- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kombučia, fermentuotas arbatos gėrimas, jau yra pamėgtas kone visame pasaulyje dėl savo naudos sveikatai. Probiotikų, antioksidantų ir kitų produktų derinys suteikia šiam gėrimui daug sveikatai palankių privalumų. Vienas iš jų – virškinimo gerinimas. Nuo žarnyno sveikatos priklauso ne tik virškinamojo trakto veikla, bet ir kitos organizmo funkcijos bei visų sistemų veikla. Sveikas žarnynas ir sklandus virškinimo procesas reiškia mažiau streso kūnui ir sumažėjusių su juo susijusių sutrikimų tikimybę. Kartu su sveikatai palankia mityba ir gyvenimo būdu, kombučia gali padėti ne tik virškinimui, bet ir subalansuoti viso žarnyno veiklą.
Puikus būdas vartoti probiotikus
Kombučia yra natūralus probiotikų šaltinis. Fermentacijos proceso metu atsiranda gerųjų bakterijų, kurios padeda palaikyti sveiką žarnyno mikroflorą. Savo ruožtu probiotikai gali padėti subalansuoti žarnyno bakterijų pusiausvyrą, kuri yra svarbi virškinimui, imunitetui ir bendrai sveikatos būklei.
Sveikata besirūpinantys žmonės ieško būdų, kaip organizmą praturtinti probiotikais, todėl dažnai renkasi papildus. Tačiau tiesa ta, jog fermentuotas maistas yra kur kas geresnis pasirinkimas nei papildai. O štai kombučia įvardijama kaip vienas geriausių pasirinkimų norint greitai pagerinti probiotikų lygį. Jei siekiate to, lengviausias būdas tai padaryti yra užsisakyti kombučią internetu.
Be to, kombučia gali būti derinama su įvairiais kitais maisto produktais, kuriuose yra daug probiotikų. Rauginti kopūstai, marinuoti agurkai, duona su raugu ir jogurtas yra vieni ryškiausių maisto produktų, kurie padeda lengviau virškinti.
Žarnyno mikrobiomo atnaujinimas
Žmogaus kūne ir ant jo gyvenančių bakterijų skaičius yra didesnis nei viso organizmo ląstelių. Didžiausia šių bakterijų įvairovė gyvena būtent žmogaus žarnyne. Ši mikroorganizmų bendruomenė vadinama žarnyno mikrobiomu ir yra atsakinga už tai, kaip gerai yra virškinamas maistas.
Kombučia yra natūralus probiotikų šaltinis. Fermentacijos proceso metu atsiranda gerųjų bakterijų, kurios padeda palaikyti sveiką žarnyno mikroflorą.
Neigiamai paveikti žarnyno mikrobiomą gali netinkama dieta. Savo ruožtu naudingų bakterijų augimui ir virškinimo skatinimui reikalingas įvairus maistas. Fermentuoti maisto produktai ir gėrimai laikomi ypač naudingais.
Mokslas jau yra nustatęs, jog vos dešimties savaičių reguliarus fermentuoto maisto vartojimas gali pakeisti žmogaus žarnyno veiklą. Atliktame tyrime yra minima ir kombučia, kaip vienas geriausių būdų paįvairinti mikrobiomą, atkreipiant dėmesį į tai, kad fermentuotas maistas turi kur kas didesnį poveikį nei daug skaidulų turintis maistas.
Virškinimo fermentų lygio didinimas
Virškinimo fermentai yra ne mažiau svarbūs sveikam virškinamajam traktui nei probiotikai. Natūralių virškinimo fermentų trūkumas gali sukelti tokias problemas kaip laktozės netoleravimas, o tai savaime apsunkina gyvenimą kiekvienam, kuris mėgsta pieno produktus. Fermentų papildai gali būti žingsnis teisinga kryptimi, tačiau natūralių fermentų, padedančių skaidyti angliavandenius, riebalus ir baltymus, vartojimas paprastai yra geresnis būdas.
Kaip ir raugintuose kopūstuose, fermentuotuose gėrimuose, tokiuose kaip kombučia, gausu ir probiotikų, ir natūralių fermentų. Gąsdina padidėjusio skrandžio rūgštingumo rizika? Atminkite, jog tinkamas rūgšties kiekis mums yra labai reikalingas. Kombučioje esantys fermentai užtikrina, kad kūnas turėtų pakankamai įrankių, reikalingų geram virškinimui. O kai mūsų organizmas negamina pakankamai virškinimo fermentų, žarnynas gali patirti didelį diskomfortą – skrandžio skausmus, besikaupiančias dujas ar viduriavimą.
Virškinimo sistema ir imuniteto stiprinimas
Probiotikai, esantys kombučioje, gali padėti gerinti virškinimą, ypač jei turite virškinimo sutrikimų, tokių kaip pilvo pūtimas, vidurių užkietėjimas ar viduriavimas. Gerosios medžiagos taip pat gali skatinti ir taip reikalingą maisto medžiagų įsisavinimą.
Daugiau kaip 70 proc. imuninės sistemos ląstelių yra žarnyne, todėl sveikas žarnynas tiesiogiai veikia bendrą organizmo atsparumą infekcijoms. Probiotikai gali padėti stiprinti imuninę sistemą kovojant su patogeninėmis bakterijomis. Be to, fermentacijos metu kombučia gamina organines rūgštis, pavyzdžiui, gliukonatą ir laktatą, kurie gali padėti išvalyti organizmą nuo toksinų.
Svarbu paminėti, kad nors kombučia turi daug potencialios naudos sveikatai, jos poveikis gali skirtis priklausomai nuo žmogaus organizmo. Be to, per šio gėrimo vartojimas gali sukelti tam tikrų nepageidaujamų reakcijų, pavyzdžiui, padidėjusį rūgštingumą arba virškinimo problemas, todėl fermentuotus arbatos gėrimus taip pat reikėtų vartoti saikingai.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Auga sergamumas COVID-19: pasigirdo raginimai vėl nešioti kaukes10
Lenkijoje augant COVID-19 skaičiams, pasigirdo raginimai vėl nešioti kaukes. Teigiama, kad ten daugėja ir pacientų, hospitalizuotų dėl sunkių viruso atvejų. Kaukių naudojimas rekomenduojamas valstybinėse įstaigose ir institucijose. ...
-
Rugsėjo 10-oji – Pasaulinė savižudybių prevencijos diena
Respublikinės Klaipėdos ligoninės (RKL) Psichiatrijos filialas jungiasi prie 13 kartą Lietuvoje organizuojamo Atviros psichiatrijos mėnesio, kuris simboliškai sujungia dvi svarbias psichikos sveikatai datas: rugsėjo 10-ąją – Pasaulinę sav...
-
Oro tarša kietosiomis dalelėmis daug kur Lietuvoje išlieka aukšta, sostinėje – mažėja3
Aplinkos oro užterštumas kietosiomis dalelėmis (KD10) sekmadienį daugelyje miestų išlieka aukštas, situacija gerėja Vilniuje ir Panevėžyje, skelbia Aplinkos apsaugos agentūra. ...
-
Vasarą – COVID-19 bangelė: ko laukti rudenį?35
„Kol kas nėra ko labai nerimauti“, – dėl nuo liepos didėjusio COVID-19 ligos atvejų skaičiaus ramina prof. Aurelija Žvirblienė. Tačiau, imunologės įsitikinimu, kokliušo grėsmės ignoruoti nereikėtų. ...
-
Medikai įspėja: nepamirškite viruso13
Nors daugelis mūsų jau baigia pamiršti pandemijos aktualijas, medikai pastebi, kad koronaviruso sukeltų susirgimų Klaipėdoje ženkliai padaugėjo. ...
-
Daugumos rūkančiųjų priklausomybė prasideda nuo klasikinių cigarečių
Naujausio Eurobarometro tyrimo duomenimis, kovojant su rūkymu Lietuva juda priešinga kryptimi negu Europos Sąjunga (ES). Lyginant 2021 ir 2024 metais paskelbtų tyrimų duomenis, paaiškėjo, kad rūkymo mastai Lietuvoje išaugo iki 29 pro...
-
Fiksuojama padidėjusi oro tarša: kaip elgtis?9
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai atkreipia dėmesį, kad Aplinkos apsaugos agentūros (AAA) interneto svetainėje skelbiamame oro taršos žemėlapyje matyti, kad šiandien kai kuriose oro taršos matavimo stotel...
-
Geros atostogos – nebūtinai brangios
Nors ir gamta, ir darbų ritmas šaukte šaukia apie rudenį, atostogų sezonas dar neuždarytas. Poilsis nuo darbo ir kasdienio streso neabejotinai naudingas fizinei ir psichikos sveikatai. Vis dėlto, jeigu norite per atostogas tikrai pailsėti, ...
-
Tikrasis moteriškas grožis – sveikame kūne, ramiame prote ir pozityviose mintyse17
Nors moterų grožio standartai sparčiai keičiasi ir tai, kas dar prieš dešimtmetį atrodė norma, šiandien gali būti ir sunkiai priimtina, sveikos gyvensenos propaguotojos savo pavyzdžiu rodo, kad yra dalykų, kurie nepavaldūs laikui...
-
Lovoje – su keturkoju: kaip užtikrinti higieną?9
Katės ir šunys daugeliui yra tapę lygiaverčiais šeimos nariais. Juos įsileidžiame ne tik į savo širdis, bet ir į miegamuosius. Nors mintis dalytis lova su mielu augintiniu atrodo žavi ir viliojanti, ekspertų teigimu, turėtume nep...