Žiniasklaidos organizacijos ragina ES sustabdyti bendradarbiavimo susitarimą su Izraeliu

  • Teksto dydis:

Šešios dešimtys žiniasklaidos ir teisių organizacijų pirmadienį paragino Europos Sąjungą sustabdyti bendradarbiavimo susitarimą su Izraeliu ir įvesti sankcijas, kaltindamos jį žurnalistų žudymu Gazos Ruože.

„Reaguodami į beprecedentį nužudytų žurnalistų skaičių ir kitus nuolatinius spaudos laisvės pažeidimus, kuriuos Izraelio valdžia įvykdė nuo karo su „Hamas“ pradžios, „Žurnalistai be sienų“ (RSF) ir 59 kitos organizacijos ragina Europos Sąjungą sustabdyti Asociacijos susitarimo su Izraeliu galiojimą ir įvesti tikslines sankcijas atsakingiems asmenims“, – teigiama bendrame grupių pareiškime.

Šis raginimas paskelbtas prieš rugpjūčio 29 dieną Briuselyje įvyksiantį ES užsienio reikalų ministrų susitikimą.

Laikotarpis po 2023 metų spalio 7-osios „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį ir žydų valstybės atsakomojo puolimo Gazos Ruože „buvo pats pražūtingiausias žurnalistams per pastaruosius dešimtmečius“, sakoma laiške.

„Nuo spalio 7 dienos Izraelio ginkluotosios pajėgos Gazos Ruože nužudė daugiau kaip 130 palestiniečių žurnalistų ir žiniasklaidos darbuotojų. Mažiausiai 30 iš jų žuvo darbo metu, per tą patį laikotarpį taip pat (žuvo) trys Libano žurnalistai ir vienas Izraelio žurnalistas“, – rašoma jame.

„Tikslingas ar beatodairiškas žurnalistų žudymas, tyčinis ar iš neatsargumo, yra karo nusikaltimas“, – sakoma kreipimesi.

ES asociacijos susitarimai su blokui nepriklausančiomis šalimis yra sutartys, kuriomis reglamentuojami dvišaliai santykiai, įskaitant prekybą.

Susitarimo 2-e straipsnyje numatyta „pagarba žmogaus teisėms ir demokratijos principams“, pažymėjo RSF biuro Briuselyje vadovė Julie Majerczak.

„Izraelio vyriausybė akivaizdžiai pamina šį straipsnį. ES, kuri yra pagrindinė Izraelio prekybos partnerė, turi iš to padaryti reikiamas išvadas ir padaryti viską, kad (ministro pirmininko Benjamino) Netanyahu vyriausybė nustotų žudyti žurnalistus ir gerbtų teisę į informaciją bei spaudos laisvę, atverdama žiniasklaidos atstovams prieigą prie Gazos Ruožo“, – sakė ji.

Tarp pasirašiusiųjų kreipimąsi buvo Žurnalistų apsaugos komitetas (CPJ) ir „Human Rights Watch“ (HRW).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių