Dešrelių su konservantais ant laužo kepti nevalia Pereiti į pagrindinį turinį

Dešrelių su konservantais ant laužo kepti nevalia

2009-04-24 15:29
Dešrelių su konservantais ant laužo kepti nevalia
Dešrelių su konservantais ant laužo kepti nevalia / Mindaugo Ažušilio nuotr.

Maisto kokybę kontroliuojantys specialistai sako, kad parduotuvėse parduodamos rūkytos dešrelės netinkamos kepti ant laužo. Mat šiuose gaminiuose esantys konservantai kepant virsta žmogaus sveikatai pavojinga medžiaga.

Kone vasariški orai ir pramogauti įpareigoja vasariškai. O kur iškyla, ten ir kepsnys. Vieniems tinka tik šviežios mėsos šašlykas, o kiti mėgsta pasikepinti dešreles. Parduotuvėse jų yra keliolika rūšių, tačiau, pasak specialistų, iškeptos virš atviros ugnies ar kepsninėje dešrelės pasidaro nuodingos, nes jose yra konservantų - nitritų.

„Šių dešrelių negalima kepti grilyje ant atviros ugnies, nes dūmuose esantys fenoliai jungiasi su nitritais ir taip susidaro pavojingi sveikatai nitrozofenoliai“, - sakė Irena Pečiulienė, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistė.

Maisto kokybės ekspertai teigimu kone visose parduodamose virtose ar rūkytose dešrelėse ir dešrose yra konservantų, kurie pažymėti ženklu E250, kitaip vadinamu nitritinėmis druskomis. Maisto pramonėje juos griežtai nustatytais kiekiais vartoti leidžiama ir gamintojai, pagal dabar galiojančią tvarką, neprivalo įspėti vartotojo, kad produktas gali turėti šalutinį poveikį.

Maisto ir veterinarijos tarnybos specialistų nuomone dabar galiojanti tvarka yra netobula, bet kol kas įstatymų pakeitimų nenumatyta.

Rekomendacija nitritų turinčių gaminių nekepti virš atviros ugnies galioja jau seniai, tokias dešreles galima tik virti arba troškinti. Maisto specialistė sako, kad šį konservantą draudžiama dėti į šviežią mėsą, todėl kepsniams ji puikiai tinka.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų