Profesorius: net labai veiksmingos vakcinos egzistavimas negarantuoja infekcinės ligos likvidavimo

  • Teksto dydis:

Profesorius Saulius Čaplinskas feisbuke pasidalijo įžvalgomis apie koronavirusą. Pasak profesoriaus, dar neaišku, ar vakcinos užkirs kelią COVID-19 perdavimui ir taip sumažins infekcijų skaičių.

„Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) generalinis direktorius T. A. Ghebreyesusas sakė, kad metų pabaiga – tai laikas apmąstyti pandemijos situaciją ir padarytą pažangą. Jis teigė, kad ateinantys metai sulauks naujų nesėkmių ir naujų iššūkių, pavyzdžiui, mutavusių viruso štamų ar augančio pagalbos nuo pandemijos pavargusiems žmonėms poreikio. PSO ekspertai perspėjo, kad pasaulis turės išmokti gyventi su COVID-19. Reikės išmokti gyventi „naujoje realybėje“. Panašu, kad SARS-CoV-2, kaip ir kiti keturi žmogaus koronavirusai, taps endeminiu ir kad jis toliau mutuos“, – feisbuke rašė profesorius.

Pasaulis tikėjosi, kad jei būtų apsaugota pakankamai daug žmonių, susiformuos kolektyvinis (bandos) imunitetas.

Anot profesoriaus, COVID-19 vakcinos poveikis bus laipsniškas. „Pasaulis tikėjosi, kad jei būtų apsaugota pakankamai daug žmonių, susiformuos kolektyvinis (bandos) imunitetas. Panašu, kad kolektyvinio imuniteto sąvoka buvo neteisingai suprasta. Tikėtinas scenarijus, kad koronavirusas taps dar vienu endeminiu virusu, kuris ir toliau išliks tam tikra grėsmė, kuri veiksmingos pasaulinės vakcinacijos programos kontekste taps žemo lygio. Net labai veiksmingos vakcinos egzistavimas negarantuoja infekcinės ligos likvidavimo. Vakcinos poveikis bus laipsniškas. Pirmasis vakcinos tikslas yra apsaugoti pažeidžiamus žmones, užkirsti kelią simptominėms ligoms, sunkioms komplikacijoms ir mirtims, išgelbėti žmonių gyvybes. Ar vakcinos užkirs kelią koronaviruso perdavimui ir taip sumažins infekcijų skaičių, dar neaišku. Yra pagrindo daryti prielaidą, kad paskiepytiems žmonėms reikia imtis tų pačių atsargumo priemonių. Taigi, prasidėjęs skiepijimas nereiškia, kad jau artimiausioje ateityje bus galima atsisakyti fizinio atsiribojimo“, – teigė S. Čaplinskas.

Primename, kad per praėjusią parą Lietuvoje nustatyti 1490 naujų COVID-19 atvejų, mirė 24 žmonės.

Taip pat registruoti 226 pasveikę žmonės. Iš viso Lietuvoje registruoti 159 tūkst. 672 COVID-19 atvejai, 92 tūkst. 453 asmenys pasveiko, 64 tūkst. 78 – tebeserga.

Nuo koronaviruso iš viso mirė 2197 žmonės. Praėjusią parą taip pat detalizuotos dvi mirtys nuo koronaviruso, kai faktinė mirties data yra ankstesnė.

Taip pat atlikti 8 tūkst. 162 tyrimai dėl koronaviruso, iš viso nuo pandemijos pradžios jų atlikta 1 mln. 738 tūkst. 399.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pil.

Pil. portretas
Kiek supratau ta vakcina nieko nepadės,vadinasi skiepytis nebūtina.Nes skiepas, tai tas virusas ,kuris įvedamas žmogui švirkštų.Visada taip buvo skiepijama nuo gripo ir visada paskiepytas susirgdavo .Žmogaus organizmas jau įgavo imunitetą gripo virusui,dabar naujas nuodas paskleistas,farmacininkam milijonai byra.Maisto papildus nustojo pirkti,tai reikejo sugalvoti nuodą ir priešnuodį. Kaip kitaip gyvens farmacininkai.Glavecko reikia paklausti,jis zino tiesą, nes jis ir jo žmona su farmacija surišti.

!

! portretas
Mes jau pavargom nuo gąsdinimų!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių