Negalia — ne priežastis gyventi be sekso

Jei jūs ar jūsų partneris, sutuoktinis tapo neįgaliu, kad tai dar nereiškia, jog kartu su tuo atėjo ir intymaus gyvenimo pabaiga, sako psichoterapeutas-seksologas Viktoras Šapurovas. Švelnumo ir šilumos reikia visiems, o pasitikėjimas savimi gali būti labai seksuali savybė.

Merginos ieško per skelbimus

Trisdešimt penkerių metų Darius  dėl raumenų distrofijos negali ne tik vaikščioti, bet ir silpnėja kiti raumenys, mažėja sąnarių judrumas.

„Tikriausiai tiesiog nusibodo būti vienam. Norisi mylėti ir būti mylimam. Juk kiekvienam norisi šalia turėti žmogų, į kurio petį galėtum atsiremti sunkią akimirką ar drauge pasidžiaugti sėkme“, - neslėpė Darius.

Dėl ligos negalintis vaikščioti vyras draugės ieško per skelbimus. Laukia, kol kuri nors mergina ar moteris susidomės ir paskambins. Atsiliepusiųjų į paskutinį jo dėtą skelbimą – kelios. Visos jos turi negalią. Tai – ne kliūtis. „Išvaizda nesvarbu, svarbu, koks ji yra žmogus“, - tikino Darius. Su sveikomis merginomis jis niekuomet nėra draugavęs ne todėl, kad prieš jas yra nusistatęs.

„Tokios niekuomet neatsiliepia į mano  skelbimus. Pačiam atsiliepti į kitų skelbimus? Oi, ne. Neišdrįsčiau“, - sakė vyras.

Poros ieškoti jis ėmė sulaukęs 24-erių metų. Iki tol sportavo, lankė būrelius – nebuvo laiko ir nereikėjo. Pirmoji draugė irgi buvo viena iš į skelbimą atsiliepusių merginų. Kaip bendravo? „Aš pas ją namo nuvažiuodavau, ji pas mane atvažiuodavo“, - aiškino Darius. Jo artimieji prasidėjusia meile džiaugėsi.  Beje, santykiuose tarp neįgalių žmonių intrigų, pavydo netrūksta.



Nenori kalbėti apie menkavertiškumą

Dalia anksčiau net neįsivaizdavo, kad galėtų svajoti apie bučinį ar ką nors daugiau su neįgaliu vyru. „Tiesą sakant, šalia žmonių su negalia jausdavausi nejaukiai. Bet dabar su tokiu gyvenu ir esu labai laiminga“, - sakė moteris.

Gydytojas V.Šapurovas, lygindamas sveikų ir žmonių su negalia asmeninio gyvenimo problemas pastebi, kad pastarųjų situacija yra ypatinga. „Svarbus yra lygybės jausmas, todėl nemažai neįgaliųjų draugo ar draugės ieško taip pat neįgalaus. Žmogui labai sunku pakelti menkavertiškumo jausmą, jis dažnai kamuoja net ir patį sveikiausią žmogų. Kai draugauja du neįgalieji, menkavertiškumo jausmas daug mažesnis“, - teigė V.Šapurovas.

Pasak gydytojo, neįgalieji ligos pradžioje ar po traumos gali būti labai dirglūs, nes sunku susitaikyti su tokia realybe. Emocinė būklė po kiek laiko žymiai pagerėja ir tuomet surastas draugas, sutuoktinis labai branginamas. „Jam daromos nuolaidos, daugiau atsižvelgiama į jo norus, įpročius“, - kalbėjo seksologas.

Plačios galimybės

Ne paslaptis, kad dėl negalios ar nuo ligos vartojamų vaistų nukenčia seksualinio gyvenimo kokybė.

Tačiau tik labai nedaug žmonių dėl sveikatos būklės neturi galimybės užsiimti kokios nors rūšies seksu.

„Kas bepasikeistų gyvenime, svarbu prisitaikyti. Jei neįmanoma pasiekti orgazmo, galima siekti pakankamai didelio malonumo fizinio kontakto su partneriu metu.

Kartais moterys turi ryškų gailestingumo jausmą, džiaugiasi padedamos savo partneriui. Apie dvidešimt procentų moterų nepatirdamos orgazmo labai džiaugiasi suteikdamos malonumą savo vyrui. Tokia sveika moteris ir su neįgaliuoju tikriausiai bus laiminga“, - mano V.Šapurovas.



Stuburo pažeidimus, kai sutrinka galūnių funkcijos, dažnai lydi vyrų erekcijos, orgazmo sutrikimai, moterų lytinių organų jautrumas, gebėjimas susijaudinti. „Daliai žmonių nepilnas jautrumas, dalinė erekcija atsistato per keletą mėnesių po traumos. Neturint galimybės pasiekti fizinio orgazmo, galima galvoti apie mišrią fizinę ir psichologinę iškrovą. Pasitenkinimo galimybės gana plačios. Erekcijai gerinti yra specialūs preparatai, deja, jie pas mus nėra kompensuojami“, - apgailestavo seksologas.

Anot jo, kai žmogus turi sėkmingo lytinio gyvenimo patirtį, po traumos yra aišku, ko reikia siekti. „Suprantama, kad galima pasiekti tik dalies to, kas buvo gero. Bet čia reikia ne tiek susitaikymo su likimu, kiek noro ir pastangų. Už jas visuomet, bent dalinai, apdovanojama“, - sakė V.Šapurovas.

Vengia dėl skausmo

Sergantieji tam tikromis ligomis privalo įveikti ir skausmą. Kai blogai jaučiamasi, sunku mėgautis lytiniais santykiais. Labai svarbu laisvai pasikalbėti su partneriu apie savo problemas, jausmus, baimes.

„Svarbiausias dalykas - reikia mėgautis tuo, ką galite daryti. Protingiausiai pasielgia tie, kurie atsižvelgia į savo ligą ir atitinkamai sutvarko seksą. Pavyzdžiui, esant sąnarių skausmui sueities metu geriau būti apačioje, pasyvioje pozicijoje“, - pateikė pavyzdį seksologas. Pasak jo, yra ir specialių pozicijų, bet jas reikia derinti su specialistu.

Dar viena galimybė – masturbacija. „Puikus variantas, ar tai būtų vienpusė, ar abipusė masturbacija.  Jau seniai paneigtas mitas apie jos žalą. Tas pats pasakytina ir apie oralinį seksą. Yra ir visiškai sveikų porų, kurios masturbaciją, oralinį seksą vertina labiau už įprastinį aktą. Svarbiausia yra artumo jausmas, požiūrio lankstumas.“, - kalbėjo V.Šapurovas. Jis priminė, kad visos intymių santykių formos, kurios tenkina abu partnerius, yra priimtinos.



Tinka visos priemonės, malšinančios skausmą: medikamentai, procedūros. Be to, padėti gali ir specialūs preparatai ar psichoterapija. Tačiau dėl seksualinių problemų žmonės su negalia vengia kreiptis į gydytojus. Ir ne tik dėl drovumo, bet ir todėl, kad yra nusivylę medikais.

Prezervatyvus perka tėvai

Neįgaliu tapusio žmogaus partneriui V.Šapurovas patartų kuo greičiau apsispręsti, ar norite toliau būti kartu.

„Nieko nereikia daryti iš gailesčio, neįgalieji tai ypač stipriai jaučia. Jei nemylite šio žmogaus, vis vien reikės išsiskirti, bet bus daug abipusio pykčio. Jei greitai išeisite, neįgalusis greičiau ras sau kitą draugą, sutuoktinį. Jei pasiliekate, kantriai ir meiliai stenkitės padėti atrasti ir išvystyti naujas jautrias vietas. Tas žmogus jums bus be galo dėkingas“, - teigė seksologas.

Pasak V.Šapurovo, net ir patys konservatyviausi neįgalių jaunuolių tėvai tapo liberalesni ir nedraudžia jų atžalos draugui ar draugei likti nakvoti. Tačiau nevertėtų pamiršti apie kontracepciją. „Kartais tėvai priversti pirkti prezervatyvus arba skirti tam pinigus, nes neplanuotas pastojimas „kainuoja“ daug brangiau“, - sakė gydytojas.


Šiame straipsnyje: negaliaseksasintymus gyvenimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Dz

Dz portretas
As esu sveika o mano vyras su negale bet mums netrugdo gyvenam normalu pilnaverti gyvenima. Sekmes Dariau!

Sraigė

Sraigė portretas
(„Išvaizda nesvarbu, svarbu, koks ji yra žmogus“, - tikino Darius),- tu teisus, Dariau. Sėkmės Tau ir visiems Žmonėms.

muahahahha

muahahahha portretas
Teisingai, galima tratintis i burna ir i šikynę!
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių