PSO perspėja dėl naujų pavojingesnių COVID-19 atmainų didelės tikimybės

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ekstremaliųjų situacijų komitetas ketvirtadienį perspėjo dėl, kaip manoma, naujų nerimą keliančių COVID-19 atmainų būsimo išplitimo pasaulyje, dar labiau apsunkinsiančio kovą su šia pandemija.

Toks pareiškimas paskelbtas kai kurioms šalims kovojant su nauja infekcijų banga, siejama su delta atmaina, kuri pirmą kartą buvo aptikta Indijoje.

„Pandemija toli gražu nesibaigia“, – sakoma komiteto pranešime.

Komiteto pirmininkas Didier Houssinas (Didjė Husenas) kalbėdamas su žurnalistais pripažino, kad „dabartinės tendencijos kelia nerimą“.

Jis sakė, kad praėjus pusantrų metų po to, kai PSO paskelbė koronaviruso protrūkį tarptautinio masto ekstremalia visuomenės sveikatai padėtimi, „mes vis dar persekiojame šį virusą, o virusas vis dar persekioja mus“.

Kol kas pasaulyje vyrauja keturios susirūpinimą keliančios koronaviruso atmainos: alfa, beta, gama ir ypač greitai plintantis delta variantas.

Tačiau PSO ekstremaliųjų situacijų komitetas pabrėžė, kad yra „didelė tikimybė, jog atsiras ir po pasaulį išplis naujos ir galbūt pavojingesnės bei susirūpinimą keliančios atmainos, kurias kontroliuoti gali būti dar sunkiau“.

PSO paskelbia variantus keliančiais susirūpinimą, kai jie laikomi labiau užkrečiamais, lemiančiais didesnį mirštamumą arba turi galimybę apeiti kai kurių vakcinų apsaugą.

„Pandemija išlieka iššūkiu pasauliniu mastu, šalims laviruojant tarp skirtingų sveikatos, ekonominių ir socialinių poreikių“, – nurodė komitetas.

„Šalims, turinčioms didesnę prieigą prie vakcinų ir turinčioms pakankamai išteklių sveikatos priežiūros sistemoms, daromas spaudimas visiškai atverti savo visuomenes“, – teigiama jo pareiškime.

Kita vertus, „šalys, turinčios ribotą prieigą prie skiepų, išgyvena naujas infekcijų bangas, stebi visuomenės pasitikėjimo mažėjimą“, taip pat „didėjančius ekonominius sunkumus ir, kai kuriais atvejais, didėjančius socialinius neramumus“, priduriama jame.

Ekspertų teigimu, dėl to daugelyje šalių priimama daug „vis skirtingesnių politikos sprendimų, kuriais siekiama patenkinti siaurus nacionalinius poreikius ir kurie trukdo suderintam požiūriui į pasaulinį atsaką“.

Pasak jų, „kaukių naudojimas, fizinis atstumas, rankų higiena ir patobulintas patalpų vėdinimas išlieka raktas į [viruso] perdavimo mažinimą“.

Jie pabrėžė būtinybę iki rugsėjo paskiepyti mažiausiai 10 proc. kiekvienos šalies gyventojų ir turtingesnėms šalims pasidalinti vakcinomis su mažiau turtingomis valstybėmis.

„Daugelis šalių dabar paskiepijo savo prioritetines gyventojų grupes, todėl prieš plečiant nacionalines skiepijimo programas į mažesnės rizikos grupes, rekomenduojama dalytis dozėmis su tomis šalimis, kurios turi ribotas galimybes“, – pranešime nurodė PSO ekstremaliųjų situacijų komitetas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vaje

Vaje portretas
kas dabar būs, kas dabar būs

siaip

siaip portretas
PSO ekspertai sako kad ir pedofilija yra viena is lyciu tapatybiu.... Tais iskrypeliais tiket neverta, nes ten nebeliko nei morales, nei sveiko proto, o tik gyvuliski instinktai ir noras priversti visus paklusti viskam ka jie sako...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių