Penki ryškiausi Eurolygos talentai: geriausieji matomi tarp pirmųjų NBA pasirinkimų

  • Teksto dydis:

Du Eurolygoje šį sezoną rungtyniaujantys jaunuoliai matomi kitų metų NBA naujokų biržos pirmajame dešimtuke. Dar bent trys jaunieji talentai atkreips skautų dėmesį ir anksčiau ar vėliau taip pat gali išgirsti NBA komisarą Adamą Silverį tariant jų pavardes.

Tinklalapis basketnews.lt atrinko penkis ryškiausius 2019-2020 m. Eurolygos sezono talentus, į kuriuos verta atkreipti dėmesį, mat jų karjeras jau kuris stebi skautai iš viso pasaulio.

Theo Maledonas (Vilerbano ASVEL)

Vilerbano ASVEL komandos globojamas 18-metis talentas yra regimas tarp talentingiausių pasaulio jaunuolių, potencialiai išgirsiančių savo pavardę NBA naujokų biržoje.

T. Maledonas žengti krepšinio keliu pradėjo prancūzų INSEP institute, o į ASVEL sistemą pateko 2017-ųjų vasarą. 2017-2018 metų sezone daugiausia rungtyniavęs Prancūzijos U21 čempionate, jaunuolis netrukus sulaukė šanso debiutuoti ir aukščiausiame vyrų divizione. Jis mače su Šolė „Basket“ minutei žengė į aikštę ir, būdamas šešiolikos, tapo jauniausiu ASVEL žaidėju klubo istorijoje.

Per 33 rungtynes U21 pirmenybėse T. Maledonas vidutiniškai fiksavo 15,7 taško, 4,9 rezultatyvaus perdavimo ir 4,5 atkovoto kamuolio rodiklius.

2018 metų rugpjūtį, praleidęs metus ASVEL piramidėje, perspektyvusis jaunuolis su Vilerbano ekipa pasirašė pirmąjį karjeros kontraktą, kuriuo su šia Prancūzijos ekipa susisaistė iki 2021 metų.

2018-2019 metų sezone Manto Kalniečio patarimų klausęs T. Maledonas su Lietuvos rinktinės kapitonu dalijosi užduotimis, žaidė ir kartu, ir keitė vienas kitą aikštėje.

Jaunoji ASVEL žvaigždė 12 iš 18 rungtynių Europos taurėje pradėjo starto penkete, vidutiniškai rungtyniavo po 18 minučių, pelnė po 7,1 taško, atkovojo po 2,4 kamuolio ir atliko po 2,1 rezultatyvaus perdavimo.

Tuo metu vietiniame fronte T. Maledonas kartu su komandiniais apdovanojimais pradėti žertis ir individualius titulus. Pergalingame Prancūzijos taurės finale į Le Mano „Sarthe Basket“ krepšį tuomet 17-metis talentas sumetė 13 taškų ir buvo pripažintas naudingiausiu finalo žaidėju, tuo pačiu tapdamas jauniausiu MVP istorijoje.

Pirmąkart nuo 2012 metų šis trofėjus atiteko Prancūzijos žaidėjui.

Scanpix nuotr.

Prie iškovoto Prancūzijos lygos trofėjaus prisidėjo geriausio jaunojo žaidėjo apdovanojimas ir patekimas į „Visų žvaigždžių“ renginį. Jis tapo jauniausiu tokio pripažinimo sulaukusiu krepšininku nuo 1987 metų, kada buvo pradėta organizuoti „Visų žvaigždžių“ krepšinio šventė.

Ginant šalies garbę tarptautiniuose turnyruose, T. Maledonas 2016-aisiais su šešiolikmečių rinktine laimėjo Europos čempionatą, o 2018-aisiais, užimdamas kapitono pareigas, su septyniolikmečiais pasiekė pasaulio U17 pirmenybių finalą, kuriame 52:95 nusileido JAV rinktinei.

Milžinišką potencialą turintis T. Maledonas savojo šanso sulaukė ir vyrų rinktinėje, kurios duris pravėrė prabėgusioje atrankoje į šių metų pasaulio čempionatą. Mače su Suomija jis į aikštę žengė būdamas septyniolikos metų ir aštuonių mėnesių amžiaus, taip gerokai perspjaudamas NBA ir Prancūzijos legendą Tony Parkerį.

ASVEL prezidentas pirmąsyk Prancūzijos rinktinės marškinėlius apsivilko 18,5 metų amžiaus.

Šviesą ateitį turintis Maledonas 2020 metų NBA naujokų biržoje regimas tarp 10-ies talentingiausių jaunuolių: „NBADraft.net“ prognozuoja 5-ąjį šaukimą, „Bleacher Report“ ir „NBC Sports“ – 6-ąjį, o „NBADraftRoom.com“ – 9-ąjį.

Deni Avdija (Tel Avivo „Maccabi“)

Praėjusį sezoną Eurolygoje su Tel Avivo „Maccabi“ marškinėliais debiutavęs dvimetrinis 18-metis šį rudenį pasitiko antrą vasarą paeiliui pažymėjęs aukso medaliu. Atstovaudamas Izraelio U20 rinktinei, universalus jaunuolis 2018-aisiais laimėjo Europos čempionatą Vokietijoje, o šiemet – gimtajame Izraelyje.

Stabilumu išsiskyręs D. Avdija pastarąją vasarą U20 pirmenybėse fiksavo 18,4 taško, 8,3 atkovoto kamuolio, 5,3 rezultatyvaus perdavimo ir 22,6 naudingumo balo rodiklius.

Finale su ispanais jis įmetė 23 taškus, atliko 7 rezultatyvius perdavimus, atkovojo 5 kamuolius, blokavo 3 metimus ir buvo pripažintas dvejų metų vyresnių čempionato MVP.

Buvusios Jugoslavijos rinktinės nario Zuferio Avdijos sūnų „Maccabi“ po savo sparnu oficialiai priglaudė 2017-ųjų lapkritį, kai abi pusės pasirašė šešerių metų trukmės sutartį. Po kelių savaičių D. Avdija pasirodė aikštėje Izraelio lygos mače ir, būdamas 16 metų ir 320 dienų amžiaus, tapo jauniausiu „Maccabi“ debiutantu istorijoje.

2018 metais D. Avdija prestižinėje „Krepšinis be sienų“ stovykloje nuskynė MVP titulą, o po pusmečio tą patį padarė jau už Atlanto vykusiose pratybose NBA „Visų žvaigždžių“ savaitgalio metu.

Praėjusio sezono Eurolygos jaunimo varžybose „Maccabi“ komandą iki finalinio etapo Vitorijoje atvedęs 205 cm ūgio jaunuolis per 7 mačus vidutiniškai pelnė po 24,4 taško, atkovojo po 11,4 ir perėmė po 2,9 kamuolio, atliko po 6,3 rezultatyvaus perdavimo, rinko po 30,7 naudingumo balo ir pateko į simbolinį turnyro penketą.

FIBA nuotr.

2019-ųjų vasarį D. Avdiją pasiekė kvietimas į vyrų rinktinę, kurioje šalies perlas debiutavo pasaulio čempionato atrankinėse rungtynėse su Vokietija. Nuo suolo pakilęs 18-metis per 11 minučių prametė abu tolimus metimus, realizavo vieną baudą iš dviejų ir atsidarė taškų sąskaitą bei tuo pačiu pridėjo 4 atkovotus kamuolius ir 2 rezultatyvius perdavimus.

Jo debiutas buvo vainikuotas pergale 81:77 ir vyresniųjų rinktinės žaidėjų pakrikštijimu aikštės viduryje.

Eurolygoje pastarąjį sezoną D. Avdija sužaidė 8 mačus. Debiutinį ir geriausią susitikimą jis fiksavo akistatose su Stambulo „Fenerbahče“ komanda.

Pirmojoje per 2 minutes pasižymėjęs vieninteliu pataikytu dvitaškiu, po beveik pusmečio vykusioje antroje dvikovoje „Maccabi“ talentas aikštėje praleido 18 minučių, įmetė 10 taškų (2/6 dvit., 2/4 trit.) ir sugriebė 5 kamuolius.

Galimybe žaisti nuo įžaidėjo iki lengvojo krašto puolėjo pozicijos NBA skautų dėmesį kaustančiam D. Avdijai taip pat prognozuojamas „Top 10“ šaukimas kitų metų NBA naujokų biržoje: „Bleacher Report“ skiria 4-ąjį šaukimą, „NBADraftRoom.com“ – 7-ąjį, „NBADraft.net“ – 8-ąjį, o „NBC Sports“ – 13-ąjį.

Tarikas Biberovičius (Stambulo „Fenerbahče“)

Bosnijoje ir Hercegovinoje gimęs talentas, savo ateitį siejantis su Turkijos krepšiniu. Kelią į Stambulą T. Biberovičiui nuteisė puikus pasirodymas 2016-2017 metų sezono Eurolygos jaunimo atrankos turnyre, kuriame atstovaudamas Sarajevo „Spars“ jis per keturis mačus vidutiniškai pelnė po 17,8 taško, atkovojo po 6,3 kamuolio, atliko po 2,3 rezultatyvaus perdavimo ir blokavo po 1,3 metimo.

„Fenerbahče“ dėmesį patraukęs jaunuolis iš pradžių sulaukė kvietimo dalyvauti ikisezoninėje stovykloje, o po peržiūros ant stalo nugulė ir penkerių metų trukmės kontraktas. 

2017-2018 metų sezonui Sarajevo klube dar likęs T. Biberovičius bosnių lygoje vidutiniškai rungtyniavo po 8,9 minutės, pelnė po 3,3 taško ir sugriebė po 0,9 kamuolio.

2018-ųjų Eurolygos jaunimo turnyre jo rodikliai šoktelėjo iki 19,5 taško, 8 atkovotų kamuolių, 3 rezultatyvių perdavimų ir 19,3 naudingumo balo.

Eurolygos durys T. Biberovičiui atsivėrė praėjusio sezono viduryje, kada Željko Obradovičius globojamą talentą nuo suolo pakėlė mače su Atėnų „Panathinaikos“.

Šalia aikštės ateinančio Nicolo Melli laukęs 18-metis jaunuolis nesutramdė šypsenos veide ir, pasisveikinęs su italu, penkioms minutėms pasirodė ant parketo.

Per jas universalusis puolėjas realizavo 1 metimą iš 4 bei pelnė pirmuosius savo du taškus Eurolygoje. Gegužės viduryje T. Biberovičius žaidė pirmajame Eurolygos finalo ketverte, kuriame pusfinalio mače su Stambulo „Anadolu Efes“ aikštėje praleido minutę, o dvikovoje dėl trečiosios vietos – devynias.

Scanpix nuotr.

Persikėlęs į Turkiją, jaunasis krepšininkas priėmė šios šalies pilietybę, nepaisant to, jog bosnių krepšinio vadai intensyviai kvietė ginti Bosnijos ir Hercegovinos garbę U18 rinktinėje. T. Biberovičius tapo antruoju 2001-ųjų bosnių kartos žaidėju, atsukusiu nugarą gimtajai šaliai.

18-metis Harisas Bratanovičius pernai susiejo ateitį su „Barcelonos“ komanda ir nusprendė atstovauti belgams.

Tiesa, T. Biberovičius yra atstovavęs bosniams 2016 metų U16 čempionate. Zenicos mieste gimęs 201 cm ūgio puolėjas tuomet pelnė po 7,1 taško, atkovojo po 4,1 kamuolio ir asistavo po 0,9 karto.

Rokas Jokubaitis (Kauno „Žalgiris)

Šarūno Jasikevičiaus grūdinamas „Žalgirio“ talentas, kuris neabejotinai sulauks daugiau minučių aikštelėje. 18-metis atakų organizatorius debiutiniame 2018-2019 metų Eurolygos sezone aikštėje pasirodė 12-oje rungtynių, per jas vidutiniškai žaidė po 6 minutes, metė po 2,6 taško, atliko po 0,6 rezultatyvaus perdavimo ir atkovojo po 0,5 kamuolio.

Daugiausia laiko pasireikšti R. Jokubaitis gavo dvikovose su Stambulo „Fenerbahče“ ir Las Palmo „Herbalife Gran Canaria“, kai žaidė virš 10 minučių: su turkais – 11 min., o su ispanais – 17 min.

Rezultatyviausias pasirodymas buvo užfiksuotas su Stambulo „Daruššafaka“, kuriai per 9 minutes sumetė 9 taškus (1/1 dvit., 1/2 trit., 4/4 baud.).

Šį sezoną mažeikiškis pradėjo trankiai, kai LKL mače su „Pieno žvaigždėmis“ realizavo 3 iš 3 tritaškių, iš viso įmetė 16 taškų ir nė karto nesuklydęs užfiksavo 21 balo naudingumą.

Toks pasirodymas Š. Jasikevičiui nuostabos nesukėlė, mat su augančiu minučių skaičiumi jis tikisi ir didesnės naudos ant parketo, kuriuo R. Jokubaičiui tenka dalytis su Luku Lekavičiumi ir Alexu Perezu.

Su vasarą augintais raumenimis R. Jokubaitis įgijo didesnį pasitikėjimą savimi pasitikrindamas jėgas pasaulio U19 čempionate, kuriame Lietuvos rinktinė su juo priešaky nužygiavo iki stipriausiųjų ketveriukės.

Evaldo Šemioto nuotr.

Mažeikiškis per septynis mačus vidutiniškai įmetė po 11,3 taško, atliko po 5,6 rezultatyvaus perdavimo, atkovojo po 3,1 ir perėmė po 1,6 kamuolio bei rinko po 13,9 naudingumo balo, o jo duetas su kitu jaunuoju žalgiriečiu Eriku Venskumi tapo vienu pagrindinių rinktinės ginklų.

Ketvirtfinalyje su serbais R. Jokubaitis per 39 minutes sumetė 21 tašką, išdalijo 10 rezultatyvių perdavimų, sugriebė 4 ir perėmė 3 kamuolius.

Viltis į šį kairiarankį gynėją dedantis „Žalgiris“ pernai su juo pasirašė naują trejų metų sutartį.

Usmanas Garuba (Madrido „Real“)

Artėjantis sezonas aukščiausiame lygyje bus puiki proga įsitikinti, ko yra vertas pastaruosius metus jaunimo lygmenyje dominavęs 203 cm ūgio ir 104 kg svorio 17-metis. Startas – įspūdingas: ACB lygos mače U. Garuba per 22 minutes įmetė 13 taškų, atkovojo 10 kamuolių, blokavo 2 metimus ir surinko 24 naudingumo balus.

Būdamas 17,5 metų, jaunuolis tapo jaunausiu dvigubo dublio autoriumi Ispanijos pirmenybių istorijoje.

Jo debiutas šioje lygoje įvyko dar pernai, kai Pablo Laso išsikvietė aukštaūgį iš B komandos. Dvikovoje su Burgoso „CB Miraflores“ tada 16-metis Garuba į aikštę žengė trims minutėms, per kurias pasižymėjo 2 taškais ir 2 atkovotais kamuoliais.

Jauniausių „Real“ debiutantų sąraše jis įsitaisė trečioje vietoje po Luka Dončičiaus ir Roberto Nunezo.

Galingo stoto jaunuolis kelią „Real“ piramidėje pradėjo minti dar nuo 2013 metų. 2017-2018 metų sezone jis migravo tarp „Real“ jaunimo ir B komandos, besivaržančios ketvirtoje Ispanijos lygoje, o po metų tapo nuolatiniu dublerių ekipos nariu ir etatiniu „Real“ vyrų komandos dalyviu.

FIBA nuotr.

2018-2019 metų sezono Eurolygos jaunimo turnyre siautėjęs U. Garuba vidutiniškai rinko po 15,9 taško, 7,1 atkovoto kamuolio, 2,8 rezultatyvaus perdavimo, 1,6 blokuoto metimo ir 24,4 naudingumo balo, o karališkojo klubo komanda su juo priešakyje po ketverių metų pertraukos susigrąžino čempionų titulą.

Būdamas 14-os, U. Garuba kartu su ispanų šešiolikmečių rinktine laimėjo 2016-ųjų Europos čempionatą, o 2018-aisiais tenkinosi bronza. Šiemet su metais vyresniais Senojo žemyno U18 pirmenybėse kovojęs „Real“ talentas šalies nacionalinę ekipą atvedė į triumfą Graikijoje.

Per 7 mačus U. Garuba tik kartą neužfiksavo dvigubo dublio, kai pritrūko vieno atkovoto kamuolio. Po krepšiais dominavusio aukštaūgio statistiniai rodikliai siekė 15,6 taško, 12,9 atkovoto kamuolio, 2,3 rezultatyvaus perdavimo, 2,1 bloko ir 22,6 naudingumo balo per 28 žaidimo minutes.

Toks žaidimas U. Garubai garantavo vietą simboliniame penketuke šalia MVP tapusio jo bendražygio Santiago Aldamos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

T

T portretas
Nebejuokinkite nesamoniu pavardes
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių