Seimas sutinka didinti MMA iki 1000 litų

Seimas siūlo Vyriausybei minimalią mėnesinę algą (MMA) padidinti ketvirtadaliu jau nuo 2012 metų pradžios.

Už tai, kad antradienį Seimo plenariniame posėdyje būtų priimta opozicijos inicijuota rezoliucija dėl MMA didinimo balsavo 59 parlamentarai, prieš buvo 12, susilaikė 46.

Seimo posėdžiui pirmininkavęs parlamento vadovės pavaduotojas Česlovas Stankevičius konstatavo, kad rezoliucija yra priimta. Tačiau kartu priminta, kad rezoliucija nėra teisiškai įpareigojantis dokumentas, todėl Vyriausybė turi teisę į jį neatsižvelgti, kai svarstys galimybę didinti MMA.

Rezoliucija siūloma Vyriausybei, kad MMA nuo 2012 metų sausio 1 dienos būtų padidinta iki 1000 litų. Šiuo metu MMA „popieriuje“ siekia 800 litų. Atskaičiuos mokesčius žmonėms „į rankas“ išmokama tik beveik 680 litų.

Šis dydis nekito nuo 2008-ųjų pradžios. Todėl Seimo rezoliucijoje konstatuojama, kad per šį laiką MMA „dėl infliacijos ir kitų veiksnių nuvertėjo“. Be to, rezoliucijos rengėjų nuomone, „įšaldytas“ MMA dydis skatina darbo užmokesčio mokėjimus „vokeliuose“, slopina natūralią darbo jėgos konkurenciją ir atlyginimų augimą, mažina vidaus rinkoje vartojimą ir paklausą darbo vietoms“.

Seimo nuomone, MMA didinimas duotų „teigiamą poveikį centrinės valdžios finansams – „Sodros“ Privalomojo sveikatos draudimo fondo ir nacionalinio biudžeto pajamos viršytų papildomas jų išlaidas“.

Rezoliucijoje taip pat siūloma didinti neapmokestinamų pajamų dydį, tačiau nekonkretizuojama, kiek.

Vyriausybė ir dalis valdančiosios koalicijos atstovų pasisakė prieš tai, kad ši rezoliucija būtų priimta.

Premjeras Andrius Kubilius pabrėžė, kad Vyriausybė yra pateikusi Trišalei tarybai „kompleksinį pasiūlymą, kaip turi būti sprendžiamas šis klausimas“. „Nes vien MMA didinimas nesprendžia problemų. Čia turi būti žvelgiama kompleksiškai į biudžeto reikalus, darbo rinkos padėtį ir kitus dalykus. Manau, kad su Trišalės tarybos partneriais rasime teisingiausius sprendimus. Be to, siūlyčiau opozicijai pažvelgti į neramią situaciją pasaulio rinkose. Vyriausybė visiškai suvokia savo atsakomybę dėl biudžeto lėšų. Net ir 100 ar 200 milijonų litų yra labai nemažai mūsų sąlygomis“, - sakė A.Kubilius.

Tėvynės sąjungos frakcijos narys Mantas Varaška atkreipė dėmesį, kad MMA padidinimas nelemtų didesnio mokesčių surinkimo, bet atvirkščiai, jį mažintų: „Valstybei siekiant mažinti biudžeto deficitą tai tikrai negali būti vadinama išeitimi“.

„Jau pavasarį priėmėm analogišką rezoliuciją, kurioje įrašytas siekis, kad MMA būtų pusė vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio dydžio, tai yra, dabartinėmis sąlygomis, apie tūkstantį litų. Tai kam dabar dar kartą kartotis, tik įrašant konkrečius skaičius? Gerbkime save“, - kalbėjo Tėvynės sąjungos frakcijos seniūnas Jurgis Razma.

Bet opozicijos atstovai teigė, kad dauguma gaunančiųjų MMA jau seniai laukia valdžios sprendimo padidinti šį dydį. „Kainų šuoliai milžiniški, pabrango gyvenimas, o mes nieko nedarome, kad paprastų žmonių gyvenimas taptų bent kiek lengvesnis“, - piktinosi socialdemokratas Vytenis Andriukaitis.

Vyriausybė yra apsisprendusi siūlyti Trišalei tarybai, kad MMA būtų padidintas tik nuo kitų metų liepos ir tik iki 850 litų.

Finansų ministerija teigia, kad MMA padidinimas 50 litų valstybės biudžetui kainuotų 100 milijonų litų, o padidinimas 100 litų – daugiau kaip 200 mln. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aldona

Aldona portretas
Jeigu į vieną darbo vietą - 20 pretendentų, tai kokia tikimybė gauti algą? Kodėl deformuojami profesiniai požymiai, įgūdžiai, nuvertinami darbo rezultatai? Atlyginimų fondas turi būti neliečiamas ir skirstomas vienodai. Šiuo metu reikalingas paskirstymas "Iš kiekvieno pagal gabumus, kiekvienam - pagal atliktą darbą. Visuomeniniai ir asmeniniai poreikiai turi būti derinami. Mes tokia tauta, toks esminis mūsų skirtumas. Nekorektiška skverbtis ir vogti iš svetimšalių piliečių pasaulio banke.

tigas

tigas portretas
Europoje,kiekviena rudeni ,kainom kylant , didinamas valandos minimuas,socialines ismokos,pensijos.Uz tai europoje kainas didinti labai smarkiai verslininkam neapsimoka,todel kad reiks didinti atlyginimus ,padidejus atlyginimam dideja visi mokesciai uz darbuotojus.Taip turi buti ir Lietuvoje,tada nebus noro kelti kainas,maisto produktu,naftos ir t.t.. .

Negali būti

Negali būti portretas
skaitau ir netikiu savo akimis. Jei tai teisybė, tai vėl balsuosiu už konservatorius.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių