Šlapimo nelaikymas: galite padėti sau

  • Teksto dydis:

Šlapimo nelaikymas gali išsivystyti dėl daugelio priežasčių ir pasireikšti labai skirtingai. Kartais šlapimas išsiskiria nedideliais kiekiais, pavyzdžiui, išteka keliant sunkų daiktą, kosint, čiaudint, juokiantis. Tačiau ką daryti, kai šlapimo išbėga kur kas daugiau nei keli lašai?

Trikdo gyvenimą

Statistika teigia, kad Lietuvoje dėl šlapimo nelaikymo nepatogumų turi apie 250 tūkst. žmonių. Tarp vyresnių nei 60 metų žmonių, kenčiančių nuo šlapimo nelaikymo, yra apie 40 proc., o tarp vyresnių nei 75 metų – net iki 80–90 proc. Senėjant visuomenei, gausėjant lėtinių ligų, šie rodikliai nuolat auga.

Apklausų duomenys rodo, kad kas penkta Lietuvos moteris kenčia nuo šlapimo nelaikymo ir tik ketvirtadalis jų dėl to kreipiasi į gydytojus.

Vidutinis arba sunkus šlapimo nelaikymas, kai išteka didelis kiekis šlapimo, dažniausiai susijęs su dirgliąja šlapimo pūsle arba tam tikromis ligomis. Kenčiantys nuo dirgliosios šlapimo pūslės asmenys pajunta staigų norą šlapintis ir dažnai nevalingą, neprognozuojamą visos arba dalies šlapimo pūslės išsituštinimą.

Šlapimo nelaikymas turi žalingą poveikį įvairiems gyvenimo aspektams.

Vidutinį arba sunkų šlapimo nelaikymą taip pat patiria žmonės, turintys nervų sistemos sutrikimų arba sergantys tokiomis ligomis kaip cukrinis diabetas, išsėtinė sklerozė, Alzheimerio liga arba kitos rūšies demencija, ištikus insultui, sergantys diabetine neuropatija.

Pooperacinis šlapimo nelaikymas pasitaiko vyrams po prostatos pašalinimo operacijos.

Šlapimo nelaikymas turi žalingą poveikį įvairiems gyvenimo aspektams: riboja judėjimą, sukelia socialinę izoliaciją, trukdo darbui, šeiminiams santykiams, sukelia depresiją, trikdo miegą, blogina kasdieninį buitinį ir lytinį gyvenimą. Pirmiausia, ką reikia padaryti, – tai nelaukti, kol problema išsispręs savaime, ir kreiptis pagalbos į gydytoją. Gydymo būdų yra įvairių. Kokį gydymą skirti, gydytojas pasiūlys įvertinęs kiekvieno paciento situaciją individualiai.

Pirmoji pagalba

Pajutus, kad šlapimas nevalingai išteka ir įklotų arba paketų nebeužtenka, nereikia pulti į paniką ar užsidaryti tarp keturių sienų.

Tokiais atvejais idealus pasirinkimas – kelnaičių tipo sauskelnės, specialiai sukurtos aktyviems, vaikštantiems žmonėms. Jos panašios į įprastas apatines kelnaites, tik turi sugeriantį sluoksnį. Pagal naujausias technologijas pagamintos sauskelnės-kelnaitės gerai prisitaiko prie kūno, nevaržo judesių, nečeža, jų nematyti po drabužiais, jos leidžia odai kvėpuoti ir apsaugo nuo nemalonaus kvapo atsiradimo. Taigi, dėvėdami šias kelnaites žmonės gali jaustis užtikrintai ir nesibaiminti, kad jų patiriamą būklę pastebės aplinkiniai.

Viena iš išeičių

Parinkti tinkamas sauskelnes labai svarbu ne tik slaugant sunkius, lovoje gulinčius ligonius, bet ir rūpinantis aktyviais, galinčiais vaikščioti asmenimis, kuriems reikia priežiūros ir dėl tam tikrų priežasčių apsaugos nuo šlapimo pratekėjimo.

Pavyzdžiui, patikima apsauga ypač svarbi sergant demencija, Alzheimerio liga. Nors sergant pastarąja liga šlapinimosi sistema veikia be pokyčių, tokie pacientai ne visada suvokia poreikį šlapintis, gali nespėti nueiti iki tualeto arba tiesiog nesugeba jo surasti.

Šlapimo nelaikymo gydymas trunka ilgai, jis yra kompleksinis, bet net aštuoniais iš dešimties atvejų pavyksta visiškai išgydyti.

Sauskelnės-kelnaitės nekeičia nusistovėjusių dėvėjimo įpročių, todėl pacientams tampa lengviau susiorientuoti tualete. Kai kurie jų netgi iš naujo išmoksta naudotis tualetu, patys gali pasikeisti sauskelnes. Ir priešingai, naudodami įprastas, šonuose užsegamas sauskelnes, sergantys asmenys gali sutrikti, pamiršti, kaip jas užsidėti. Neramūs Alzheimerio ligos kamuojami pacientai dažnai nepripažįsta svetimkūnių, todėl įprastas sauskelnes gali stengtis nusiplėšti. Tada sauskelnės-kelnaitės gali tapti išeitimi, nes toks gaminys itin primena sergantiems asmenims pažįstamus kasdienius apatinius.

Šlapimo nelaikymo gydymas trunka ilgai, jis yra kompleksinis, bet net aštuoniais iš dešimties atvejų pavyksta visiškai išgydyti.


Gali padėti ir mitybos įpročiai

• Gerkite pakankamai vandens – nuo 1,5 iki 2 l per parą. Didžiąją vandens dienos normos dalį reikėtų išgerti iki pietų. Nepakankamas skysčių kiekis gali pabloginti šlapimo nelaikymą ir išprovokuoti šlapimo takų infekciją.

• Venkite gėrimų ir produktų su kofeinu (kavos, arbatos, kakavos, kokakolos, energinių gėrimų, šokolado), nes jie skatina šlapimo gamybą ir dirgina šlapimtakius.

• Šlapimo pūslę dirgina citrusiniai vaisiai, pomidorai, aštrūs prieskoniai ir patiekalai, gazuoti gėrimai, kurie gali padidinti šlapimo nelaikymą.

• Nerūkykite.

• Venkite alkoholio, dirbtinių saldiklių, cukraus, medaus, nes šie produktai taip pat dirgina šlapimo pūslę.

• Valgykite daug daržovių ir vaisių. Ypač naudingos spanguolės ir mėlynės siekiant apsisaugoti nuo šlapimo takų infekcijų, bet vartokite su saiku – spanguolių ir jų sulčių padauginti nerekomenduojama, nes jose esanti rūgštis gali dirginti šlapimo pūslę ir padidinti šlapimo nelaikymą.

• Venkite vidurių užkietėjimo. Valgykite pakankamai maisto, kuriame gausu skaudulinių medžiagų: daržovių, vaisių, kruopų, kviečių sėlenų, linų sėmenų, viso grūdo duonos, žirnių, pupų, slyvų, datulių, migdolų, žemės riešutų ir kt.

• Svarbu gauti pakankamą kiekį seleno, cinko, vitaminų A, C ir E, stiprinančių imunitetą, palankiai veikiančių raumenis, nervus ir visus audinius.

Būtina sportuoti

Kasdien darykite mankštą apie 30 min. Pasirinkite pratimus, specialiai skirtus šlapimo nelaikymo prevencijai.

Vienas veiksmingiausių būdų, padedančių išvengti šlapimo pūslės problemų, – treniruoti tarpvietės raumenis. Esant šlapimo nelaikymui, taip pat patartina atlikti dubens dugno treniravimo pratimus. Pratimai atliekamai valingai sutraukiant ir atleidžiant tarpvietės raumenis. Geriausiai juos pajusite pamėginę sustabdyti ir iš naujo paleisti šlapimo srovę, kai šlapinatės. Jai galite tai padaryti, aptikote tarpvietės raumenis, kuriuos ir reikia treniruoti.

Rekomenduojami pratimai:

1. Įtempti ir 10 sek. palaikyti įtemptus dubens dugno raumenis, po to 10 sek. atleisti. Sutraukdami šiuos raumenis turėtumėte jausti, lyg suspaudžiate ir šiek tiek kilstelite į viršų.

2. Įtraukite raumenis, palaikykite 1 sek., po to atpalaiduokite raumenis. Pratimus rekomenduojama daryti 7–8 kartus per dieną po 10 kartų.

Atliekant pratimus nerekomenduojama įtraukti pilvo, spausti kojų, įtempti sėdmenų. Tokią mankštą galima atlikti bet kuriuo patogiu metu, pvz., prieš miegą, sėdint ir t. t. Pagerėjimą turėtumėte pajusti po 2–4 mėnesių nuolatinės mankštos. Pratimus rekomenduojama tęsti apie pusę metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kopustas.

Kopustas. portretas
Diagnoze KORONA.

Šį reiškinį

Šį reiškinį portretas
Sukelia lėtinių ligonių vartojami vaistai, kurių vienas iš šalutinių poveikių - odos ir gleivinės žalojimas. Nuo jų tarpvietę degina, niežti, skauda taip, kad norisi ją lauk išplėši. Nuo jų niežti ir trūkinėja rankų oda taip, kad naktimis ją norisi lyg pirštines nusiplėšti lauk. Burnos gleivinė tampa tokia jautri, jog dantų protezų pakęsti burnoje tiesiog neįmanoma..Tą poveikį sušvelnina šaltalankio aliejus - geriamas, skalaujamas, ir tepamas ant gleivinių - t.p. ir nosies, gerklės, burnos.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių