LTOK Generalinėje asamblėjoje – patvirtintas biudžetas ir išlietos nuoskaudos

  • Teksto dydis:

Trečiadienį vykusioje Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) Generalinėje asamblėjoje buvo patvirtintas 2019 metų biudžetas, o sporto šakų federacijos sužinojo, kokiomis sumomis pasipildys savo biudžetą.

2019 m. LTOK planuojamos pajamos yra 10 mln. 160 tūkst. EUR. Tai - 1,3 mln. EUR daugiau nei praėjusiais metais. Didžiausią pajamų dalį sudaro UAB „Olifėja“ lėšos - 8 proc. pajamų už loterijų bilietus (6,6 mln. EUR) ir dividendai (3,1 mln. EUR).

Didžioji biudžeto dalis, 8 mln. 30 tūkst. EUR, bus skirta olimpinio sporto finansavimui. Tai net 35 proc. daugiau nei praėjusiais metais.

LTOK sustabdė Lietuvos laipiojimo federacijos narystę LTOK, nes ji vis dar nėra oficiali Tarptautinės laipiojimo federacijos (ICF) pilnateisė narė. Pasak D. Gudzinevičiūtės, ICF oficialiai Lietuvos laipiojimo federaciją turėtų pripažinti Generalinėje asamblėjoje, kuri vyks pavasarį.

„Mes 10 metų buvome ICF nariais. Taip - asocijuotais nariais, nes taip mums buvo pigiau. Visą tą laiką dalyvavome varžybose. Vienintelis dalykas, kurio mes negalėjome - tai balsuoti Generalinėje asamblėjoje. Pagal taisykles, kad ir kokie nariai bebūtume, mes vieninteliai esame Lietuvos atstovais, todėl tai iškart įpareigoja mus tapti LTOK nariais. Kokiu būdu mes galėsime ruoštis atrankai į olimpines žaidynes? Tą darysime tik savo lėšomis. Mes nesustosime, bet yra labai skaudu“, - kalbėjo laipiojimo federacijos prezidentė Margarita Smirnovienė.

Lietuvos riedlenčių federacijos prašymas įstoti į LTOK narius nepriimtas, nes ji vis dar nepriklauso tarptautinei federacijai.

Prieš LTOK generalinę asamblėją keturių olimpinių sportų federacijų - lengvosios atletikos, biatlono, irklavimo ir karatė - federacijų prezidentai surengė spaudos konferenciją, kurioje jie pareikalavo didesnio skaidrumo pasisavinant „Olifėjos“ lėšas.

Anksčiau šių federacijų vadovai paprašė į LTOK generalinės asamblėjos darbotvarkę įtraukti devynis papildomus klausimus, susijusius su LTOK veiklos skaidrumu, bet LTOK Vykdomojo komiteto posėdyje jie buvo atmesti.

„Raginame UAB „Olifėjoje“ įkurti stebėtojų tarybą, valdybą, nes per visą įmonės istoriją viskas priklauso nuo vieno žmogaus. Nors „Olifėja“ buvo įkurta tam, kad remtų LTOK, tačiau pagal Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) dokumentus, „Olifėja“ apie 1 mln. Eur skyrė kitoms įstaigoms, klubams. Tai nėra teisinga, nes pagal nuostatus „Olifėjos“ parama turi būti skirta LTOK veiklai. Raginu visus spręsti šią problemą“, - asamblėjoje kalbėjo Lietuvos lengvosios atletikos federacijos prezidentas Eimantas Skrabulis.

D. Gudzinevičiūtė teigė, kad LTOK ir „Olifėjos“ ryšius nagrinėjo ir Seimo nariai, ir teisėsauga, o neradus pažeidimų, tyrimas nebuvo pradėtas. Taip pat LTOK prezidentė paaiškino, kodėl jos vadovaujama organizacija atsisakė kai kurių Seimo narių pasiūlytų Loterijų įstatymų nuostatų pataisų, pagal kuriuos „Olifėjos“ lėšas pakeistų biudžetinės lėšos. Tai visiškai prieštarautų LTOK politikai, o kai kuriais atvejais - visai Olimpinei chartijai.

„Džiugu, kad Vyriausybė mus suprato. Dabar pateikti įstatymo pakeitimai, kurie įpareigoja nuo tam tikros pajamų sumos atlikti nepriklausomą auditą“, - teigė D. Gudzinevičiūtė.

Tuo tarpu krepšinio, buriavimo, tinklinio, žolės riedulio, beisbolo, plaukimo federacijos vadovai ir keletas kitų sporto žmonių pabrėžė, kad sporte yra per daug susiskaldymo ir reikia dirbti susivienijus.

Lėšos sporto šakų rinktinėms, mokomajam sportiniam darbui ir parengiamosioms varžyboms kaip ir anksčiau buvo paskirtos pagal kriterijus, kurie nustatyti pagal sportininkų pasiektus rezultatus olimpinėse žaidynėse, pasaulio ir Europos čempionatuose.

Daugiausiai pinigų - per 683 tūkst. eurų - atiteko krepšiniui. Pagal gautą sumą antra yra lengvoji atletika (509 tūkst.), trečias - irklavimas (476 tūkst.).

LTOK lėšų paskirstymas federacijoms (pirmasis dešimtukas):

1. Krepšinis - 683 096 eur.

2. Lengvoji atletika - 509 000

3. Irklavimas - 476 000

4. Baidarių ir kanojų irklavimas -404 500

5. Dviračių sportas - 315 500

6. Plaukimas - 278 000

7. Imtynės - 229 500

8. Šiuolaikinė penkiakovė - 186 000

9. Sunkioji atletika - 159 000

10. Biatlonas - 156 000.

2018 m. LTOK planavo gauti 8,88 tūkst. EUR pajamų, o gavo 9 mln. 683,7 tūkst. EUR. Gautas šiek mažesnis nei planuota Tarptautinio olimpinio komiteto ir Europos olimpinių komitetų asociacijos finansavimas.

2018 m. LTOK išlaidos siekė 8 mln. 878 tūkst. EUR (2019 m. pradžioje lėšų likutis iš 2018 m. sudarė 943,2 tūkst. EUR) ir metų gale suformuotas 970 tūkst. EUR lėšų rezervas, kuris numatomas Lietuvos olimpiečių dalyvavimui Tokijo olimpinėse žaidynėse finansuoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių