Lietuvos sportininkai trofėjų neiškovojo, bet vilčių neprarado

  • Teksto dydis:

Lietuvos sportininkai iš Londone įvykusio pasaulio neįgaliųjų plaukimo čempionato sugrįžo tuščiomis – be medalių ir tiesioginių kelialapių į 2020-ųjų Tokijo paralimpines žaidynes, tačiau neketina nuleisti rankas.

Prasčiau nei 2017-aisiais

Jėgas išmėgino kauniečiai – 21-ų metų Edgaras Matakas (treneris Paulius Stankevičius) ir 23-ejų Mindaugas Dvylaitis (tr. Dita Kareckienė).

E.Matakas (S11 neįgalumo grupė) prieš dvejus metus iš pasaulio čempionato Meksikoje parvežė du medalius – aukso (50 m laisvuoju stiliumi) ir bronzos (100 m laisvas stilius).

Šiemet Edgarui apginti pozicijų nepavyko. 50 m plaukimo laisvu stiliumi finale kaunietis (27,28 sek.) užėmė septintąją vietą, o 100 m neįveikė atrankos barjero ir buvo 14-asis (1 min. 04,62 sek.).

100 m peteliške E.Matakas nuplaukė per 1 min. 23,56 sek. (9-oji vieta).

2017-aisiais pasaulio čempionate M.Dvylaitis (S11) iškovojo bronzą (100 m krūtine), tačiau Londone į šios rungties finalą neprasibrovė ir liko 11-oje vietoje (1 min. 26,48 sek.). Finalas buvo nepasiekiamas ir plaukiant 100 m nugara (1 min. 20,01 sek. – 13-oji vieta).

Kreipsis į psichologą

"Neatlaikiau psichologiškai, – pripažino E.Matakas. – Pasirengimas pasaulio čempionatui buvo tobulas, jaučiausi labai gerai pasiruošęs fiziškai. Džiugu, kad patekau į finalą, bet tikėjausi daugiau, norėjau pagerinti asmeninį rekordą."

Konkurencijos lygis labai smarkiai pakilęs ir jau neužtenka plaukti taip, kaip iki šiol.

Pasak Edgaro, vienas pirmųjų žingsnių po trumpų atostogų bus vizitas pas sporto psichologą. Rio de Žaneiro paralimpinių žaidynių dalyvis viliasi, kad tai jam padės išvengti problemų kitą sezoną.

"Per apšilimą, atrodo, plaukiu gerai, viskas gerai, bet, artėjant startui, mintis kažkas lyg užblokuoja, pamirštu, ką privalau atlikti plaukimo takelyje. Tiesiog kraupu. Reikia įveikti tai", – teigė plaukikas.

Tiesioginį bilietą į Tokijo paralimpines žaidynes būtų garantavusi 1–2 pozicija pasaulio čempionate. Dabar laukia planas B: kovoti dėl kuo aukštesnės vietos planetos reitingų lentelėje – kitų metų vasarą reikės būti ne žemesnėje nei 11-oje pozicijoje.

"Mūsų skaičiavimais, dabar būsiu šeštoje reitingų lentelės vietoje. Į žaidynes pateks vienuolika sportininkų. Net neabejojame, kad būsime Tokijuje. Tiesiog norisi gerinti asmeninius rezultatus. Liūdina, kad tai kol kas nepavyksta", – situaciją apibendrino trenerio P.Stankevičiaus auklėtinis.

Reikia pasitempti

"Mano tikslas buvo patekti į Tokijo paralimpines žaidynes. Tai viso mano gyvenimo, sportinės karjeros siekis. Tačiau dar niekas neprarasta, bandysiu realizuoti likusius šansus", – dėstė M.Dvylaitis.

Pagerinti savo pozicijas pasaulio reitingų lentelėje Lietuvos neįgalieji plaukikai turės 2020-ųjų gegužę Ispanijoje vyksiančiame Europos čempionate.

"Tokijo traukinys dar nenuvažiavo, dar įmanoma į jį suspėti. Vis dėlto Londone pamatėme, kad konkurencijos lygis labai smarkiai pakilęs ir jau neužtenka plaukti taip, kaip iki šiol. Teks pasitempti", – svarstė M.Dvylaitis.

Teisę dalyvauti Tokijo paralimpinėse žaidynėse jau yra užsitikrinusi lengvaatletė Aušra Garunkšnytė ir Lietuvos aklųjų riedulio (golbolo) vyrų rinktinė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių