Atrenkant teisėjus, bus atsižvelgiama ir į psichologo išvadą

Atrenkant teisėjus, nuo šiol bus atsižvelgiama į jų psichologinį vertinimą, pranešė Nacionalinė teismų administracija.

Pretendentų į teisėjus atrankos komisija (PTAK) ir prezidentė Dalia Grybauskaitė, vertindama kandidatūras, susipažins ne tik su medicinos dokumentų išrašo forma, kurioje nurodoma, ar pretendentas į teisėjus gali dirbti teisėju. Nuo šiol jiems bus pateikiama išsami psichologo surašyta išvada, patvirtinta asmeniniu jo spaudu.

„Tai bus profesionaliai aprašytas psichologinis pretendento portretas, kuriame atsispindės asmenybės bruožai ir pažintinės veiklos savybės. Ši išvada padės geriau įvertinti pretendentų į teisėjus pasirengimą šiam darbui, suprasti galimas reakcijas į stresą ir sunkias gyvenimo situacijas, susiduriant su psichologiniu spaudimu – tiek atviru, tiesioginiu, tiek ir “foniniu„ – nuolat vykstančiu neigiamu teismų darbo vertinimu žiniasklaidos priemonėse“, – teigia PTAK pirmininkas Eugenijus Laurinaitis.

Iniciatyva tobulinti pretendentų į teisėjus atrankos procesą ir kandidatų psichologinį vertinimą kilo po 2012 metų pabaigoje įvykusio prezidentės ir PTAK susitikimo.

„Medicininė išvada, kurią gaudavome iki šiol, būdavo formalaus pobūdžio sveikatos pažymėjimas. Jame matydavome tik atsakymą: asmuo “gali„ arba “negali„ dirbti teisėju. Nuo šiol tiek atrankoje dalyvaujantys asmenys, tiek juos vertinantys subjektai galės susipažinti su išsamia eksperto nuomone apie kandidato psichologinį pasirengimą būsimam darbui, kas padės apsispręsti, ar jo būdo savybės iš tiesų tinkamos teisėjo darbe“, – teigia D.Grybauskaitės patarėjas Ernestas Rimšelis.

Teisėjų sveikatos tikrinimą, apimantį ir psichologinį įvertinimą, kaip ir iki šiol, atliks Vidaus reikalų ministerijos Medicinos centro gydytojai specialistai ir psichologai.

Pretendentų į apylinkės teismo teisėjus sveikatos tikrinimas bus atliekamas prieš laikant neseniai pakeistą ir sugriežtintą pretendentų į teisėjus egzaminą, o asmenų, nesančių teisėjais ir siekiančių tapti aukštesnės pakopos teismo teisėjais, – prieš įrašant juos į Teisėjų karjeros siekiančių asmenų registrą.

Kiekvieno teisėjo sveikata privalės būti patikrinta ne rečiau kaip kartą per penkerius metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

666

666 portretas
psichas nepadės , reik stalino

jonas

jonas portretas
o ka sugalvosit kad kysiu neimtu?

saulynas

saulynas portretas
renkant ir skiriant teisejus,dar labai gerai butu,kad butu atsizvelgiama i stt ir saugumo departamento isvadas.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių