Medikė siūlo nepanikuoti vaikui susirgus: karščiavimas nėra jau toks baisus dalykas

  • Teksto dydis:

„Mama, tėti, ir vėl sergu“ – nuo šios frazės šiurpsta visi tėvai. Ką daryti, jei jūsų atžala susirgo, kada skubėti į ligoninę, o kada tiesiog apsišarvuoti kantrybe ir likti namuose. Kokias dažniausias klaidas daro tėvai, LNK žurnalistė teiravosi klinikos „Pagalba mažyliui“ vaikų ligų ir neonatologijos gydytojos rezidentės bei tinklaraščio „Ir vėl sloga“ autorės Elenos Bukauskienės.

– Pas jus patenka ne vienas sergantis mažylis. Patarkite tėveliams, kada tikrai reikia skubėti pas gydytoją, o kada galbūt galima kelias dienas pasigydyti ir namuose?

– Tai platus klausimas, nes tų būklių, kada reikia kreiptis į gydytoją, pakankamai daug. Jeigu kalbėtume apie dažniausius vaikų ligų simptomus, tai – karščiavimas, sloga, kosulys. Na, o paskui eina vėmimas, viduriavimas ar bėrimai. Skaudančios ausys irgi dažai tėvams kelia baimę. Pirmiausiai svarbu suprasti, kad karščiavimas, kurio tėvai labai bijo, nėra jau toks baisus dalykas. Į jį reikėtų žiūrėti kaip į su liga kovoti padedantį sąjungininką. Kai vaikas karščiuoja, ypač mažiukas, 95 proc. atvejų tai būna virusinė infekcija. Jos retai kada būna labai pavojingos. Dažniau pavojus atsiranda vaikui įsisirgus, kai prasideda antriniai simptomai, pavyzdžiui, dehidratacija ir t. t. Taigi jei vaikas karščiuoja, svarbiausia yra numušti aukštą temperatūrą, duoti jam pakankamai skysčių ir slopinti kitus varginančius simptomus. Ir pas gydytoją reikėtų kreiptis po kokių dviejų ar trijų dienų, jei vaikas iš tiesų prastai jaučiasi. Tėvai tikrai gali nesunkiai įvertinti, ar jo būklė gera, ar prasta, ar net labai sunki. Jeigu nukritus temperatūrai, vaikas greitai atsigauna, šėlsta, žaidžia, – valio, tikriausiai yra virusinė infekcija, kuri nėra pavojinga, reikalaujanti specifinio gydymo. O jeigu nukritus temperatūrai vaikas yra vangus, mieguistas, tuomet reikėtų pasikonsultuoti su gydytoju, nes gali būti bakterinė infekcija.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Esu jūsų sekėja instragrame. Mačiau naują profilį apie „Jadzės patarimus“, kur turima omenyje tėvelius, kurie mėgsta užsiimti saviveikla. Kartais pas jus patenka vaikai, kurių tėveliai, sakykite, kokių kartais griebiasi gydymo būdų?

– Bėda ta, kad tėveliai dažnai pradeda eksperimentuoti prisigaudę kažkokių patarimų iš močiučių, tetų ar dėdžių. Dažniausiai susiduriame, kad naudoja ar vartoja kažkokius keistus augalinius preparatus. Į nosį lašina visokių „Paleistuvių“ lapų sulčių lašiukų. Arba temperatūrą numušti bando vėsindami įvairiais būdais, pavyzdžiui, įtrindami vaiko kūnelį spiritu. Spiritas duoda priešingą poveikį – jis greitai nugaruoja nuo odos, staigiai atvėsina kūną, bet tuomet vaiko termostatas „sako“, kad tai negerai, reikia dar „malkų“ ir kaitina dar labiau. Visokių atvejų būna, tėvai griebiasi ne visada tinkamų gydymo priemonių dėl edukacijos trūkumo arba streso.

Dažniausiai žinių trūkumas ir panika pridaro daugiausiai bėdų gydant vaikus.

 

– Turbūt nereikėtų skubėti mušti neaukštos temperatūros? Kada jau reikia traukti rimtesnę amuniciją?

– Mušti temperatūrą vaistais reikėtų, kai ji pakyla 38,5 laipsnio ir jei vaikas prastai jaučiasi. Bet jei  esant tokiai temperatūrai jis  jaučiasi visai neblogai, yra guvus, galima šiek tiek palaukti. Dažniausiai, jei vaikas neblogai jaučiasi, patartina neskubėti lėkti pas gydytoją. Galima palaukti bent porą dienų. Tik būklei negerėjant vertėtų pasirodyti šeimos gydytojui dėl rimtesnių vaistų. Vaikams dažniausiai nerekomenduojama vartoti preparatų, sirupų nuo kosulio, tarkim, kosulį slopinančių ir pan. Rimtesni vaistai, lengvinantys kosulį ar jį slopinantys, dažniausiai būna receptiniai ir išrašomi gydytojo.

– Pabaigai norėčiau paklausti apie eterinius aliejus: taip ar ne?

– Iš esmės labiau norėčiau eteriniams aliejams sakyti „ne“, nes juos naudoti reikia labai atsargiai. Dažnai tėvai pila eterinių aliejų į inhaliatorius, o tai gali surikdyti vaiko sveikatą. Kitas būdas – naudoja tuos aliejus įtrinimams, o tai gali sukelti įvairių alerginių reakcijų. Lašinimas į nosį irgi ne pats puikiausias variantas. Na, eterinius aliejus kai kuriais atvejais gal ir galima būtų naudoti, jei jie tinkami vaikams, tinkamai praskiedus. Tačiau mažyliams iki 2 metų amžiaus to daryti nerekomenduočiau.

– Ką palinkėtumėte tėveliams?

– Domėtis ir nepanikuoti vaikui susirgus. Dažniausiai žinių trūkumas ir panika pridaro daugiausiai bėdų gydant vaikus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

šurajevas

šurajevas portretas
Ir aš sakau,kad dėl karščiavimo nereikia kreipt dėmesio ,kaip kad ir dėl elgėbėteškinių reikalų,kurie mus taip nebaudžiamai atpalaidavo,kad mes net seime kakariekuot ir provokuot normalius žmones ėmėmės.

MEDIKUI

MEDIKUI portretas
PAPRASTA. JIS SUPRANTA,KAS VYKSTA,O NE MEDIKUI--KAI VAIKAS SUSERGA --LABAI LABAI BAISU. DAKTARIUKAI,NEPYKIT PRIIMKIT VISUS,KURIE KREIPIASI. AČIŪ.

kepenis

kepenis portretas
vaikas karščiuoja ? - kuo skubiau į eketę ! taip ekologiškai ir be chemijos užmuši... oi , atsiprašau numušime vaikui temperatūrą ... ania ?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių