Apie galimybių paso taikymą nuo 12 metų: maištas arba konfliktas nėra blogis

  • Teksto dydis:

Psichoterapeutas Olegas Lapinas sako, kad Vyriausybės nutarimas galimybių pasą taikyti asmenims nuo 12 metų pirmiausiai yra pilietinės visuomenės formavimo procesas.

O. Lapinas apie daug visuomenėje diskusijų sukėlusį klausimą pasisakė LNK laidoje „Labas vakaras, Lietuva“.

– Kaip į tokį žingsnį gali sureaguoti jaunas žmogus, jo pasaulis?

– Tai, žinoma, sukels nepasitenkinimą. Tai apribos paauglį, o tai sukels diskomfortą ir nepasitenkinimą. Mano supratimu, tas diskomfortas ir nepasitenkinimas yra toks ir tiek, kiek jo apskritai yra Lietuvos visuomenėje, todėl, kad iš esmės santykis su vakcina nėra kaip santykis su mokslu pagrįstu faktu, o kaip santykis su tam tikra politika, represine politika. Ir valstybė, kuri naudoja savo priemones, ji neišvengiamai suvokiama kaip manipuliuojanti manimi. Ji verčia mane kažkaip elgtis. Kol toks požiūris į valdžią išlieka, tol išlieka ir pasipriešinimas. Nemanau, kad paaugliai turės ypatingą pasipriešinimą, nes jie yra dalis mūsų visuomenės. Labai norėtųsi, kad mūsų paaugliai, kaip ir apskritai visuomenė, truputį priartėtų prie valdžios, kad valdžia būtų dar artimesnė, aišku, ne taip toli kaip Rusijoje ar Uzbekistane, kur ką pasakys vadas, tai ir gerai, bet vis dėlto, kad būtų didesnis dialogas. Kad mokykloje būtų aiškinimai, kad būtų važinėjama per mokyklas ir aiškinama kaip tai, kodėl taip yra, kad būtų mažiau mitų ir daugiau mokslu pagrįstų faktų.

– Mes matome ryškų visuomenės susiskaldymą įvairiais klausimais, ypač skiepijimo, pandemijos valdymo klausimais. Šeimose gali būti taip, kad 14 ar 15 metų žmogus gali turėti savo argumentus, nuomonę, ir ji gali nesutapti su tėvų, kurie, tarkim, nusprendė neskiepyti vaikų arba patys nesiskiepyti, o vaikai tarsi norėtų turėti daugiau laisvių ir galimybių, eiti šiuo keliu, ir įvyksta šeimoje priešprieša. Ar čia nėra tokio pavojaus, maišto viduje ir santykių krizėmis?

– Niekada negalvojau, kad maištas arba konfliktas yra blogis, manau, kad tai yra vystymosi rezultatas. Visose šalyse, kur vykdavo nauji sprendimai, atsirasdavo ir pasipriešinimas – ir feminizmui, ir lygioms teisėms, ir LGBT, ir Turkijos, Stambulo nutarimams, pasipriešinimai yra vystymosi variklis, juose atsiranda nauja tiesa, kuri į save integruoja dvi besipriešinančias dalis. Manau, kad per kovą pasaulyje vyksta dialektiniai šuoliai. Tada atsiranda nauja idėja, nauja politika, kuri padeda atsižvelgti į abi priešingas puses. Iš principo žiūriu pozityviai į galimybę, kad kažkur paaštrės konfliktai. Mano supratimu, paaugliams reikia vystyti pilietinę atsakomybę, jiems reikia suteikti galimybę pareikšti savo nuomonę.

Daugiau minčių – vaizdo įraše:

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

NEPISKIT PROTĄ

NEPISKIT PROTĄ portretas
COVID-19 STRATEGIC PREPAREDNESS AND RESPONSE PROGRAM AND PROPOSED 25 PROJECTS UNDER PHASE 1

mama

mama portretas
''Niekada negalvojau, kad maištas arba konfliktas yra blogis, manau, kad tai yra vystymosi rezultatas'' - Na puiku skatinate pauglius maistauti ne pries valdzia, o pries tevus :)) Kalbat ir priestaraujat sau, tai norit vaikus mokyti vergauti, paklusti, nuolaidziauti, tai maistauti.. :)) uzzombinti kaip sovietmeciu

Anonimui Pydarui

Anonimui Pydarui portretas
Lietuvos genocidas tęsiasi, kada busime laisvi....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių