Ministras: kartoti COVID-19 tyrimo įrodyti pasveikimui nereikia

Sveiktos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ragina gyventojus neskambinti į Karštąją koronaviruso liniją dėl pakartotinio koronaviruso (COVID-19) testo, nes įrodyti pasveikimui jo nereikia.

Ministras pažymi, kad šeimos gydytojas gali konstatuoti, jog žmogus pasveiko ir leisti jam grįžti į darbą praėjus 10 dienų, jei buvo sergama lengva ar vidutine ligos forma.

„Norim paprašyti gyventojų neskambinti į Karštąją liniją dėl pakartotinio vadinamo PGR testo pasveikimui įrodyti, jis nėra reikalingas. Iš šeimos gydytojų susilaukiam klausimų, bijoma konstatuoti pasveikimą neatlikus pakartotinio PGR testo ir yra bijomasi leisti tokį žmogų į darbą, bet tai papildomai apkrauna karštąją liniją ir mobiliuosius punktus“, – per spaudos konferenciją penktadienį sakė ministras.

Santaros klinikų Infekcinių ligų korpuso vadovė Ligita Jančorienė pabrėžė, kad Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pandemijos pradžioje buvo paskelbusi, kad norint patvirtinti pasveikimą reikia dviejų neigiamų PGR testų, bet ši rekomendacija jau seniai pakeista.

„Per tą visą laiką mes prikaupėm pakankamai daug įrodymų, kad koronavirusas paprastai neišlieka gyvybingas daugiau kaip dešimt dienų. PSO ir Ligų ir kontrolės prevencijos centras tiek JAV, tiek Europoj išleido naujas gaires, kur aiškiai įvardinta, kad izoliacijos trukmė persirgus COVID-19 turėtų būti trumpinama, visi tyrimai rodo, kad asmenys, kurie perserga lengva ir vidutine COVID-19 forma, lieka užkrečiami ne daugiau kaip dešimt dienų“, – sakė L. Jančorienė.

Medikė pabrėžė, kad jau pakanka įrodymų, kad vėliau kaip po 10 dienų persirgus lengva ir vidutinio sunkumo infekcijos forma nebeaptinkama gyvybingo viruso, galinčio apkrėsti žmogų.

„Todėl rekomendacijos šiuolaikinės teigia, kad kartoti molekulinio tyrimo tiesiog nereikia, jie kurį laiką liks teigiami, bet tai nelygu užkrečiamumui, išskyrus sunkias ligos formas, kai virusas gali būti išskiriamas iki 20 dienų“, – sakė Santaros klinikų atstovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Wau

Wau portretas
Tai anksciau zmones tikrino,laike uzdare,laboratorijos buvo uzverstos pakartotinais testais etc- be reikalo?! Ar tiesiog nebedarysim,nes perdaug darbo? Nieks neaisku.

virusas

virusas portretas
...kaip diena-taip naujiena...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių