Koronavirusas: Vėlinių savaitgalio pasekmės ir pirmadienių efektas

  • Teksto dydis:

„Laisvės TV“ kartu su „Įrodymais pagrįstos medicinos grupe“ pradeda informacinį projektą „Laikykitės, – medikai“, kurio tikslas – pateikti su COVID-19 susijusios informacijos analizę, veiksmų planus ir gaires. Grupės analitikas Jonas Bačelis šį kartą plačiau aptaria Vėlinių savaitgalio pasekmes ir visame pasaulyje paplitusį pirmadienių efektą.

Vėlinių savaitgalio atgarsiai skaičiuose

„Nuo pat rugsėjo dieninis naujų COVID-19 atvejų skaičius Lietuvoje dvigubėjo kas 12 dienų. Tai yra spartus eksponentinis augimas, kuriam tęsiantis, Kalėdų dieną būtų diagnozuota apie 20 tūkstančių naujų atvejų, – pastebi J. Bačelis. – Tačiau mūsų elgesyje lyginant su rugsėjo ir spalio mėnesiais daug kas pasikeitė, todėl paskutinę savaitę stebime augimo sulėtėjimą. Problema tampa naujų hospitalizacijų skaičius, kuris tik dabar pasiekia savo augimo piką: ligoninėse situacija visada atsilieka keliomis savaitėmis, todėl medikai tik dabar pradeda jausti per ilgąjį Vėlinių savaitgalį itin išaugusio užsikrėtimų skaičiaus pasekmes.“

Lapkričio 5–7 dienomis buvo stebimas labai ryškus naujų COVID-19 atvejų skaičiaus augimas (paveikslas A). Panašu, kad tai buvo tiesioginė ilgojo Vėlinių savaitgalio pasekmė: mirusius giminaičius lankantys gyventojai užkrėtė savo gyvus artimuosius, arba užsikrėtė nuo jų patys. Padidintas gyventojų mobilumas ir fizinis bendravimas spalio 30 – lapkričio 2 dienomis virto naujų diagnozių pagausėjimu po mažiau nei savaitės: tiek laiko prireikė simptomams pasireikšti (apie 4 dienas) bei tyrimo rezultatams gauti (1–2 dienas).

Pirmadienių efektas

J. Bačelis atkreipia dėmesį, jog nors pirmadieniais paprastai stebimas naujų atvejų skaičiaus sumažėjimas, reikėtų prisiminti, kad tai yra visame pasaulyje stebimas su viruso plitimo dinamika nesusijęs reiškinys.

„Savaitgaliais yra paimama ir į laboratorijas pristatoma mažiau mėginių. Juos ištirti užtrunka iki pirmadienio. Tad savaitgalio poilsis pirmadienį virsta naujų atvejų skaičiaus kritimu, – pastebi analitikas. – Tai ypač gerai matosi sudėjus kelių savaičių duomenis vienus virš kito. Taisyklę patvirtinanti išimtis įvyko po Vėlinių savaitgalio: naujų atvejų skaičiaus kritimas buvo stebimas antradienį po nedarbo diena buvusio pirmadienio. Priešingas efektas yra būdingas penktadieniams, kuomet į informacinę sistemą yra suvedami rezultatai iš mėginiais gausaus savaitės vidurio.“

Periodiškas pirmadienių efektas yra taip plačiai paplitęs pasaulyje, kad pagal jo nebuvimą, galima įtarti nesąžiningą statistikos pranešimo praktiką:


„Laikykitės, – medikai“ – tai informacinis projektas, kuriame aštuoniolikos medicinos ekspertų grupė visuomenei ir Sveikatos apsaugos ministerijai pateikia su COVID-19 susijusių duomenų analizę, veiksmų planus ir gaires. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaipėda ,žemaitis.

Klaipėda ,žemaitis. portretas
Tik buki mano kaip klaustukas.Mano giminėje taip ir įvyko.Prieš vėlines laidotuvės ten užsikrėtė keli per vėlines pasidalijo.Tai dabar vaduojasi keli su mirtimi.Kiti namuose serga,Duok Dieve sveikatos ,o bukiems neišmanėliams proto.Neskrizė bus dėl daugelio bukų kaltės.

Klaustukas

Klaustukas portretas
Ant kažko reikia suversti kaltę,tai ir vėlinių savaitgalis užkliuvo,mirusieji virusą skleidžia,žmonės labiausiai saugojosi tomis dienomis,net kaimų kapinėse kur vienas nuo kito per 20m su kaukėm,ir jokių kontaktų.Kas čia per tyrimas,per blusą dramblio nemato?

Ramass

Ramass portretas
O Seimo rinkimų pasekmių nematot? A, taigi lovio dalybų negalima matyti iš neigiamos pusės.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių