LFF ryžosi A lygos pūlinių operacijai: „Atlantas“ ir „Palanga“ išmesti iš A lygos

Po kelis sezonus trukusios sąlyginės ramybės Lietuvos futbolas ir vėl atsidūrė skandalingų įtarimų dėl nesąžiningų ir sutartų rungtynių epicentre. Ketvirtadienį Vilniuje į spaudos konferenciją žurnalistus sukvietę Lietuvos futbolo federacijos (LFf) vadovai informavo, kad šiais metais iš pasaulinės sporto rungtynių stebėjimo agentūros „Sportradar“ buvo gauta daugiau nei 200 įspėjimų ir 25 raportai apie įtartinas A lygos ir Pirmos lygos klubų rungtynes.

Šiame kontekste dažniausiai minimi A lygoje žaidę „Palangos“ ir Klaipėdos „Atlanto“ klubai, kuriems ir teko skaudžiausi federacijos kirčiai.

Diskvalifikacijų lavina

Šį sezoną Lietuvos pajūrio futbolo komandos nežibėjo sportiniais pasiekimais, tačiau ne kartą atkreipė į save dėmesį stambiais ir netikėtais pralaimėjimais. 2019 m. sezone 7 vietą A lygoje užėmusi „Palanga“ didžiausio dėmesio sulaukė po netikėto pralaimėjimo LFF taurės turnyro pusfinalyje, kai svečiuose 0:2 nusileido Pirmoje lygoje žaidusiai Gargždų „Bangai“. Savo ruožtu „Atlantas“ „pasižymėjo“ A lygos 29 turo rungtynėse, kai net 1:9 nusileido Marijampolės „Sūduvai“. Tiek „Palangos“, tiek ir Klaipėdos „Atlanto“ vadovai ne kartą skelbė apie atliekamus vidinius tyrimus ir norą išsiaiškinti galimai nesąžiningus žaidėjus, tačiau galiausiai už juos tai padarė federacijos tyrėjai.

Konferencijoje dalyvavęs LFF generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius pranešė, kad iš 25 šiais metais federaciją pasiekusių raportų net 17 buvo susiję su Lietuvos pajūrio komandomis, o raportai ir įspėjimai apie įtarimus dėl „Palangos“ ir Klaipėdos „Atlanto“ į federaciją plaukė nuo pat sezono pradžios. „LFF Tyrimų komitetas atliko didelį darbą rinkdamas informaciją ir įrodymus, buvo peržiūrėtos ir išanalizuotos įtartinos rungtynės, vyko pokalbiai su klubų vadovais ir žaidėjais. Galiausiai, įvertinę visą turimą informaciją, priėmėme sunkius, bet neišvengiamus sprendimus, – konstatavo E.Stankevičius. – LFF skyrė ilgalaikes diskvalifikacijas (nuo 6 iki 12 mėnesių) ir pinigines baudas penkiems Klaipėdos „Atlanto“ ir devyniems „Palangos“ futbolininkams. Diskvalifikacija skirta ir pastarosios komandos direktoriui. Klubams taip pat skirtos finansinės nuobaudos, be to, jie yra šalinami iš A lygos ir Pirmos lygos čempionatų, tad kitais metais galės dalyvauti nebent Antros lygos varžybose“.

E.Stankevičius neįvardino diskvalifikuotų futbolininkų tapatybių, tačiau atskleidė, kad iš 14 futbolininkų 5 yra lietuviai, likę – užsieniečiai. „Sieksime, kad visi jie būtų nušalinti nuo futbolo per visą bausmės laikotarpį ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Todėl kreipsimės į tarptautines futbolo organizacijas ir pasistengsime, kad visi nubausti futbolininkai realiai negalėtų žaisti futbolo per visą bausmės laiką“, – pažadėjo E.Stankevičius.

LFF generalinio sekretoriaus, tikėtina, kad diskvalifikacijų bei bausmių bus ir daugiau, nes šiuo metu vyksta tyrimai dėl raportuose minimų Pirmos lygos klubų. Tuo pat metu savo tyrimą atlieka ir Lietuvos policija.

Baudžiamosios bylos atspalvis

Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris teigė, kad bendradarbiaujant su LFF policija pradėjo du ikiteisminius tyrimus susijusius su galimai nesąžiningomis futbolo rungtynėmis. „Kasmet mes gauname bent 7-8 įspėjimus dėl nesąžiningų rungtynių, bet tik šiais metais galėjome imtis visų reikiamų priemonių ir pradėti konkrečių atvejų tyrimus. 2017 m. papildžius Baudžiamąjį kodeksą manipuliavimas sporto varžybų rezultatais buvo kriminalizuotas, už tai numatyta baudžiamoji atsakomybė, tačiau iki šiol dar nepavyko suformuoti teisminės tokių atvejų praktikos. Tikimės, kad bendradarbiaujant su federacija mums pavyks surinkti reikiamus įkalčius ir perduoti bylas teismui“, – konstatavo E.Šileris.

Būtent su Baudžiamojo kodekso pokyčiais siejamas ir laikinas įtartinų atvejų Lietuvos futbole sumažėjimas. 2015 m. LFF iš „Sportradar“ sulaukė net 38 raportų, o diskvalifikacijų ir bausmių vėzdas pašalino iš A lygos „Klaipėdos granitą“ ir Pakruojo „Kruoją“, taip pat išretino ir „Šiaulių“ futbolo komandos gretas. Tačiau pradėjus rimtai svarstyti apie nesąžiningo žaidimo kriminalizavimą sukčiai aprimo: 2016 m. buvo gauti tik 4 raportai. 2017 m. – 7, o 2018 – 8. Vis dėlto šiais metais futbolo pūlinys pratrūko.

„Kaip buvusiam profesionaliam futbolininkui man yra labai sunku ir skaudu kalbėti apie tokius dalykus, – teigė LFF prezidentas Tomas Danilevičius. – Bet aš noriu labai aiškiai pasakyti, kad federacija netoleruos jokių nesąžiningo futbolo apraiškų. Gal būt federacijos skiriamos sportinės ir finansinės bausmės neišgąsdins šiuos nešvarius žaidimus organizuojančių žmonių, tačiau neabejoju, kad su Lietuvos policijos pagalba mes galime suduoti gerokai skaudesnį smūgį. Mes matome problemos mąstus, žinome kokių sprendimų reikia ir esame pasirengę kovoti su šiomis futbolo blogybėmis.“

UEFA pagalba

Kad kalbos virstų darbais stengsis ne tik LFF vadovai, bet ir UEFA atstovai. UEFA kovos su sutartomis rungtynėmis skyriaus pareigūnas Massimiliano Michenzi teigiamai įvertino LFF ir Lietuvos policijos bendradarbiavimą tiriant nesąžiningo žaidimo atvejus. „Sutartos rungtynės yra ne Lietuvos, o globali problema. Bendrame kontekste Lietuva tikrai neatrodo blogiausiai, tačiau mes nesirišame prie skaičių, nes net ir vienas įtartinas atvejis yra per daug. Mūsų patirtis rodo, kad pati federacija negali išspręsti šios problemos, nes tam reikia sutelktinių tiek futbolo valdžios, tiek ir teisėsaugos pareigūnų veiksmų. Kitose Europos šalyse tokia sistema jau senokai veikia ir jos efektas yra gan ryškus. UEFA taip pat stebi ir analizuoja visas galimai nesąžiningo žaidimo apraiškas, matome, kad čia veikia organizuotos grupuotės, kurios dažnai keičia savo veiklos vietas, persikelia į kitas šalis. Mūsų visų bendras tikslas – neutralizuoti šias grupuotes dar prieš joms imantis nelegalių veiklų“, – teigė M.Michenzi.

Į nusikaltėlių akiratį dažniausiai patenka finansiškai silpni ir pažeidžiami klubai, kuriuose žaidžiantys futbolininkai negauna tinkamo atlygio ir neretai susigundo „lažybininkų“ pažadais. Klaipėdos „Atlantas“ pernai balansavo ant finansinės bedugnės krašto, o šį sezoną klubą taip pat slėgė sunki skolų našta. „Palangos“ klube per metus net kelis kartus keitėsi treneriai ir vadovai, komandos gretose rungtyniavo dešimtys menkai žinomų futbolininkų iš užsienio, kurių žaidimas futbolo specialistams dažnai kėlė nemalonią nuostabą.

Įdomiausia, kad vadovaujantis LFF Licencijavimo nuostatais šios komandos apskritai neturėjo dalyvauti A lygoje. Tačiau šių metų vasarį LFF Vykdomojo komiteto sprendimu „Palanga“ ir Klaipėdos „Atlantas“ išimties tvarka buvo priimtos į A lygą. Anot LFF generalinio sekretoriaus E. Stankevičius, netrukus paaiškėjo, kad tai buvo klaida. „Dar kartą įsitikinome, kad nuolatinės išimtys yra rimta mūsų futbolo problema. Todėl sieksime, kad ateityje A lygoje rungtyniautų tik to nusipelnę ir tokią teisę turintys klubai. Suprantame, kad dabar A lyga atsidūrė sudėtingoje padėtyje, nes pašalinus „Palangą“ ir „Atlantą“ aukščiausioje lygoje liko tik penkios komandos. Tačiau norą siekti A lygos licencijų pareiškė ir keturi Pirmos lygos klubai – Telšių „Džiugas“, Gargždų „Banga“, „Vilniaus Vytis“ ir Kauno „Hegelmann“, manau, kad didelį potencialą turi ir Alytaus „Dainava“. Turime padaryti viską, kad į A lygą ateitų solidūs, patikimi klubai, norintys augti ir tobulėti aukščiausiame futbolo lygmenyje, nes tik tokiu būdu galėsime ateityje sumažinti nesąžiningo futbolo apraiškų riziką“, – pastebėjo E.Stankevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mociute

mociute portretas
labai gaila futbolininku,kurie nuo vaikystes treniravosi ir futbolas jiems buvo visas ju gyvenimas.Dabar jauciasi suzlugdyti,prarade pasitikejima .Nemau,kad teisingai nubausti kai kurie is ju .Sita "marmalyne" reiketu perziureti dar karta irdar karta ir nezlugdyti jauniems zmonems gyvenimo

Senjoras...

Senjoras... portretas
Klaipėda turi istorinį šansą pradėti futbolo istoriją nuo balto lapo. Be kažkada buvusių teigiamų emocijų prisimenant ATLANTĄ, paskutiniu metu ji buvo tapusi įkaitu blogose rankose. Manau reikia kurti klubą su nauju Klaipėdai tinkančiu pavadinimu(geriausia , kad nuspręstų tai sirgaliai) ir formuoti klubui komandas nuo jaunučių iki profesionalų. Jeigu tai pradės vykdyti protingi,sumanūs ir atsidavę futbolui žmonės, tikrai atsiras rėmėjų , kurie parems tai įgyvendinti.

o ka apie tai

o ka apie tai portretas
mano ir zino etatinis Anlanto gelbetojas Vacys?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių