Ekspertas apie ginčą dėl eglučių grožio ir COVID-19 situaciją: čia pralaimi visi

  • Teksto dydis:

Prezidento Gitano Nausėdos suburtos Sveikatos tarybos narys, matematikas, Vaidotas Zemlys-Balevičius savo feisbuko paskyroje pasidalijo įžvalgomis apie koronaviruso duomenų tvarkymą ir pasakė, kodėl kasmetiniame ginče dėl gražiausios eglutės šiais metais pralaimi visi.

„Su naujais Lietuvos statistikos duomenimis persitvarkiau savo puslapį ir duomenis. Testų, atvejų ir mirčių atvejai dabar sudėti į vieną vietą. Kadangi viskas teikiama pagal savivaldybes, padariau tris failus: savivaldybių, apskričių ir visos Lietuvos. Pridėjau populiariausius rodiklius: atvejų skaičių 100 tūkst. per 14 dienų, teigiamų tyrimų dalį ir savaitinį augimą. Dabar vienoje vietoje galima pažiūrėti jų istoriją. Savivaldybių puslapyje pridėjau apskritis bei Lietuvos duomenis, kad būtų galima palyginti. Į atskiros savivaldybės puslapį pridėjau papildomus penkis grafikus“, – apie duomenų pertvarkymą rašė V. Zemlys-Balevičius.

Kasmetiniame ginče, kurio miesto eglutė gražiausia, pralaimi visi, nes epidemijos metu geriau prie eglutės neiti.

Ekspertas pateikė ir apskričių duomenis bei pakomentavo, kur COVID-19 situacija yra geriausia.„Visur labai aiškiai matosi Registrų centro užpylimas ir pačioje pradžioje nepilnai sutvarkyti testų duomenys. Kadangi visuose grafikuose galima pasirinkti norimą laiko periodą, tai nedidelė bėda. Apskričių duomenys yra gana įdomūs, Vilniaus ir Utenos apskritys turi mažiausiai atvejų 100 tūkst. gyventojų per pastarąsias dvi savaites. Vilniaus apskrityje mažiausia teigiamų tyrimų dalis. Lietuva pagal teigiamų tyrimų dalį yra lygiai per vidurį tarp apskričių“, – situaciją komentavo matematikas.

Freepik.com nuotr.

Bendra epideminė situacija yra bloga, bet tais nedideliais sumažėjimais galima džiaugtis ir laikyti ženklu, kad jei laikysimės saugumo reikalavimų, epidemiją įveiksime.

„Kasmetiniame ginče, kurio miesto eglutė gražiausia, pralaimi visi, nes epidemijos metu geriau prie eglutės neiti. Amžiname Vilniaus ir Kauno ginče galima pasidžiaugti, kad teigiamų tyrimų dalis per savaitę sumažėjo abiejuose miestuose. Savaitinis augimas abiejuose miestuose persisuko į neigiamą pusę. Situacija pagerės, kai neigiamas augimas išsilaikys savaitę ar dvi, tai – gera pradžia pusė darbo. Bendra epideminė situacija yra bloga, bet tais nedideliais sumažėjimais galima džiaugtis ir laikyti ženklu, kad jei laikysimės saugumo reikalavimų, epidemiją įveiksime. Džiaugtis – tai nereiškia atsipalaiduoti. Iki epidemijos įveikimo laukia dar daug darbo, kuris prasideda nuo elementaraus saugojimosi: kaukių nešiojimo, distancijos laikymosi ir kontaktų mažinimo“, – feisbuke rašė V. Zemlys-Balevičius.

Matematikas taip pat pateikė ir nuorodas į tekste aptartus duomenis.

Duomenys ir statistika – čia.

Atnaujintas savivaldybių puslapis – čia.

Apskrities / savivaldybės atnaujintų grafikų pavyzdys – čia.

Matematiko indėlį į koronaviruso duomenų tvarkymą pastebė ir profesorius Vytautas Kasiulevičius. „Sakote, ką gali vienas žmogus? Pasirodo, kad gali atverti svarbiausius COVID-19 duomenis visuomenei. Vilniaus universiteto mokslininkas V. Zemlys Balevičius tai daro kasdieną savo entuziazmo dėka“, – feisbuke rašė profesorius.

Primename, kad per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 1136 nauji COVID-19 ligos atvejai, dėl koronaviruso mirė 13 žmonių, pirmadienį pranešė Statistikos departamentas. Per praėjusią parą pasveiko 86 žmonės.

Nuo pandemijos pradžios COVID-19 liga šalyje užsikrėtė 61 tūkst. 325 asmenys, 46 tūkst. 378 – tebeserga, 14 tūkst. 211 – pasveiko. Dėl koronaviruso Lietuvoje iš viso mirė 505 žmonės, dėl kitų priežasčių mirė 231 koronavirusu užsikrėtusysis.

Per praėjusią parą ištirti 4 405 ėminiai dėl įtariamo koronaviruso, bendras nuo pandemijos pradžios ištirtų ėminių skaičius siekia 1 mln. 256 tūkst. 380.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kad jūs vdziunus,zurnaliugas ir parsidavelius gydytojus suėsti vėžys už šita afera,melo skleidimą ,propaganda ir babkiu plovimą.parsidavet bilo geitso įtakai,velnio isperos. Jūsų vaikai ir anūkai gyvens šitoje parsidaveliu,vagių šaly,jei išgyvens per jumis.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių