Naujai plintantis virusas – vaikų trumparegystė

  • Teksto dydis:

Trumparegystė pasireiškia vis mažesniems vaikams ir žaibišku greičiau progresuoja. Tai lemia šviečiantys kompiuterių ir mobiliųjų telefonų ekranai, genetika ar kiti veiksniai? Specialistų teigimu, pastebėję pirmuosius požymius, įspėjančius apie vaiko regos sutrikimus, tėveliai turėtų nedelsiant kreiptis į specialistus.

Pasireiškia vis mažesniems

Vaikų oftalmologė Aušrinė Misevičė pastebi, kad vaikams būdingos visos refrakcijos ydos: trumparegystė, toliaregystė ir astigmatizmas. Nedidelio laipsnio toliaregystė vaikams yra normali būklė.

„Kur kas dažniau pastaruoju metu girdima astigmatizmo (neryškų, besidvejinantį vaizdą sukeliantis regėjimo sutrikimas, galintis sukelti ir žvairumą – red. past.) diagnozė. Tačiau taip yra dėl tobulesnės aparatūros, naudojamos refrakcijos ydų diagnostikai. Trumparegystė, skambiai tariant, – naujai plintantis virusas. Subjektyviais stebėjimais, ji pasireiškia vis mažesniems vaikams ir vis greičiau progresuoja. Trumparegystės atsiradimo priežastys nevisiškai aiškios, ji neišgydoma, tik koreguojama akiniais, kontaktiniais lęšiais, chirurginiais metodais“, – pažymi gydytoja.

Genetika, gyvenimo būdas

Specialistė teigia, kad didžiausią neigiamą įtaką vaikų regėjimui, trumparegystei daro genetika ir gyvenimo būdas. Vaikų akims tenka itin didelis krūvis. Tai – mokslai, knygos, begalė šviečiančių ekranų, o lauke praleidžiamas laikas – būtinas normaliam akies augimui, vystymuisi – vis trumpėja arba jo išvis nebelieka.

Didžiausia bėda, kad ryškūs ekranai gali ilgam prikaustyti vaikų dėmesį: nuo kūdikėlių, be galo susidomėjusių nuotraukomis, filmukais, reklamomis, iki per naktis informacijos ieškančių, žaidimus žaidžiančių, socialiniuose tinkluose bendraujančių paauglių. Pastaruoju metu įvairiuose straipsniuose rašoma ne tik apie ekranų neigiamą poveikį dėl ilgalaikio žiūrėjimo į fiksuotą artimą atstumą, bet ir jų skleidžiamą ultravioletinių spindulių bei mėlynosios šviesos spinduliuotę, sukeliančią oksidacinį stresą (tai procesas, kurio metu susidarę laisvieji radikalai atakuoja ląsteles ir sukelia dažnai negrįžtamų pakitimų) tinklainėje bei fotoreceptorių (šviesos receptorių) žūtį. Todėl tėvai turėtų pasirūpinti, kad mažieji daugiau laiko praleistų gryname ore arba žaisdami stalo, o ne kompiuterinius žaidimus.

Kaip tai pastebėti?

Paklausus, kokie požymiai išduoda, kad vaikas turi regėjimo problemų, vaikų oftalmologė A.Misevičė pabrėžė, jog yra įvairių požymių, išduodančių regėjimo sutrikimus, ir paprastai tėvai juos pastebi.

„Paprasčiausias požymis – vaikas nebemato, kas užrašyta ant lentos. Reikėtų atkreipti dėmesį, ar mažas vaikas pastebi ir renka trupinius (paprastai jie labai mėgsta tai daryti), ar mato padangėje skrendantį paukštį, lėktuvą, ar laiko galvytę ir žiūri tiesiai, ar nežvairuoja, ar daugmaž vienodi abiejų akių vyzdžiai (jų dydis ir spalva), ar itin dažnai, ar net nuolat netrina akių, net nenorėdamas miegelio. Reikėtų atkreipti dėmesį, ar mokyklinukams nėra sunkumų skaitant, rašant, ar nesiskundžia itin dideliu nuovargiu“, – vardija vaikų oftalmologė.

Tėvai (jeigu patys gerai mato arba jų regėjimas tinkamai koreguotas) gali bent apytiksliai patikrinti vaiko regą palygindami, ar atvažiuojančio autobuso, troleibuso numerį pamato iš daugmaž vienodo atstumo. Kilus abejonėms ar pastebėjus ką nors neįprasto, rekomenduojama apsilankyti pas akių ligų gydytoją.

Vietoj kompiuterio – laukas

Kas kiek laiko reikia tikrinti vaiko akis – griežtų reikalavimų nėra. Tai – tėvų apsisprendimas. Kodėl oftalmologo apžiūra privaloma tik prieš pradedant lankyti mokyklą? A.Misevičės teigimu, ši apžiūra svarbi, kad vaikas galėtų gerai matyti lentą, išmoktų skaityti ir rašyti. Tačiau, norint būti tikriems, ar vaiko akys sveikos ir rega gera, patariama kasmet profilaktiškai apsilankyti pas oftalmologą. Profilaktinė akių patikra padeda išvengti arba laiku diagnozuoti ir koreguoti bei gydyti tiek refrakcijos ydas, ambliopiją (akies tinginystę), žvairumą, tiek itin rimtas akių ligas (įgimtą kataraktą, glaukomą, akių navikus ir kt.).

„Ugdant, lavinant vaikus, rūpinantis jų sveikata, būtina neužmiršti ir akių. Tėveliai, atvedę vaikus patikrinti akių, manęs dažnai prašo pabarti juos, kad ilgai nežaistų telefonu, kompiuteriu, nežiūrėtų televizoriaus, klausia, kokio amžiaus vaikams galima rodyti taip traukiančius šviečiančius ekranus. Aš nusišypsau ir atsakau, kad reikia laikytis namų taisyklių. Vėlgi puikiai tinka lietuviška patarlė: viskam savas laikas ir saikas“, – pataria oftalmologė ir priduria, kad, užuot leidę žiūrėti filmuką ar žaisti kompiuteriu, tėveliai turėtų pakviesti vaikus pasivaikščioti parke ar pasivažinėti paspirtuku – tai bus nepalyginti naudingiau vaikų akių sveikatai ir savijautai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Išvada

Išvada portretas
Skurdi miesto vaikų vaikystė......

Nuomonė

Nuomonė portretas
Čia ne virusas. Čia ankstyvas sėdėjimas prie komp. žaidimų ir televizoriaus.

Anonimas

Anonimas portretas
To viruso pavadinimas kompiuteris ir telefonas.... Akių raumenis reikia lavinti kaip ir visus kitus, jei visą dieną spoksoma tik į kompiuteri naturalu jog vystosi trumparegystė. Patarimas tėvams mažiau tikėti mokslu ir jokių būdų nepradėti žaloti savo vaikų dar labiau akiniais. Specialiais ir nesunkiais pratimais regėjimas yra atstatomas.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių