Alžyro boksininkė I. Khelif užsitikrino olimpinį medalį

Paryžiaus olimpinėse žaidynėse vykstančiame bokso turnyre Alžyro boksininkė Imane Khelif įveikė vengrę Anną Hamori ir užsitikrino vietą pusfinalyje.

66 kg svorio kategorijoje kovojanti 25-erių alžyrietė dvikovą laimėjo vienbalsiu teisėjų sprendimu. Pusfinalyje I. Khelif susitiks su Tailando atstove Janjaem Suwannapheng, skelbia lrt.lt.

Alžyro boksininkė dėmesio centre atsidūrė prieš kelias dienas, kai Italijos boksininkė Angela Carini, aštuntfinalio etape sugėrusi vieną skaudų smūgį, atsisakė tęsti kovą su I. Khelif.

Kaip jau rašėme, Tarptautinis olimpinis komitetas skelbia, kad olimpinėse žaidynėse dalyvaujančios dvi interlytės moterys iš Alžyro ir Taivano turi teisę bokso ringe kautis su ne interlytėmis moterimis. Kalbos, kad abi boksininkės praėjusiame pasaulio čempionate buvo nušalintos, nes neatitiko moterų varžybų kriterijų, dabar paneigtos.

Paryžiaus žaidynių bokso skyriaus nuomone, sportininkės tapo savavališko sprendimo aukomis. Lietuvos bokso federacija mano, kad tai gali būti net iš Rusijos paskleista dezinformacija.

Olimpinėse varžybose bokso ringe su interlyte priešininke kovojusios italės A. Carini ašaros sujaudino ir užvirė diskusijas. Italės priešininkę alžyrietę I. Khelif visuomenėje imta vadinti translyte. Sąvoka interlytis – ne daug kam žinoma.

Anksčiau tokie žmonės buvo vadinami hermafroditais. Interlytė iš Alžyro priešininkę italę nukovė greičiau nei per minutę, todėl diskutuota, ar interlytė moteris nėra stipresnė. Anot genetikos profesoriaus, interlytės moterys neturi daugiau jėgos nei kitos moterys, nors gimsta su abiejų lyčių požymiais.

„Susiformavusi visiškai kaip normali moteris. Žinoma, šiek tiek yra aukštesnė, lyginant su bendra moterų populiacija. Galėtume sakyt, galbūt manekene galėtų būti, bet tokiu atveju, kadangi tai buvo genetinis defektas, ji kažkokios papildomos jėgos kaip vyras neturi“, – šnekėjo gydytojas genetikas prof. Algirdas Utkus.

Tarptautinis olimpinis komitetas patvirtino, kad interlytės moterys turi teisę kautis moterų tarpe. „The Washington Post“ teigia, kad niekada nebuvo jokių įrodymų, jog I. Khelif yra turėjusi vyriškų chromosomų ar padidėjusį testosterono kiekį. Interlytę dabar palaiko ir Lietuvos bokso federacija.

Angela Carini (kairėje) ir Imane Khelif (dešinėje)/Scanpix nuotr.

„Tai yra šimtaprocentinės natūralios moterys, kaip mes tą suprantame plačiąja prasme. Tame yra ir priemaišų, taip pasakysiu, galbūt kažkokių vyriškų genų, kas toli gražu netrukdo toms vadinamoms moterims sporto varžybose“, – aiškino Bokso federacijos generalinis sekretorius Donatas Mačianskas.

Anksčiau prieš alžyrietę I. Khelif laimėjusi airių boksininkė Amy Broadhurst sureagavusi į situaciją pabrėžė, kad I. Khelif nėra neįveikiama kovotoja, ją yra nugalėjusios net devynios moterys boksininkės.

Tiek alžyrietei, tiek kitai interlytei iš Taivano pernai nebuvo leista varžytis su moterimis pasaulio čempionate. Anot Tarptautinio olimpinio komiteto, abi sportininkės daug metų turnyruose dalyvavo moterų kategorijose.

„The Washington Post“ šaltiniai teigė, kad tyrimas pradėtas praėjus trims dienoms po to, kai alžyrietė aštuntfinalyje įveikė rusę Azaliją Aminevą.

„Yra paskleista be galo daug dezinformacijos tiek iš Rusijos, tiek iš Tarptautinės bokso federacijos pusės, kuri dabar yra pašalinta iš Tarptautinio olimpinio komiteto, todėl tokiu būdu siekia diskredituoti Tarptautinį olimpinį komitetą ir olimpinį boksą“, – pabrėžė Bokso federacijos generalinis sekretorius.

Dėl interlyčių tinkamumo varžytis diskutuota dar 2009 metais, kai Pietų Afrikos bėgikei Caster Semenya, turinčiai natūraliai didesnį testosterono lygį nei įprasta moterims, neleista dalyvauti pasaulio čempionatuose. Atletė dėl to kreipėsi į teismą.

Pernai Žmogaus Teisių Teismas pripažino, kad neleidžiant bėgikei varžytis su moterimis, ji buvo diskriminuojama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Neptunas

Neptunas portretas
Eurovizija tapo žmonių su negalia šventia, tai dabar ir olimpiadoje tapo jų vertybių propagavo ir naikinimo tikslas.

Cha cha cha

Cha cha cha portretas
> Na sužinojote, kad egzistuoja hermafroditai ............... Informacijos apie hermafroditus pateikei daug, tik nutylėjai apie Putiną.

Na sužinojote, kad egzistuoja hermafroditai

Na sužinojote, kad egzistuoja hermafroditai portretas
Jei būsit Luvre ten yra antikinė miegančio hermafrodito skulptūra, nes tai nieko naujo. Žmonės visokie gimdavo visada. Indijoje jie vadinami hidža ir tarnauja šventyklose ir būna šokėjais. Jiems šeimos atiduodavo kūdikius su lyt sistemos apsigimimais. Olimpinio komiteto reikalas spręsti kaip varžybas padaryti maksimaliai teisingas, bet šiuo atveju spręsti sudėtinga. Nes teisiškai tai moteris. Nes ir taip yra žymiai stipresnių ir gabesnių už kitus sportininkų. Va tas prancūzų plaukikas semia medalius, bet kažkodėl niekas neįtaria, kad jis turi kokį įgimtą pranašumą prieš kitus dėl kurio jam reiktų neleisti plaukti. Gal jis XYY. Na niekas tiksliai nežino ką su tokiais daryti. Hermafroditas gali būti ir silpnesnis už vidutinę moterį.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių