Koronaviruso krizė: svarbiausios ketvirtadienio naujienos

BNS pateikia svarbiausių ketvirtadienio naujienų apie koronaviruso krizę Lietuvoje apžvalgą.

Viruso plitimas. Per parą patvirtinti devyni nauji koronaviruso atvejai, septyni iš jų susiję su viruso židiniais tapusiomis sveikatos priežiūros įstaigomis. Koronavirusas nustatytas trims Santaros klinikų darbuotojams bei dviem užsikrėtusių medikų artimiesiems, Kauno klinikinės ligoninės slaugytojai, su židiniu Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje susijusiam asmeniui. Alytaus apskrityje registruotas užsikrėtimo atvejis šeimoje, dar vieno atvejo aplinkybės tikslinamos.

Parama senjorams. Seimas priėmė svarstyti Vyriausybės siūlymą, kad ekstremalios situacijos metu valstybė apmokėtų atlyginimą, neviršijantį pusantros mėnesio minimalios algos, už prastovas vyresniems nei 60 metų žmonėms. Vyriausybė tikisi, kad tai užkirs kelią rizikos grupėje esančių vyresnių žmonių atleidimui, bet oponentai sako, kad poveikis gali būti priešingas  – socialdemokratai perspėja, kad tokios nuostatos stigmatizuoja vyresnio amžiaus žmones ir kaip tik gali paskatinti išleisti vyresnius žmones į prastovą, net jei tokio poreikio nėra. Po pateikimo įstatymo projektui pritarė 74 parlamentarai, į Seimo posėdžio salę įstatymas grįš kitą savaitę.

Diskusijos dėl ES fondo. Prezidentas Gitanas Nausėda teigia, kad Europos Komisijos pasiūlytas atsigavimo nuo koronaviruso krizės fondas sudaro prielaidas padaryti kokybinį šuolį Lietuvos ekonomikoje, tačiau pinigai turi būti nukreipti į ekonomikos žalinimą, skaitmenizaciją ir didesnės pridėtines vertės kūrimą. Šalies vadovas surengė konferenciją apie inovacijų skatinimą ir pasiūlė Lietuvoje įsteigti vyriausiojo mokslo ir inovacijų pareigūno pareigybę. Vilniaus universiteto profesorius Ramūnas Vilpišauskas interviu BNS sakė, kad Briuselio pateiktas ekonomikos gaivinimo planas turi rimtų trūkumų dėl lėšų panaudojimo neefektyvumo ir skolos naštos perkėlimo ateičiai. Jo teigimu, Lietuvos politikos formuotojai derybose turėtų neužsižaisti su pateiktų „skaičių magija“, o atidžiai vertinti finansinius įsipareigojimus ateityje bei ES lėšų panaudojimo sąlygas.

VPT tyrimas. Laikinoji Viešųjų pirkimų tarnybos vadovė Jovita Petkuvienė pranešė, kad apsaugos nuo koronaviruso priemonių pirkimų analizė bus atlikta iki birželio vidurio. Daugiausia įtarimų kelia institucijų pirkimai iš įmonių, kurios iki tol niekada neprekiavo medicinine įranga.

Sienų kirtimas. Pasieniečių vadas informavo, jog nuo gegužės 15-osios į Latviją ir Estiją iš kitų šalių kasdien atvyksta po daugiau kaip šimtą lietuvių, o Baltijos šalių gyventojai labai aktyviai naudojasi galimybe keliauti po šias šalis. Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė perspėja, kad visiems žmonėms, kurie per Baltijos kaimynes į Lietuvą grįžta iš kitų šalių, būtina 14 dienų izoliacija. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovai pranešė, jog nuo birželio leidus į Lietuvą atvykti iš Europos šalių, kur per dvi savaites sergamumas COVID-19 neviršijo 25 atvejų 100 tūkst. gyventojų, atvyksiantiems iš šalių, kur sergamumas bus didesnis nei 15 atvejų, vis dar reikės saviizoliuotis 14 dienų.

Diskusijos dėl karantino. Vyriausybei sulaukus kritikos dėl tebetęsiamo karantino, premjeras Saulius Skvernelis ketvirtadienį pareiškė, jog karantiną galima pabaigti nors ir šiandien, tačiau grąžinus gyvenimą į įprastas vėžes, greičiausiai, lauktų naujas koronaviruso protrūkis. Reikalaujantys karantiną baigti socialdemokratai pranešė dėl to rinksiantys parašus.

Pasiruošimas antrajai bangai. Premjeras taip pat sako, jog kilus antrai COVID-19 bangai, tokių griežtų ekonomikos suvaržymo priemonių, kokios buvo pritaikytos įvedus karantiną kovo mėnesį, visoje šalyje taikyti neplanuojama, būtų dirbama su atskirais viruso židiniais.

Užsienyje

* Koronaviruso aukų skaičius JAV perkopė 100 tūkst., Europoje – 175 tūkst.

* Estijoje per praėjusią parą nustatyta dar 11 užsikrėtimo koronavirusu atvejų, Latvijoje – keturi, vienas žmogus mirė.

* Koronaviruso pandemijos epicentru tapusioje Brazilijoje nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19 mirusių žmonių skaičius trečiadienį viršijo 25 tūkstančius.

* Pietų Korėjoje kilus virtinei naujų protrūkių ir nerimaujant dėl galimos antros susirgimų bangos, šalis ketvirtadienį grąžino kai kuriuos dėl koronaviruso epidemijos įvestus ir vėliau atšauktus fizinio atstumo reikalavimus.

* Japonijos vyriausybė parengė užsienio turistams skirtų specialių kuponų programą, pagal kurią kiekvienas jų kasdien sulauktų 185 JAV dolerių vertės paramos. Tokių priemonių imamasi norint atgaivinti nuo pandemijos smarkiai nukentėjusį ekonomikai svarbų šalies turizmo sektorių.

* Paskelbtas bendras organizacijų „Gelbėkit vaikus“ ir UNICEF tyrimas parodė, kad dėl COVID-19 pandemijos ekonominių padarinių iki 2020 metų pabaigos bendras skurde atsidūrusių vaikų skaičius visame pasaulyje padidės iki 672 mln. ir bus 15 proc. didesnis nei pernai.

* Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus komitetas nuo kovo užregistravo 208 su COVID-19 susijusius išpuolius prieš sveikatos apsaugos darbuotojus ir įrangą 13-oje valstybių. Incidentai varijuoja nuo žodinių grasinimų iki pastatų, kuriuose, kaip manyta, buvo COVID-19 pacientų, padegimo.

Svarbios naujienos, nesusijusios su koronavirusu:

* Statistikos departamentas pranešė, kad vidutinis paskaičiuotas (bruto) darbo užmokestis Lietuvoje, išskyrus individualias įmones, šių metų pirmąjį ketvirtį buvo 1381 euras – 9,4 proc. didesnis nei 2019 metų sausio-kovo mėnesiais.

* Kinijos marionetinis parlamentas ketvirtadienį pritarė planui parengti įstatymo projektą, numatantį Honkonge bausmes už atsiskyrimą, valstybės valdžios nuvertimą, terorizmą ir veiksmus, keliančius grėsmę nacionaliniam saugumui. Anot kritikų, šis įstatymas panaikins šio miesto autonomiją. Vašingtonas prašė dėl situacijos surengti neeilinį Jungtinių Tautų posėdį, tačiau Kinija siūlymą vetavo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
KĄ ir reikėjo įrodyt: "Per parą patvirtinti devyni nauji koronaviruso atvejai, septyni iš jų susiję su viruso židiniais tapusiomis sveikatos priežiūros įstaigomis" - visi faktai rodo, kad ve'Rygai tolimesnis viruso plitimas REIKALINGAS.

nu va

nu va portretas
leis judet po europa ,tai buduliai dar daug koronu prives,lauksim..... .

Anonimas

Anonimas portretas
Negi tas asilas veryga niekat nenustips o tas stribas tai ilgai netms
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių