbu išmokti planuoti laiką

  • Teksto dydis:

Nors vasarą galime girdėti apie planuojamas atostogas, tokią galimybę turi ne visi. Neseniai pakeitus darbą, vadovaujant savo verslui ar kitais atvejais gali tekti palaukti atostogų, tačiau specialistai sako, kad svarbu išmokti derinti darbą ir poilsį, taip pavyks bet kuriam laikui atitolinti atostogų poreikį ir jų sulaukti išvengiant pervargimo.

Pasak specialistų, siekiant nepervargti, labai svarbu efektyviai planuoti savo laiką. Įmonės „Prasmingi pokyčiai“ įkūrėja Jūratė Jurginytė sako, kad norint dirbti efektyviai svarbu išsiaiškinti, kuriuo paros metu galite būti produktyviausi, būtent tada ir vertėtų skirti laiko sudėtingiausiems darbams. „Kiekvienas žinome, kada šis laikas – ryte ar vakare. Svarbu stebėti savo energijos lygį, planuoti darbus pagal laiką. Geriausia planuoti darbus iš vakaro ir numatyti užduočių trejetuką, kurias svarbu padaryti. Specialistai pataria pradėti nuo nemalonių darbų“, – sako J. Jurginytė.

Svarbu stebėti savo energijos lygį, planuoti darbus pagal laiką.

Atlikus nemalonias užduotis, pokyčių trenerė pataria padaryti pertrauką, taip „ištuštinsite“ galvą ir paruošite ją kitiems darbams, atsiras daugiau pajėgumo mąstyti.

Rasti laiko poilsiui

Net jeigu ir neplanuojate atostogų, svarbu rasti laiko poilsiui. J. Jurginytė sako, kad žmogus gali būti produktyvus 6–8 valandas, todėl kasdien dirbdami viršvalandžius, vargu, ar galite nuveikti daugiau. „Svarbu atkreipti dėmesį, kiek turime laiko „vagių“, kiek prakalbėjome, žinučių parašėme ir pamatysime, kad nuoseklaus darbo ir buvo 6–8 valandos“, – sako specialistė taip tik pabrėždama laiko planavimo naudą.

„Eurovaistinės“ vaistininkė Jovita Juodsnukytė sako, kad darbo ir poilsio režimas ypač svarbu norint išvengti pervargimo. „Taip pat produktyvumą išsaugoti padeda tinkamas miego režimas, subalansuota mityba, fizinis aktyvumas. Daug dirbantys savo organizmą galėtų papildyti B grupės vitaminų, magnio, ginkmedžio atsargomis“, – pataria farmacijos specialistė.

Sėkmingai planuoti darbą ir poilsį ypač svarbu vasarą, kai norime suspėti pasimėgauti visais šio sezono teikiamais malonumais. „Eurovaistinė“ inicijavo projektą „Sveika vasara“, kurio siekia atkreipti dėmesį į vasariškų veiklų naudą mūsų sveikatai. Farmacininkai kviečia rasti laiko veikloms, kurias dažnai pamirštame – pasigrožėti saulėlydžiu, išragauti uogų, pasivaikščioti basiems ir užsiimti dar daug kitų vasariškų veiklų.

Kas išduoda, kad laikas poilsiui?

Jeigu norime sustoti, svarbu nurimti ir leisti sau būti be jokio plano, svarbu išgirsti save, paklausyti, ko iš tikrųjų norime.

Specialistai pastebi, kad ilgai be poilsio dirbantys žmonės dažnai sunkiau susikaupia, negali atsipalaiduoti, suvaldyti minčių, juos kankina miego sutrikimai – visa tai rodo, kad smegenys yra pervargusios.

J. Jurginytė pataria pajutus šiuos požymius kuo skubiau reaguoti, antraip tik dar labiau išvarginsite organizmą. Ji rekomenduoja bent vieną dieną per savaitę skirti laiko poilsiui, bendravimui ir kitai maloniai veiklai, tačiau optimalu būtų atostogauti bent savaitę kas tris mėnesius.

Ilgai gyventi be atostogų specialistai nerekomenduoja. „Jeigu žmogus įsivažiavęs ir negali sustoti, jam vėliau reikia ilgesnio laikotarpio, kad suspėtų pailsėti, nes jo smegenys negali taip greitai atsipalaiduoti. Jeigu norime sustoti, svarbu nurimti ir leisti sau būti be jokio plano, svarbu išgirsti save, paklausyti, ko iš tikrųjų norime“, – sako J. Jurginytė.

Prieš atostogaujant specialistai rekomenduoja savęs paklausti, ar norisi pailsėti fiziškai, ar emociškai, ar kūrybingai. Svarbu pajausti, kur išsekę jūsų resursai. Neskiriant pakankamai laiko poilsiui, žmogaus imuninė sistema silpnėja, kyla didesnė įvairių susirgimų rizika.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...,tinkamai suPLANUOTA DIENA garantuoja SEKME...

...,tinkamai suPLANUOTA DIENA garantuoja SEKME... portretas
TASKAS
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių