Indija patvirtino dvi vakcinas nuo COVID-19

Indija leido ekstremalios padėties sąlygomis naudoti dvi vakcinas nuo koronavirusinės infekcijos – skiepus, sukurtus „AstraZeneca“ ir Oksfordo universiteto, bei vietos farmacijos įmonės „Bharat Biotech“ sukurtą preparatą, sekmadienį pranešė šalies vaistų reguliavimo institucija.

Artimiausiomis dienomis 1,3 mlrd. gyventojų turinčioje šalyje turėtų prasidėti didžiausia pasaulyje vakcinavimo kampanija.

Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi (Narendra Modis) tviteryje parašė, kad vakcinų patvirtinimas yra „lemiamas lūžio taškas siekiant sustiprinti narsią kovą“, kuris „spartina mūsų kelią link sveikesnės tautos be COVID'o“.

Indija užima antrą vietą pasaulyje pagal patvirtintų užsikrėtimo COVID-19 atvejų skaičių – šalyje infekcija nustatyta 10,3 mln. žmonių. Beveik 150 000 žmonių mirė.

Šalies vyriausybė jau surengė nacionalines pratybas prieš pradedama įgyvendinti masinio skiepijimo programą, skiepyti apmokyta apie 96 tūkst. sveikatos sistemos darbuotojų.

Pasaulinė sveikatos organizacija jau pasveikino šią žinią iš Indijos.

Skepticizmas dėl vakcinų

Naujosios vakcinos Indijoje, kaip ir kitose šalyse, aprobuotos ne be būgštavimų dėl jų saugumo. Neseniai 18 tūkst. gyventojų apklausa atskleidė, kad 69 proc. žmonių neskubės skiepytis.

„Iš pradžių aš labai džiaugiausi dėl vakcinos, tačiau nebe, nes nepasitikiu ja. Nesiskiepysiu“, – sekmadienį agentūrai AFP sakė 58 metų bankininkas Vijaya Dasas (Vidžaja Dasas).

„Nė viena vakcina nėra 100 proc. efektyvi, todėl kokia yra garantija, kad pasiskiepijęs neužsikrėsiu koronavirusu“, – sakė 48 metų pardavėjas Sumanas Saurabhas.

Naujajame Delyje veikiančio Visos Indijos medicinos mokslų instituto medicinos profesorius Anandas Krishnanas (Anandas Krišnanas) mano, kad valdžia turėtų paviešinti daugiau duomenų apie vakcinos bandymus.

„Jie turi paskelbti bandymų rezultatus ir leisti mokslininkams pasidaryti savo išvadą, ir tokiu būdu bus gerokai mažiau abejojimo dėl vakcinų“, – naujienų agentūrai AFP sakė jis.

Abiejų minėtų vakcinų reikia suleisti dvi dozes. Jas galima transportuoti ir laikyti normaliomis sąlygomis šaldytuvuose.

Pasaulio didžiausia vakcinų gamybos kompanija „Serum Institute of India“ skelbia per mėnesį pagaminanti nuo 50 iki 60 mln. dozių „AstraZeneca“ ir Oksfordo universiteto sukurtos vakcinos. Po žinios apie vakcinų aprobavimą paskelbimo jo vadovas Adaras Poonawalla (Adaras Punavala) tviteryje pranešė, kad vakcinos bus „paruoštos naudoti per ateinančias savaites“.

„Bharat Biotech“ dar turi užbaigti vakcinos trečiosios stadijos bandymus, tačiau generalinis vaistų kontrolierius V. G. Somani (V. G. Somanis) pranešė, kad kompanijos kuriamą vakciną leista ribotai naudoti „visuomenės naudai imantis daugybės atsargumo priemonių klinikinių bandymų režimu, kad būtų galima turėti daugiau vakcinacijos galimybių, ypač kalbant apie mutavusių atmainų atvejus“.

Per spaudos konferenciją vaistų kontrolierius taip pat žurnalistams pabrėžė, kad jo institucija „niekada kažko neaprobuotų, jeigu būtų bent menkiausias nuogąstavimas dėl saugumo“.

„Vakcinos yra 100 proc. saugios“, – sakė jis ir pridūrė, kad šalutiniai poveikiai kaip „nedidelis karščiavimas, skausmas ar alergija yra būdingi kiekvienai vakcinai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių