Lietuva siunčia Ukrainai milijoną greitųjų antigeno testų, skirtų COVID-19 ligai nustatyti

Lietuva tęsia paramą Ukrainai ir siunčia Rusijos karinę agresiją patiriančiai šaliai 1 mln. savikontrolei skirtų greitųjų antigeno testų, kurie padeda greitai ir efektyviai nustatyti COVID-19 ligą, praneša Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). 

„Turimos greitųjų testų rezervo apimtys leidžia jais dalintis su pagalbos prašančiomis valstybėmis, neribojant vidaus poreikio. Ši greitųjų testų siunta yra dalis Lietuvos paramos Ukrainai, kurią pagal galimybes tęsiame sveikatos apsaugos srityje. Suprantama, kariaujančios šalies poreikiai dideli, tad dėkingi kolegoms iš Ukrainos, kurie patys prioretizuoja, kokios pagalbos jiems reikia. Tokio bendradarbiavimo pavyzdys yra neseniai jau trečią kartą priimta grupė karių reabilitacijai“, – teigia Sveikatos apsaugos ministerijos kanclerė Jurgita Grebenkovienė.

Savikontrolei skirtų greitųjų antigeno testų siunta, kurios vertė 729 tūkst. eurų, buvo suformuota gavus prašymą iš Europos Komisijos Reagavimo į nelaimes koordinavimo centro (ERCC). Siunta bus pristatyta į Ukrainos sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos centrą Kijeve. Testų transportavimą, tarpininkaujant Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijai, organizavo ERCC.

Kariaujančios šalies poreikiai dideli, tad dėkingi kolegoms iš Ukrainos, kurie patys prioretizuoja, kokios pagalbos jiems reikia.

Pagalbos siuntą sudaro greitieji antigeno testai, kuriuos valstybės lėšomis įsigijo Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija. Pandemijos laikotarpiu šie testai padėjo greitai nustatyti susirgimus tarp vaikų. Lietuvos ugdymo įstaigos ir toliau pagal poreikį naudoja minėtus testus.

Sveikatos apsaugos ministerija nuolat palaiko kontaktą su Ukrainos kolegomis ir yra pasiryžusi tęsti paramą Rusijos karinę agresiją patiriančiai šaliai. Nuo karinio konflikto pradžios ministerija organizavo paramos teikimą vaistais, medicinos priemonėmis, chirurginėms manipuliacijoms atlikti reikalingais prietaisais, įrengimais, skirtais instrumentų dezinfekcijai ir sterilizacijai atlikti, priemonėmis, skirtomis pacientų slaugai pagerinti, aparatūra chirurginėms operacijoms atlikti ir kt.

Taip pat sudarytos sąlygos Ukrainos karių ir pareigūnų gydymui bei reabilitacijai Lietuvoje. Šalies gydymo ir reabilitacijos įstaigos jau priėmė 136 sužeistus Ukrainos gynėjus.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeGreitieji antigenų testaiJurgita Grebenkovienėpagalba Ukrainai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių