Rudenį laukia tikras chaosas: taisyti dantis kainuos brangiau?

  • Teksto dydis:

Odontologai kainų kėlimą aiškina augančiu darbo krūviu, pranešė LNK. 

Nuo rudens brangs odontologų paslaugos. Kainų kilimą lemia papildomas darbo krūvis.

Nuo rugsėjo visi privačiai dirbantys odontologai turės prisijungti prie e.sveikatos ir aprašyti ne tik vaikams, bet ir suaugusiems atliktas procedūras. Jei odontologai prievolės nepaisys, gali būti panaikinta licencija.

Odontologė Auristida Gerliakienė pasakoja: pacientams atliktas procedūras aprašo popierinėje paciento kortelėje, tik mokykloms ir darželiams reikalingus vaikų sveikatos pažymėjimus surašo e.sveikatoje.

Tokia prievolė įvedama, anot Sveikatos apsaugos ministerijos, pacientų patogumui.

Sveikatos apsaugos ministro patarėjas Tomas Bagdonas teigė, kad jei pacientas šiuo metu yra gydomas kitame mieste, kol jis atostogauja vasaros metu, tai tokiu atveju gydantysis gydytojas nebemato paciento ligos istorijos ir kas buvo padaryta iki tol. Tad e.sveikata, kaip duomenų kaupykla, vienoje vietoje yra labai patogu.

Gatvėje kalbinti respondentai teigė, kad nauja tvarka būtų labai gerai ir sudrausmintų dirbti legaliai. Be to ir pacientui bus lengviau matyti, tai kas jau buvo padaryta, nes dažnai nesilankant pas odontologą gali pamiršti.

Kita odontologė pasakojo jau nuo birželio į e.sveikatą vedanti duomenis apie vaikų dantų būklę.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

„Tačiau didžiausias minusas yra tai, kad e.sveikata labai dažnai atsijunginėja ir po kiekvieno paciento reikia iš naujo atsijungti ir prisijungti. Jeigu su pacientu užtrunki pusvalandį arba valandą ir vėl iš naujo atsijungti, tai manau, kad nuo rugsėjo 1-osios bus tikras chaosas“, – pasakojo odontologė Gintarė Ščipokė 

Anot Sveikatos apsaugos ministerijos, sistemos strigimai – ne priežastis jos atsisakyti.

Jeigu žiūrėtume analogą, tai eismo įvykių su automobiliais būna, čia irgi tas pats, bet mes dėl to nepersėdam ant arklių ar vežimų.

Anot SAM patarėjo T. Bagdono, „jeigu žiūrėtume analogą, tai eismo įvykių su automobiliais būna, čia irgi tas pats, bet mes dėl to nepersėdam ant arklių ar vežimų“.

Kad sistema dar dažniau lūžinės, kai jungsis odontologai, yra įsitikinę ir Odontologų rūmai  ir tai ne vienintelė bėda.

Pasak odontologės Auristidos Gerliakienės, reikalavimas, kad nuo rugsėjo 1 d. į e.sveikata būtų suvesti duomenys, bendruomenei sukėlė tokią sumaištį, nes kilo daugybė klausimų, o pagrindiniai – kokie duomenys turės būti vedami ir kokia forma tai bus pateikta. 

Gydytojai sako, kad nuo rugsėjo darys dvigubą darbą, nes atsisakyti popierinių kortelių nežada. 

A. Gerliakienė teigė prisimenanti ne taip seniai buvusius įvykius, kada užliejo saugyklas ir sistema tiesiog neveikė. Tad mananti, kad atsisakyti popierinio varianto kol kas yra per drąsu, nes duomenys gali tiesiog dingti.

Odontologai užsimena, kad dėl prievolės jungtis prie e.sveikatos nukentės pacientai.

G. Ščipokė pasakojo, kad norėdami aptarti galimas komplikacijas, vizitus, turėsime kalbėti glausčiau arba ilginti vizito laiką, kas gali tekti versti branginti paslaugas. 

Anot ministerijos, pradėjus duomenis rašyti į e.sveikatą odontologijos sritis taps skaidresnė.

„Jeigu pacientas apsilanko, turėtų būti įvesti duomenys, kas su juo buvo daroma. Tai šitoje vietoje atsekamumas būtų daug didesnis“, – pasakojo T. Bagdonas.

Tačiau, anot A. Gerliakienės, pasitaiko atvejų, kaip ir visur,  juk negali visą laiką už visus šimtu procentų pasakyti, kad būtų gerai, bet tas skaidrėjimas, jis vyksta.

Pernai mokesčių inspekcija odontologijos sektorių atrinko kaip vieną sudėtingiausių ir atliko per tris šimtus patikrų. Pažeidimų rado kas trečioje įmonėje.

VMI kontrolės departamento vyresnysis patarėjas Rolandas Puncevičius pasakojo iš gyventojų yra paimami grynieji pinigai už suteiktas paslaugas ir įmonės apskaitoje tos pajamos yra tiesiog neapskaitomos ir neužfiksuojamos. Po patikros odontologams teko papildomai sumokėti 1 mln. eurų mokesčių. Vien gyventojų pajamų mokesčių prievolė išaugo beveik 40 proc. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

indelis i bendra mokestini katila

indelis i bendra mokestini katila portretas
politikai savo toliariegiskais kvantiniu chaosu achujelna arogancija bei su pompasu stumiamais ystaymais daro viska ka atmust nora moket mokescius...

Vilkas

Vilkas portretas
Tik paskutinis kvailys dantis taiso Lietuvoje. Kada kelis kartus pigiau Baltarusijoje arba Kaliningrado srityje. Plius gausite medžiagų kokybės sertifikatus. ,

Kainos tik milijonieriams ikandamos

Kainos tik milijonieriams ikandamos portretas
Implantacija atkuriant viso žandikaulio dantis nuo 5499 eur. Momentinė implantacija nuo 925 eur Visų dantų atkūrimas ant implantų išimamais protezais nuo 1100 eur. Visų dantų protezavimas ant implantų fiksuotais nuolatiniais protezais nuo 2750 eur. Protezavimas ant implantų prisukamais pavieniais vainikėliais nuo 540 eur. erapinis gydymas nuo 50-100 eur.
VISI KOMENTARAI 31

Galerijos

Daugiau straipsnių