Lietuvos rinktinė po 6 metų pertraukos pateko į Europos čempionato pusfinalį!

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė po šešerių metų pertraukos prasibrovė į Europos čempionato pusfinalį. Jono Kazlausko auklėtiniai ketvirtfinalyje 81:77 palaužė Italijos krepšininkus ir pateko tarp 4 stipriausių Senojo žemyno krepšinio komandų.

Lietuviai taip pat užsitikrino teisę žaisti pasaulio krepšinio čempionate, kuris kitąmet vyks Ispanijoje. 

Mūsiškiai pirmajame rungtynių kėlinyje buvo įgiję dviženklį pranašumą, tačiau jos išlaikyti nesugebėjo. Italai sau parankų žaidimą primetė po didžiosios pertraukos ir vienu metu buvo įgijusi 3 taškų pranašumą.

Visgi ketvirtajame kėlinyje emocinguosius Pirėnų pusiasalio krepšininkus palaužė aklina lietuvių gynyba. Varžovai į mūsiškių krepšį daugiau nei pusę kėlinio nesugebėjo įmesti nė taško.

Jau rytoj 18.45 val. Lietuvos rinktinė dėl teisės žaisti čempionato finale stos į kovą su Kroatijos krepšininkais. Pastarieji tarp 4 stipriausių Europos komandų pateko po 18 metų pertraukos. 

Statistika:

Lietuva: R. Seibutis ir M. Kalnietis po 17, J. Mačiulis 13, M. Pocius 11, D. Lavrinovičius 9, D. Motiejūnas 7, L. Kleiza 5, J. Valančiūnas 2.

Italija: M. Belinelli 22, A. Gentile 15, A. Cinciarini 11, L. Datome 10, T. Dieneris 7.

Rungtynių eiga

I kėlinys. Lietuvos rinktinės startinis penketas: Mantas Kalnietis, Renaldas Seibutis, Jonas Mačiulis, Linas Kleiza ir Darjušas Lavrinovičius.

Pirmieji taškus pelno lietuviai. D. Lavrinovičius kala kamuolį iš viršaus. M. Belinelli atsako metimu iš vidutinio nuotolio. D. Lavrinovičius smeigia tritaškį. R. Seibutis užbaigia dar vieną tikslią lietuvių ataką. M. Kalnietis savo reidu didina lietuvių pranašumą iki 9:2.

M. Cusinas krauna kamuolį į krepšį. Pirmuosius savo taškus įsirašo ir L. Kleiza. Italai mažina skirtumą iki 5 taškų. J. Mačiulis pelno 2 taškus su varžovo pražanga. Sudėtingi M. Belinelli taškai. Keturi iš eilės M. Kalniečio taškai. Lietuviai įgija 10 taškų pranašumą.

A. Gentile pataiko iš toli. J. Valančiūnas prasižengia puolime. Po pirmojo kėlinio rezultatu 22:15 pirmauja mūsiškiai.

II kėlinys. M. Pocius pataiko iš toli. Tuo pačiu atsako ir L. Datome. J. Valančiūnas deda iš viršaus. Tritaškių fiestą pratęsia T. Dieneris ir M. Pocius. Gražus Martyno reidas po krepšiu, taiklus R. Seibučio dvitaškis - 34:26 (15 min).

Du tikslūs Renaldo baudos metimai. M. Belinelli taškai per J. Valančiūną. P. Aradori švelnina italų atsilikimą iki 4 taškų. M. Kalnietis pelno savo 8-ąjį tašką. A. Činčiarini pelno 2 taškus su R. Seibučio pražanga. Svarbus M. Kalniečio dvitaškis. Kėlinį sėkmingai užbaigia M. Belinelli. Po dviejų kėliniu lietuviai pirmauja 40:39.

Iki didžiosios pertraukos rezultatyviausiai mūsiškių gretose rungtyniavo M. Kalnietis, kuris pelnė 10 taškų. M. Pocius pridėjo 8, R. Seibutis 6.

III kėlinys. Ketvirtis prasideda nemaloniai - L. Datome pelno 2 taškus su pražanga. D. Lavrinovičius pataiko iš vidutinio nuotolio. M. Pocių galingu bloku pavaišina M. Cusinas. M. Kalnietis deda iš viršaus. L. Datome smeigia tritaškį. Tolimą metimą pataiko ir M. Pocius. J. Mačiulis pelno 7-ąjį savo tašką. M. Cusinas dar kartą krauna kamuolį į lietuvių krepšį. P. Aradori mažina lietuvių persvarą iki 50:48 (25 min). 

A. Činčiarini pelno 2 taškus su M. Kalniečio pražanga ir išveda italus į priekį. M. Kalnietis tritaškiu rezultatą išlygina. Lietuviai įsivėlė į gana chaotišką žaidimą. M. Belinelli deda iš viršaus. Po trečiojo kėlinuko mūsiškiai atsilieka 57:58.

IV kėlinys. Sėkminga lietuvių atkarpa - šeši taškai iš eilės ir Jono Kazlausko auklėtiniai vėl priekyje. J. Mačiulis sumeta abu baudos metimus. Lietuviai įgija 7 taškų pranašumą. Graži D. Motiejūno verpstė. D-Mo pelno keturis taškus.

Italai šiame kėlinyje dar nėra pelnę nė taško. R. Seibutis pelno 2 taškus su M. Belinelli pražanga - 72:58. San Antonio "Spurs" naujokas pataiko abu baudos metimus ir taip atidaro italų taškų sąskaitą šiame kėlinyje. P. Aradori ir A. Gentile mažina lietuvių pesvarą iki 8 taškų (37 min).

M. Belinelli pataiko iš toli, P. Aradori mažina skirtumą iki 6 taškų. D. Motiejūnas pataiko abu baudos metimus. Galutinis rungtynių rezultatas - 81:77.

Situacija prieš rungtynes

Nenuspėjami.  Taip būtų galima apibūdinti šiandieninius lietuvių varžovus. Itin blankiai pasiruošimo cikle atrodę italai šiame čempionate jau spėjo patiesti Graikijos ir Ispanijos rinktines. Vieningai rungtyniaujantys italai jau tapo viena didžiausia pirmenybių staigmena ir tikrai nėra linkę sustoti ties ketvirtfinalio barjeru.

Kaina. Rungtynių svarba – itin didžiulė. Dvikovos nugalėtojas įgis ne tik bent dvi galimybes pakovoti dėl išsvajotųjų medalių, tačiau ir užsitikrins kelialapį kitų metų pasaulio čempionatą Ispanijoje. Pralaimėjusi komanda laiko atsigauti beveik neturės. Jos jau rytoj 15.30 val. laukia mūšis dėl patekimo į geriausiųjų komandų šešetuką.

Poilsis. Lietuviai paskutiniąsias rungtynes žaidė dar sekmadienį, kai paskutiniosiose antrojo etapo rungtynėse įveikė Ukrainos rinktinę. Italijos krepšininkai pastarąjį kartą ant parketo buvo išbėgę pirmadienį, kai po pratęsimo nukalė čempionų titulą ginančius ispanus. Lietuviai laiko veltui nešvaistė – rinktinės fizinio pasirengimo treneris Sigitas Kavaliauskas pripažino, kad tokia ilga pertrauka tarp oficialių rungtynių nėra itin gera praktika. Krepšininkai šią savaitę prakaitą liejo treniruoklių ir krepšinio salėse.

Po kaulelį.  Italų žaidimas išnarstytas iki menkiausių smulkmenų. Tokią išvadą galima daryti pažvelgus į paskutiniuosius Lietuvos rinktinės trenerių štabo ir žaidėjų komentarus. „Italai nėra niekam paranki komanda. Galbūt mūsų stiprybė yra baudos aikštelėje, tačiau žaisdami vien po krepšiu rungtynių nelaimėsime. Tritaškius privalėsime pataikyti ir mes“, - pripažino vyriausiasis Lietuvos rinktinės treneris Jonas Kazlauskas. Mūsų šalyje dar iki šiol gyvi 2004-ųjų Atėnų olimpiados pusfinalio prisiminimai. Tuomet favoritais vadinti mūsiškiai paskendo italų tritaškių lietuje.

Filosofija. Rinktinės skautas Benas Markevičius neabejoja, kad pagrindinis varžovų ginklas – greitas ir kamuolio judėjimas ir užtikrintas žaidimas perimetre. „Luigi Datome universalumas tikrai daro įspūdį. Jis turi lengvojo puolėjo kūną, tačiau sėkmingai žaidžia sunkiojo krašto pozicijoje. Taip pat žinome apie jo sugebėjimus taikliai atakuoti iš toli. Italai mėgsta mesti tritaškius, tačiau jais tikrai nesišvaisto. Jie visuomet pasirenka geriausią variantą iš visų įmanomų atakai užbaigti. Mūsų ir jų komandos filosofijos yra visiškai skirtingos“, - kalbėjo B. Markevičius. Skautas taip pat pripažino, kad zoninė gynyba šiose rungtynėse lietuviams reikštų mirties nuosprendį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tiesioginės krepšinio transliacijos

Tiesioginės krepšinio transliacijos portretas
Tiesioginės krepšinio transliacijos internetu : www.NoriuKebabo.lt

alan

alan portretas
malaciai,suzaide vienas is geriausiu varzybu,kad ir kaip pries tai blankiai zaidimas atrode

Italai

Italai portretas
Cia per flasha rodo ir be jokiu trugdziu! !! lttv.do.am/news/tv3_online/2013-03-28-11
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių