V.Adamkus: Rusija nevykdo įsipareigojimų

Lietuvos Prezidentas Valdas Adamkus grįžo iš neformalaus Europos Sąjungos (ES) valstybių ir vyriausybių vadovų susitikimo, kuris vyko Briuselyje.

Lietuvos vadovas pažymėjo, kad dabartinė krizė yra Europos Sąjungos patikimumo ir efektyvumo išbandymas, kurį atidžiai stebi pasaulis. Prezidento nuomone, įvertinę susiklosčiusios padėties pavojus, galime įžvelgti ir atsiveriančia galimybes.
„Ryžtingi veiksmai ir rimtos nevienadienės pertvarkos turi parodyti ES gebėjimą sutarti, veikti kartu ir pateikti novatoriškus sprendimus", - sakė valstybės vadovas.   

V.Adamkus teigiamai įvertino priemones, kurių, siekdama sustiprinti pasitikėjimą finansinėmis rinkomis, ėmėsi ES.

Lietuvos vadovas pabrėžė, kad siekiant sumažinti potencialių rizikų pavojų, būtina laikytis protingos finansų politikos principų. „Reikia grąžinti pasitikėjimą ne tik finansinėmis institucijomis, bet ir mūsų pačių gebėjimu priimti apgalvotus sprendimus, kurie atkurtų pagrindą Europos ekonomikos augimui", - sakė Prezidentas V.Adamkus.
Valstybės vadovas atkreipė dėmesį į dar vieną ne mažiau svarbų iššūkį Europai - iki šiol Rusijos neįvykdytus įsipareigojimus Europos Sąjungai atitraukti savo karines pajėgas į pozicijas, buvusias iki karinio konflikto su Gruzija. Nevykdomas ir Rusijos įsipareigojimas leisti ES stebėtojams patekti į visą Gruzijos teritoriją.

Tai įvykdyti Rusija buvo įsipareigojusi susitarime tarp Rusijos ir Prancūzijos Prezidentų, kurį patvirtino Europos Vadovų Taryba neeilinėje sesijoje šių metų rugsėjo 1 dieną Briuselyje.
Prezidento V.Adamkaus nuomone, negalima grįžti prie derybų stalo dėl naujos ES ir Rusijos sutarties tol, kol šie įsipareigojimai nebus įvykdyti.


Šiame straipsnyje: AdamkusESRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių