Celiakija: kasdieniai mitybos sunkumai Pereiti į pagrindinį turinį

Celiakija: kasdieniai mitybos sunkumai

2014-12-08 16:00
Celiakija: kasdieniai mitybos sunkumai
Celiakija: kasdieniai mitybos sunkumai

Gliutenas – specifinis baltymas, dažniausiai randamas kviečiuose, rugiuose, miežiuose. Tai – sveika ir naudinga medžiaga, tačiau kai kurie žmonės gali jo netoleruoti ir būti jam alergiški. Toks gliuteno netoleravimas vadinamas celiakija. Ši alergija tampa vis aktualesne problema vakarietiškajame pasaulyje.

Vengti gliuteno

Sergantiems celiakija glitimas pažeidžia plonosios žarnos gleivinę, dėl to sutrinka maistinių medžiagų, vitaminų ir mineralinių medžiagų įsisavinimas. Žmonės, sergantys šia liga, turėtų vengti duonos, sausainių, makaronų ir visų kitų maisto produktų, kurių sudėtyje yra glitimo turinčių sudedamųjų dalių.

Celiakijos simptomai yra individualūs, todėl ši liga kartais diagnozuojama pavėluotai. Pavyzdžiui, vieniems ji pasireiškia vidurių užkietėjimu, kitiems – viduriavimu, treti gali visai nejausti su sutrikusia žarnyno funkcija susijusių simptomų.

Bet kokiu atveju, sergant celiakija, rekomenduojama valgyti natūralius, glitimo neturinčius produktus arba produktus, iš kurių glitimas pašalintas. Taip pat vengti maisto produktų, kuriuose gali atsirasti glitimo dėl kryžminio užteršimo. Taip gali nutikti, jei duona be glitimo yra skrudinama toje pačioje skrudintuvėje, kur prieš tai buvo skrudinta duona turinti glitimo.

Visam laikui apriboti maisto produktų su glitimu vartojimą yra vienintelis veiksmingas būdas išvengti šios ligos simptomų bei komplikacijų.

Atidumas etiketėms

Jei jau turite problemų dėl gliuteno toleravimo, privalote atidžiai skaityti maisto produktų etiketes.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad maisto produktai, kurie yra specialiai sudaryti arba paruošti taip, kad atitiktų glitimo netoleruojančių žmonių poreikius, ir tiekiami rinkai tokia paskirtimi, turėtų būti ženklinami įrašais „labai mažas glitimo kiekis“ arba „be glitimo“. Teiginys „labai mažas glitimo kiekis“ naudojamas ženklinant maisto produktus, kuriuose glitimo kiekis neviršija 100 mg/kg, Jei glitimo kiekis neviršija 20 mg/kg, naudojamas teiginys „be glitimo“. Teiginys „be glitimo“ gali būti naudojamas ir ženklinant įprastus maisto produktus, jei glitimo kiekis neviršija 20 mg/kg.

Restoranuose ar kavinėse taip pat teiraukitės aptarnaujančio personalo, ar patiekale, kurį norite užsisakyti, nėra alergiją galinčių sukelti produktų.

Bėdos dėl tešlos

Atsisakius glitimo, namuose kepant pyragus iš kitų rūšių miltų kyla bėdų dėl jų „surišimo“. Tam, kad kepiniai nesubyrėtų, galima naudoti pupenių dervą. Ji gaminama iš guaro pupelių. Tiesa, ji įeina ir į dažną šalyje parduodamų miltų mišinį be glitimo. Tad nusipirkti tokį miltų mišinį būtų paprasčiausias variantas.

Norintiems eksperimentuoti, patartina atsižvelgti į miltų skonines ir tekstūros savybes. Bene populiariausias kvietinių miltų pakaitalas – neintensyvaus skonio baltųjų ryžių miltai, tinkantys daugeliui patiekalų. Riešutų skonio sojų miltai turi daug baltymų ir riebalų, geriausia juos maišyti su kitokiais miltais ir kepti pyragėlius su riešutais ar vaisiais. Kukurūzų miltai puikiai tinka keksams, vafliams ir blynams.

Celiakijai būdingi simptomai:

skrandžio skausmas,

pykinimas, vėmimas,

pilvo pūtimas,

viduriavimas,

vidurių užkietėjimas,

svorio kritimas,

odos bėrimas ir niežėjimas,

sulėtėjęs augimas,

nuovargis,

kraujavimas iš nosies,

plaukų slinkimas,

burnos opos.

Maisto produktai, kuriuose yra arba gali būti glitimo:

miežiai, rugiai, kvietrugiai, kviečiai, avižos,

kvietiniai miltai, manų kruopos,

alus,

duona,

krekeriai,

skrebučiai,

makaronai,

salotų padažai, sojų padažas,

greitai paruošiamos sriubos.

Maisto produktai, kuriuose natūraliai nėra glitimo:

šviežia mėsa ir paukštiena,

natūralios vaisių ir daržovių sultys,

medus,

kukurūzai,

šviežia žuvis ir jūros gėrybės,

žemės riešutai,

sviestas,

kiaušiniai.

Tarp kitko

Moksliniais tyrimais nustatyta, kad kūdikiai, kurie maitinami motinos pienu, celiakija serga rečiau. Vaikai, kurie per anksti pradedami maitinti glitimo turinčiu maistu, turi didesnę riziką susirgti celiakija. Taigi, rekomenduojama kūdikius kiek galima ilgiau maitinti motinos pienu. Pradiniam kūdikių maitinimui ir tolesniam maitinimui skirti mišiniai sudėtyje neturi glitimo. Jei vyresniam kūdikiui ar mažam vaikui nustatytas padidėjęs jautrumas glitimui, rekomenduojama rinktis jo amžiaus vaikui tinkamus produktus be glitimo.

Specialisto komentaras

Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų filialo Vaikų ligoninės vaikų gastroenterologijos skyriaus vaikų neinfekcinės gastroenterologijos poskyrio vyr. ordinatorius, gydytojas, gastroenterologas dr. Vaidotas Urbonas „Lietuvos sveikatai“ yra sakęs:

- Europoje celiakija serga apie 1 proc. žmonių. Bent jau tiek yra nustatytų atvejų. Iš nenustatytų spėjama, kad serga iki 7 proc. Celiakija dažnai supainiojama su kitomis ligomis. Šiandien tai blogiausiai diagnozuojama liga Lietuvoje. Jos klinikiniai simptomai yra būdingi daugeliui ligų. Klasikiniu atveju, celiakija prasideda tada, kai žmogus pirmą kartą paragauja gliuteno turinčių produktų, tai yra, būdamas apie pusės metų amžiaus. Kūdikiui sulėtėja svorio bei ūgio augimas. Kiti simptomai – pilvo pūtimas, polifekalija, irzlumas, prastas apetitas, geležies stokos mažakraujystė. Suaugusiems žmonėms, kurie serga celiakija, gali sumažėti svoris, prasidėti depresija, nerimas ir kitos psichologinės problemos, taip pat dantų priekinio emalio pažeidimai. Šie klinikiniai simptomai gali būti priskirti prie įvairių ligų. Specialus metodas, kuriuo diagnozuojama celiakija, yra antikūnų tyrimai. Net ir laikantis dietos kurį laiką šie antikūnai neišnyksta.
Manoma, kad žmogui, sergančiam celiakija, apie tris kartus padidėja tikimybė susirgti autoimunine liga, pavyzdžiui, pirmo tipo cukriniu diabetu, autoimuniniu tiroiditu, autoimuniniu hepatitu, sisteminėmis jungiamojo audinio ligomis, vilklige bei reumatoidiniu artritu. Kitos su celiakija susijusios ligos yra kaulų tankio sumažėjimas, osteopenija, osteoporozė. Pati sunkiausia komplikacija – tai onkologinės ligos, pavyzdžiui, plonosios žarnos limfoma. Laimei, šios ligos yra gana retos. Ne daugiau kaip 1 proc. žmonių, kurie serga celiakija ir nesilaiko dietos, susiformuoja piktybinės ligos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų