Vakarų valstybės reikalauja atsakymo iš Rusijos dėl A. Navalno apnuodijimo

45 Vakarų šalių grupė antradienį pasaulinėje cheminio  ginklo priežiūros institucijoje pareikalavo, kad Rusija skubiai pateiktų atsakymus apie Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno apnuodijimą.

Pagal Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) taisykles Maskva turi per 10 dienų atsakyti į ES ir kitų šalių, įskaitant JAV, Kanadą ir Australiją, pateiktus klausimus.

Vakarų šalys teigia, kad opozicijos lyderis A. Navalnas praėjusių metų rugpjūtį Rusijoje buvo apnuodytas sovietinių laikų nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Jis buvo gydomas Vokietijoje, o vėliau grįžo į Rusiją, kur dabar yra įkalintas.

Maskva visada neigė, kad yra susijusi su A. Navalno apnuodijimu.

„Labai svarbu, kad Rusija išsamiai paaiškintų, kokių veiksmų ėmėsi siekdama ištirti ir išaiškinti cheminio ginklo panaudojimą savo teritorijoje“, – sakoma 45 šalių pareiškime.

Jos taip pat paprašė Rusijos paaiškinti, kodėl ji atidėjo OPCW inspektorių vizitą, kad šie išnagrinėtų informaciją apie „Novičiok“.

„Rusija turi 10 dienų atsakymui pateikti“, – sakoma Jungtinės Karalystės atstovų pranešime „Twitter“ tinkle.

JAV valstybės departamentas pareiškė padaręs išvadą, kad Rusijos žvalgybos agentūros FSB agentai apnuodijo A. Navalną naudodami „Novičiok“, kurį, pasak jo, turi tik Rusija.

„Tokie veiksmai negali būti nebaudžiami, – sakoma pareiškime. – Ypač didelį susirūpinimą kelia tai, kad Rusija ir toliau nesiekia skaidrumo ir nebendradarbiauja tiriant apnuodijimą“.

Hagoje įsikūrusi Cheminio ginklo uždraudimo organizacija jau anksčiau patvirtino, kad Vokietijos pateiktuose A. Navalno mėginiuose tikrai buvo „Novičiok“.

Jei Rusijos atsakymai bus laikomi nepatenkinamais, pagal Cheminio ginklo uždraudimo konvenciją šalys turi teisę reikalauti Maskvos pateikti papildomų „paaiškinimų“, o vėliau – ekspertų grupės atlikti tyrimą.

Jei po 60 dienų klausimas lieka neišspręstas, jos gali sušaukti specialius OPCW vykdomosios tarybos (41 nario politiką formuojančio organo, kuris renkasi šią savaitę) posėdžius, o prireikus – visų 193 OPCW valstybių narių sesiją.

Šalims, kurios pripažįstamos kaip nesilaikančios Cheminio ginklo uždraudimo konvencijos, gali būti sustabdytos balsavimo teisės, kaip balandį atsitiko Rusijos sąjungininkei Sirijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aaa

aaa portretas
kodel Anglijos ,,nereikalauja,,....juk Skripaliai buvo apnuodyti Anglijoje????

Anonimas

Anonimas portretas
O rusai š....ko ir koją kratė ant tų jų reikalavimų.....Nasralnas sėdi kur jam priklauso ir nieko apie jį negirdėt. Tikėsimės, ir galą ten gaus. Vienu šlykščiu suskiu bus mažiau.

TEGUL VAKARŲ VALSTYBĖS PAREIKALAUJA IŠ BANDITINĖS AMERIKOS

TEGUL VAKARŲ VALSTYBĖS PAREIKALAUJA IŠ BANDITINĖS AMERIKOS portretas
Kodėl niekas nenubaustas už Saudo Arabijos žurnalisto NUŽUDYMĄ Saudo Arabijos konsulate Amerikoje? Ar dėl to, kad Saudo Arabijos princas už šimtus milijardų dolerių perka iš Amerikos ginkluotę?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių