Kokių klausimų apie vaikų sveikatą dažniausiai išgirsta gydytojai?

„Daktare, mano vaikas dažnai serga, čiaudėja, sloguoja ir kosti, kaip sustiprinti imunitetą?“ – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ žiūrovės klausimą išgirdo gydytojas Alvydas Unikauskas. Jo patarimu, vienas iš būdų stiprinti imunitetą – valgyti mažiau cukraus. Gydytojas taip pat atsakė į kitus tėvų klausimus.

Laidoje „Klauskite daktaro“ buvo pateikti dažniausiai gydytojui užduodami tėvų klausimai apie vaikų sveikatą. Mažą vaiką auginanti mama teiraujasi, kaip stiprinti jo imunitetą.

„Daktare, mano vaikas dažnai serga, čiaudėja, sloguoja ir kosti, kaip sustiprinti imunitetą?“ – klausia laidos žiūrovė.

Anot gydytojo, tai aktualus klausimas ne tik vaikams, bet ir suaugusiems. LSMU profesorius A. Unikauskas pateikė ne vieną rekomendaciją, ką daryti, norint sustiprinti imunitetą.

Vienas iš būdų – vengti cukraus. Anot gydytojo, vaikams reikia angliavandenių, jie daug juda, todėl reikia energijos. Tačiau grynas cukrus arba dideli cukraus kiekiai susilpnina imuninės sistemos funkciją. A. Unikauskas atkreipė dėmesį, kad cukraus būna net tuose produktuose, kuriuose nė neįtartume, pavyzdžiui, padažuose ar vaisių sultyse. Vaikams verčiau duoti uogų ar vaisių, o troškulį numalšinti paprasčiausiu vandeniu.

Vaikams reikia angliavandenių, jie daug juda, todėl reikia energijos. Tačiau grynas cukrus arba dideli cukraus kiekiai susilpnina imuninės sistemos funkciją.

„Norint, kad imunitetas būtų stiprus, taip pat labai svarbu pakankamai miegoti. Kai esate pavargę, tampa sudėtinga atlikti kasdienius darbus. Lygiai taip pat jaučiasi ir organizmas. Kuo labiau jis pavargęs, tuo sunkiau bus kovoti su liga“, – sako A. Unikauskas ir laidoje pateikia dar daugiau patarimų, kaip sustiprinti vaikų imunitetą.

Kita laidos žiūrovė teiraujasi, kaip sekti hemoglobino kiekį vaiko kraujyje.

„Baiminuosi dėl vaiko hemoglobino kiekio kraujyje. Norėjau paklausti, kaip jį reikėtų sekti ir, jeigu jis nepakankamas, ar visais atvejais reikėtų gerti papildus?“ – klausia mažamečio mama.

„Yra dvi pagrindinės priežastys, kodėl šiais laikais vaikai vis dar dažnai serga mažakraujyste. Pirma, mamos nemoka pradėti primaitinti kūdikio, kai jam sueina 6 mėnesiai. Antra, vaikams per retai atliekami kraujo tyrimai. Kai kurie kūdikiai mažakraujyste suserga dar prieš gimimą. Jei mama nėštumo metu sirgo mažakraujyste, kūdikis gimdamas neatsineš geležies atsargų“, – sako A. Unikauskas.

Gydytojo patarimu, jei norite išvengti vaiko mažakraujystės, svarbu laiku atlikti profilaktinius kraujo tyrimus. Taip pat svarbu pasirūpinti tinkama vaiko mityba. A. Unikauskas pastebi, kad mamos labai nustemba, kai medikai pasako, jog vaikas mažakraujyste susirgo dėl netinkamos mitybos.

„Mamoms įdiegta, kad kuo ilgiau jos maitins vaiką vien savo pienu, tuo ilgiau jis bus sveikas, tačiau nuo pusės metų vaikas turi gauti papildomo subalansuoto maisto: daržovių, kruopų, mėsos“, – sako gydytojas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių