Pabaigtuvės Tokijuje – žėrint paralimpinei bronzai

Lietuvos paralimpiečių laimikis Tokijuje – trys medaliai. Tai tiek pat trofėjų, kaip ir 2016-aisiais Rio de Žaneire ar 2000-aisiais Sidnėjuje, bet praeityje buvo ir gerokai dosnesnių žaidynių.

Lietuviai – tarp prizininkų

Japonijos sostinėje bronzą pelnė plaukikas Edgaras Matakas (negalios grupė S11, 50 m laisvu stiliumi), dziudo imtynininkas Osvaldas Bareikis (B3) ir vyrų aklųjų riedulio (golbolo) rinktinė.

Be to, E.Matakas dar užėmė 5 vietą (100 m plaukimas krūtine). Jėgas išmėgino ir lengvaatlečiai: Donatas Dundzys (F37) dalyvavo rutulio stūmimo (6 vieta) ir disko metimo (7 vieta) varžybose, Andrius Skuja (F46) – rutulio stūmimo (7 vieta) ir ieties metimo (9 vieta), Oksana Dobrovolskaja (F11) – disko metimo (8 vieta).

Iki šiol Lietuvai sėkmingiausios – 1996-ųjų Atlantos paralimpinės žaidynės (11 medalių). 2004-aisiais iš Atėnų mūsiškiai grįžo su 7 apdovanojimais.

2012 m. Londone nepavyko iškovoti nė vieno trofėjaus, o 2016 m. Rio de Žaneire triumfavo čempionais tapę riedulininkai ir lengvaatletis, dabar – Lietuvos paralimpinio komiteto (LPAK) prezidentas Mindaugas Bilius (rutulio stūmimo varžybų aukso medalis ir disko metimo sidabras).

Po laiptelį – aukštyn

Vakar Lietuvos riedulininkai mažajame finale 10:7 nugalėjo Rio de Žaneiro žaidynių vicečempionus amerikiečius.

Marius Zibolis pelnė 4 įvarčius, Genrikas Pavliukianecas – 3, Nerijus Montvydas – 2, Justas Pažarauskas – 1.

Prizininkai: O.Bareikis (baltos spalvos kimono) laimėjo per lemiamą dvikovą įveikęs kartvelą G.Kaldanį. / D. Ožalo / LPAK nuotr.

Treneris Valdas Gecevičius buvo pasirinkęs šį starto trejetą: Mantas Brazauskis, G.Pavliukianecas ir N.Montvydas. Mūsiškiai laimėjo pirmą kėlinį 3:2. Persvara galėjo būti didesnė, tačiau M.Zibolis nerealizavo baudinio. Antrą kėlinį Lietuvos rinktinė pirmavo 6:2, tačiau JAV ekipai pavyko sušvelninti skirtumą – 7:6. Vėliau tris įvarčius iš eilės pelnė patyręs G.Pavliukianecas, kuriam tai buvo jau šešta paralimpiada ir ketvirtas medalis.

Riedulininkas G. Pavliukianecas dalyvavo jau šeštoje paralimpiadoje ir iškovojo ketvirtą medalį.

"Jei kas prieš turnyrą būtų paklausęs, ar tiks bronza, būčiau iškart pasiėmęs tą medalį. Iš pradžių mums nesisekė, bet laiptukas po laiptuko kilome aukštyn. Trečia vieta – geras rezultatas. Palyginus su Rio de Žaneiru, čempionų titulą praradome, bet Tokijuje bronzą buvo tikrai labai sunku iškovoti. Mes labai džiaugiamės", – po varžybų kalbėjo V.Gecevičius.

2000 m. Sidnėjuje ir 2008 m. Pekine mūsų šalies riedulininkai pelnė sidabrą, o 2016 m. Rio de Žaneire iškovojo auksą.

Priminė nelygybę

"Esu laimingas, pradedu suvokti, kad iškovojau paralimpinių žaidynių – aukščiausio rango varžybų – medalį", – grįžęs į Lietuvą kalbėjo E.Matakas.

Plaukikas pareiškė pritariąs LPAK vadovui M.Biliui, kad valstybė neadekvačiai vertina neįgaliųjų sportininkų pasiekimus.

"Trečia vieta – prizinė, už ją irgi turi būti atitinkamos premijos, rentos. Kitu atveju – kokia vertė medalio? Vien džiaugsmui?" – svarstė E.Matakas.

Prizininkai: E.Matakas Tokijo žaidynių bronzą laimėjo 50 m plaukimo laisvu stiliumi varžybų finale. / D. Ožalo / LPAK nuotr.

LPAK prezidentas M.Bilius šią savaitę socialiniame tinkle "Facebook" rašė: "Grįžęs iš Rio de Žaneiro paralimpinių žaidynių tikėjau, kad mano ir riedulininkų medaliai pralaužė ledus politikų galvose. Paralimpiečiams skirtos premijos, kurios šiaip jau yra beveik septynis kartus mažesnės nei sveikųjų atletų, buvo vienkartinai padvigubintos.

Tapau Lietuvos paralimpinio komiteto prezidentu. Per kelerius metus valdžios kabinetuose pavyko iškovoti daugiau lygybės: valstybės rentas gauna ne tik paralimpiniai čempionai, bet ir vicečempionai, stipendijų dydžiai artėja prie sveikųjų, žmonių su negalia sporto projektams skiriama 10 proc. Sporto fondo lėšų.

Tačiau to neužtenka. Ne kartą kreipėmės dėl premijų suvienodinimo, bet šis klausimas kažkur vis pasiklysdavo. Nesame patenkinti ir rentomis tik už du medalius. Dabar, kai visi, pradedant Švietimo, mokslo ir sporto ministre, premjere ir baigiant Prezidentu, oficialiai sveikina paralimpiečius E.Mataką ir O.Bareikį iškovojus Tokijo paralimpinių žaidynių bronzą, aš jų klausiu: kiek yra nuoširdumo jūsų žodžiuose? Jūs jiems į akis pasakykite, kad jie yra septynis kartus prastesni už sveikuosius medalininkus ir dėl to gaus septynis kartus mažesnes premijas."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių