LFF įstatų pakeitimo projekte – reikalavimai reputacijai, tiesioginis atstovavimas

Lietuvos futbolo federacijos (LFF) darbo grupė siūlo keisti federacijos įstatus, pakeitimuose – reikalavimai vadovų reputacijai, tiesioginis klubų atstovų vaidmuo federacijos konferencijoje, antradienį pranešė LFF.

Specialiosios darbo grupės LFF Visuotinei narių konferencijai pateiktame įstatų pakeitimo projekte siūloma nustatyti reikalavimą, kad visi renkami LFF vadovai turi atitikti tarptautinių futbolo organizacijų – Tarptautinės futbolo federacijos (FIFA) ir Europos futbolo federacijų asociacijos (UEFA) direktyvose nustatytus reikalavimus reputacijai.

Taip pat siūloma numatyti galimybę Lietuvos aukšto meistriškumo futbolo klubams tiesiogiai deleguoti savo atstovus į LFF konferenciją, organizacijos prezidentą ir viceprezidentus, vykdomojo komiteto, etikos komisijos narius rinkti konferencijoje.

Praėjusią savaitę daugiau nei 80 Seimo narių buvo registruotas projektas dėl laikino tiesioginio valdymo įvedimo federacijoje.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko Mykolo Majausko teigimu, federacijai reikalingi realūs pokyčiai, tolimesnė įstatymo svarstymo eiga priklausys nuo įtrauktų nuostatų įgyvendinimo.

„Kompromisiniai LFF sprendimai neatkurs visuomenės pasitikėjimo. Tuo pačiu ir nesudarys pagrindo didinti finansavimo, o tai reiškia – nebus realių pokyčių ir rezultatų. Todėl svarbu, kad įstatyme įrašytos nuostatos būtų įgyvendintos pilna apimtimi, nuo to priklausys ir įstatymo svarstymo eiga“, – antradienį BNS nurodė jis.

„Ledai pajudėjo“

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas pažymi, jog pirmieji žingsniai buvo padėti, tačiau yra laukiama greitų sprendimų, susijusių su federacijos valdymu.

„Ledai pajudėjo, pagaliau matome konstruktyvų LFF elgesį. Tačiau tai nereiškia, jog sėdėsime rankas sudėję. Tikimės greitų ir principingų sprendimų, kurie užtikrintų, kad federacijos valdyme negalėtų dalyvauti su kriminaliniu pasauliu siejami asmenys“, – BNS teigė jis.

Įstatymo projektu Seimo nariai siūlo LFF įstatuose numatyti panašias formuluotes, kurias pasiūlė pati federacijos darbo grupė.

Projekte siūloma, kad LFF konferencijai būtų suteikiami įgaliojimai rinkti prezidentą, viceprezidentus ir Vykdomąjį komitetą. Pastarasis šiuo metu susideda iš pačių LFF narių deleguotų asmenų.

Taip pat siūloma, kad LFF valdymo organų nariais negalėtų būti už tyčinį nusikaltimą nuteisti asmenys, federacijos nariais padaryti šalies futbolo klubus. Šiuo metu jie yra atstovaujami per regionines asociacijas.

Politikai neis žaisti futbolo

Pirmadienį premjerė Ingrida Šimonytė laišku pakvietė FIFA ir UEFA bendradarbiauti sprendžiant LFF kilusias problemas.

„Būtų labai gerai, ką turbūt ne kartą sakė šitų pokyčių iniciatoriai, jog pati LFF tuos klausimus ir išspręstų, nes tikrai nėra valstybės interesas ar Vyriausybės interesas kažkokiu būdu perimti organizacijos valdymą, nes tai nėra Vyriausybės darbas“, – antradienį žurnalistams sakė ministrė pirmininkė.

„Aš kaip Vyriausybės vadovė esu pasirengusi pristatyti tas intencijas tarptautinėms organizacijoms, kad būtų labai aišku, jog nei Vyriausybė, nei politikai neturi tikslo perimti futbolo ir eiti žaisti futbolo už futbolininkus“, – pridūrė ji.

Pasak ministrės pirmininkės, norėtųsi, kad organizacijos veikla būtų skaidri, įstatai ir veikimo tvarka atitiktų tarptautinių organizacijų reikalavimus, būtų įtrauki visos lietuviško futbolo draugijos atžvilgiu.

Pasak federacijos, kitas specialiosios grupės posėdis spalio pradžioje bus organizuojamas gyvai, FIFA ir UEFA ekspertų vizito į Lietuvą metu.

Darbo grupę sudaro LFF atstovai, FIFA ir UEFA ekspertai, jai vadovauja LFF prezidentas Tomas Danilevičius.

Prezidentas vertina skeptiškai

LFF taip pat nurodė, jog spalio ir lapkričio mėnesiais Lietuvoje lankysis tarptautinių futbolo organizacijų vadovai, planuojami susitikimai su šalies prezidentu Gitanu Nausėda, Seimo pirmininke Viktorija Čmilyte-Nielsen ir premjere I. Šimonyte.

G. Nausėda yra sakęs, kad siūlymą laikinai įvesti tiesioginį LFF valdymą vertina skeptiškai. Pasak jo, situacija nepasikeis priėmus „futbolo gelbėjimo“ įstatymą, o Lietuvai gali kilti grėsmė būti pašalintai iš tarptautinių varžybų.

Praeitą savaitę FIFA ir UEFA informavo LFF, jog Seimui priėmus siūlomą įstatymą dėl laikino tiesioginio federacijos valdymo nacionalinėms rinktinėms ir Lietuvos futbolo klubams grėstų suspendavimas FIFA ir UEFA organizuojamuose turnyruose.

Taip pat kiltų grėsmė, kad bus sustabdyti visi LFF, kaip FIFA ir UEFA nario, įgaliojimai, o finansinė pagalba Lietuvos futbolui bus nutraukta.

Pastaraisiais metais Lietuvos futbolo vadovybė kritikuota dėl prastų sportinių pasiekimų ir dalies funkcionierių ryšių su nusikalstamu pasauliu.

Šiuo metu Lietuva pagal FIFA reitingus užima 142 vietą, tai yra istoriškai prasčiausias rezultatas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klausimukas

Klausimukas portretas
O gal gallima analogiškus reikalavimus seimo nariams nustatyti?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių