Karingasis graikas negirdi taikos trimitų

"Eurolyga – lyg juodoji dėžė, nes klubai nežino, iš kur ateina pajamos ir kur jos nueina", – pareiškė Atėnų "Panathinaikos" savininkas Dimitris Giannakopoulas, iš naujo įpūtęs Europos krepšinį suskaldžiusio šaltojo karo žarijas.

Skandalai – kasmet

D.Giannakopoulo pastarųjų trejų metų santykiai su Eurolyga ir šiai krepšinio organizacijai vadovaujančiu ispanu Jordi Bertomeu – it neprognozuojama sunkios ligos kardiograma.

2018-ųjų sausį "Panathinaikos" strategas po pralaimėtų rungtynių Stambulo "Fenerbahce" ekipai aštriai sukritikavo teisėjus – esą jie yra žemos kvalifikacijos ir papirkti, o viešojoje erdvėje pagrasino susidoroti su Turkijos krepšinio sirgaliais.

Eurolyga uždraudė D.Giannakopoului metus lankytis šio turnyro rungtynėse.

Tuomet "Panathinaikos" šeimininkas pakvietė Atėnų klubo gerbėjus balsuoti, ar verta komandai žaisti Eurolygoje.

Užuomina apie galimą maištą pasiteisino – sankcija jam buvo sušvelninta daugiau nei perpus.

Nepaisė sankcijų

Tačiau D.Giannakopoulas vis tiek nepaisė Eurolygos įspėjimų, todėl uždirbo 60 tūkst. eurų baudą.

Graikas savo ruožtu kirto atgal: pasiūlė pakeisti visą Eurolygos vadovų štabą ir, nepaisydamas gresiančios 10 mln. eurų baudos, pagrasino atšaukiąs Atėnų komandą iš šio turnyro.

Tačiau "Panathinaikos" liko Eurolygoje, bet klubo strategui, įsivėlusiam į konfliktą ir su Maskvos CSKA, buvo skirta jau 120 tūkst. eurų bauda.

"Europa mato, kad varžybų laimėtojai paaiškėja ne krepšinio aikštėje. Netikintys tuo – kvaili arba jau mirę. Mažus akinukus nešiojantis nykus ispanų valdininkėlis pavertė Eurolygą savo tėvonija, – 2018-ųjų balandį kalbėjo D.Giannakopoulas. – Jau kelis metus šaukiame, kodėl mums niekas nepaaiškina, kur rėmėjų pinigai, kur pajamos už reklamą ir transliacijų teises. Sportininkai ir jų pastangos degradavusios lygos veikėjams – antraeiliai dalykai."

Socialiniame tinkle "Instagram" į savo paskyrą "Panathinaikos" strategas buvo įkėlęs nuotraukos montažą: Eurolygos vadovas J.Bertomeu – su nacių fiurerio Adolfo Hitlerio uniforma.

Visi supranta, kad Eurolyga pasiekė nulinį tašką ir už tai yra atsakingas J.Bertomeu.

Pasmerkė ir "Žalgiris"

Grupė Eurolygos klubų, tarp jų – ir Kauno "Žalgiris", 2018 m. gegužę pasmerkė D.Giannakopoulo elgesį.

"Tai prieštarauja sporto etikai ir vertybėms, pagarbos principui, kuris yra sporto bendruomenės santykių pagrindas. Eurolygos valdyba imsis atitinkamų veiksmų, kad šis asmuo negalėtų dalyvauti Eurolygos veikloje. Netoleruotinas nuolatinis krepšinio bendruomenės spaudimas ir nepriimtina žodinė agresija, siekiant įtakos rezultatams bei sveikai konkurencijai. Geriausias Europos klubinio krepšinio turnyras negali kentėti dėl vieno žmogaus apgailėtino elgesio", – buvo teigiama pareiškime, kurį pasirašė Stambulo "Anadolu Efes", CSKA, "Barcelonos", Stambulo "Fenerbahce", Tel Avivo "Maccabi", Pirėjo "Olympiakos", Milano "AX Armani Olimpia", Madrido "Real" ir Vitorijos "Baskonia" klubai.

Tai šiek tiek atvėsino "Panathinaikos" savininką. Jis netgi buvo susitikęs su J.Bertomeu, o jis pareiškė, kad konfliktas baigtas, tačiau jau 2018-ųjų lapkritį D.Giannakopoulas vėl buvo nubaustas (30 tūkst. eurų) už viešus kaltinimus "Olympiakos" klubui, kuris esą papirkinėja Eurolygos varžybų teisėjus.

Parduoda klubą

Šią savaitę D.Giannakopoulas dar kartą išpeikė Eurolygą ir pareiškė parduodantis "Panathinaikos" – norėtų gauti 25 mln. eurų, nors per 1987–2012 m. jo šeima į klubą investavo beveik 373 mln. eurų.

Graikijos turtuoliui priklauso žiniasklaidos grupė "DPG Digital Media" ir 50 proc. maisto produktų gamybos bendrovės "Superfoods SA" akcijų, jis yra didžiausios šalyje farmacijos kompanijos "Vianex SA" valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius.

"Visi supranta, kad Eurolyga pasiekė nulinį tašką ir už tai yra atsakingas J.Bertomeu, – teigė D.Giannakopoulas. – Be to, šią organizaciją pribaigs rimtas konkurentas – Čempionų lyga. Tikiuosi, kad ir mes pereisime į ją."

Eurolygos konkurentę Čempionų lygą globoja Tarptautinė krepšinio asociacijų federacija (FIBA).

D.Giannakopoulo pareiškimą palankiai įvertino FIBA Europos skyriaus generalinis sekretorius Kamilas Novakas.

"Panathinaikos" klubo vadovo teiginiai liudija, kad mes, per ketverius metus beveik iš nieko sukūrę Čempionų lygą, atlikome didelį darbą. D.Giannakopoulo žodžiai – paskatinimas toliau vystyti šį projektą", – sakė K.Novakas.

Mes esame atviri bet kuriai komandai, jei tik ji turi ambicijų iškopti į stipriausias Europos klubų varžybas – Eurolygą.

Netoleruos migracijos

Čempionų lygą, kurią šiemet dėl finansinių sumetimų pasirinko Vilniaus "Rytas", o anksčiau šiuo turnyru buvo susigundžiusios Utenos "Juventus", Klaipėdos "Neptūno", Prienų "Vytauto", "Šiaulių" bei Panevėžio "Lietkabelio" ekipos, gyrė ir Jeruzalės "Hapoel" klubo vadovas Guy'us Harelas.

"Apie šį turnyrą kalbėjausi su kolegomis iš kitų šalių ir mūsų nuomonės sutapo. Gerai organizuota Čempionų lyga pranoko mūsų lūkesčius", – teigė G.Harelas.

2018-aisiais "Hapoel", kaip šiemet "Rytas", atsisakė Europos taurės turnyro (jį organizuoja Eurolygą valdanti ribotos atsakomybės bendrovė "Euroleague Commercial Assets S.A.").

"Europos taurės turnyrui dabar turbūt sunkūs laikai, nes neseniai kvietė mus grįžti atgal", – sakė G.Harelas.

"Mes esame atviri bet kuriai komandai, jei tik ji turi ambicijų iškopti į stipriausias Europos klubų varžybas – Eurolygą. Tačiau netoleruosime, kad klubai kasmet migruotų po skirtingas lygas ir niekada nesielgėme bei nesielgsime taip, kaip Čempionų lyga, kuri, girdėjau, garantavo naujokams ilgalaikes sutartis ir dar pasiūlė vienkartines išmokas", – pareiškė J.Bertomeu.

Nori bendradarbiauti

Šiemet rudenį sukaks 20 metų, kai FIBA ir "Euroleague Commercial Assets S.A." varžosi dėl įtakos Europos krepšinyje.

"Mes nekariaujame su FIBA, tiesiog skirtingi mūsų organizacijų veiklos modeliai. Prieš ketverius ar penkerius metus jie nesėkmingai bandė susigrąžinti Eurolygos kontrolę į savo rankas. Dabar mes turime rasti būdą, kad situacija būtų tokia, kokios norėtų abi pusės. Yra galimybių išspręsti įsisenėjusias problemas. Mes pasirengę bendradarbiauti su FIBA", – šią savaitę per Ispanijos dienraščio AS surengtą vaizdo konferenciją kalbėjo J.Bertomeu.

"Manau, kad mes galėsime bendradarbiauti, todėl jau pradėjome ieškoti sąlyčio taškų, – teigė FIBA generalinis sekretorius Andreas Zagklis. – Tačiau šis procesas reikalauja laiko, abipusio pasitikėjimo ir pastangų suartėjimo link. FIBA jau žengė kai kuriuos žingsnius šia kryptimi."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių